Jehněčí na grilu, libanonské speciality. Arabfest se točí kolem jídla

  17:46
Jubilejní 10. ročník Arabfestu, která právě začal v Plzni, se točí kolem jídla. Právě gastronomie se stala hlavním tématem akce přibližující Blízký východ. Program nabídne přednášky, debaty, ochutnávky, workshopy, trhy i orientální street food market.

Vrcholem letošního Arabfestu bude sobotní program v areálu DEPO2015 v Plzni. | foto: Jan Maghreb

Do krajské metropole dorazí zhruba 120 hostů, z toho polovinu tvoří lidé z arabských zemí. Letošní novinkou akce je mezinárodní konference.

„Přijede například Mariam Bachich z berlínského etnologického muzea a pohovoří o jídle jako nástroji moci nebo pomoci. Lukas Driedger, který působí v německé pobočce organizace ADRA, zase promluví o humanitární krizi v Jemenu a hladomoru,“ vyjmenovala ředitelka festivalu Tereza Svášková.

Už zcela zaplněná je dnešní gastro procházka Plzní. Účastníky čeká šest zastávek spojených s kulinářskými zážitky. Dají si třeba speciality z libanonské jídelny Cedr nebo pravou kávu z džezvy.

Velký zájem je rovněž o workshopy. Pozvání přijal kuchař Michal Hromas, jehož diváci mohou znát z pořadu U stánku vysílaném na internetové televizi. Mimo jiné čtyři měsíce vařil pro osmdesátičlenný filmový štáb při natáčení snímku Tobruk v tuniské poušti.

V sobotu nejdříve v prostorách DEPO2015 představí svůj projekt Cook2help. Iniciativa složená z restaurací, bister a kaváren získává peníze pro syrskou misii Lékařů bez hranic.

V 11 hodin se Hromas ujme workshopu Gril po arabsku. „Bude to takový exkurz, jak se s minimem prostředků chystá jídlo v poušti. V Tunisku zastavíte u silnice, kde je řeznictví. Odseknou vám kus jehněčího masa, který se vám líbí, hodí ho na gril a potom rovnou naservírují. Prostřou igelitový ubrus, všichni jí rukama. To je opravdu autentický zážitek, který mě okouzlil. Něco podobného mohou návštěvníci zažít na Arabfestu,“ nastínil kuchař.

Na místě ještě upeče typický chléb, který se tradičně připravuje v popelu. Večer pak Hromas povypráví o zkušenosti, kdy chystal pokrmy pro filmaře v čele s režisérem Václavem Marhoulem.

Právě sobota je akcemi nabitá vůbec nejvíc. Po loňském úspěchu se letos opět koná orientální street food market. Součástí programu jsou tematické přednášky, besedy, ale rovněž trhy, kde si lidé pořídí koření, exotické delikatesy, knihy nebo ručně vyráběné šperky.

„Na své si přijdou také nejmenší, a to díky animaci nebo vyprávění Jana Poláka. Večer ukončí dýdžejové, kteří budou pouštět arabskou hudbu,“ doplnila Svášková. Organizátoři nezapomněli ani na filmy. Letos na diváky čekají tři premiéry snímků o Blízkém východu.

Akce končí v neděli. Poté se přesune do Olomouce a následně do Prahy. Arabfest je podle Sváškové největší akcí podobného zaměření ve střední Evropě.

„Naším vzorem je liverpoolský Arab Arts Festival, s nímž spolupracujeme a který nám tento rok doporučil některé hosty,“ uzavřela organizátorka.

Na události se podílí asi dvacet dobrovolníků, především z řad studentů či absolventů Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Rozpočet činí 550 tisíc korun. Největší sumu hradí právě ZČU.