Šteindler chce honoráře za Tři oříšky pro Popelku. Navrhuje insolvenci producenta

Milan Šteindler.

Milan Šteindler. Zdroj: Profimedia.cz

Show Tři oříšky pro Popelku: Milan Šteindler s režisérem muzikálu Filipem Renčem
Show Tři oříšky pro Popelku: Milan Šteindler, Jana Švandová, Karel Heřmánek ml.
Král Pavel Trávníček a královna Dana Morávková v muzikálu Tři oříšky pro Popelku.
Muzikál Tři oříšky pro Popelku.
Show Tři oříšky pro Popelku: Představitel Vítka Lukáš Kofroň se zasnoubil s Popelkou Nikolou Ďuricovou
7
Fotogalerie

Muzikál Tři oříšky pro Popelku loni pravidelně zaplňoval hlediště pražského Kongresového centra, jeho účinkující ale kvůli finančním problémům producenta skončili bez honorářů. Herec a režisér Milan Šteindler nyní podal na pořádající Nogup agency návrh na insolvenci. K němu se připojila i agentura Ticket Art, Nogup jí má dlužit tři a půl milionu korun. Vyplývá to z dokumentů v insolvenčním rejstříku.

Známý umělec chce po producentovi bezmála 85 tisíc korun nevyplacených honorářů za sedm prosincových představení. Své nároky opírá o uzavřené smlouvy, záznamy z proběhlých představení a neproplacené faktury. Advokátní kancelář zastupující Šteindlera se k případu nechce vyjadřovat. Spolumajitele a jednatele pořadatelské agentury Jiřího Jurtina se redakci zatím nepodařilo kontaktovat.

Návrh upozorňuje i na pohledávky, které mají mít další herci. Herečka Jana Švandová, hrající Macechu, si nárokuje přes 36 tisíc za tři představení. Karel Heřmánek měl stejnou částku podle dokumentu dostat za dvě reprízy v roli Vincka. Dokument dále zmiňuje pohledávky Heřmánkova syna Karla, Lukáše Kofroně, Štepána Komárka nebo představitelky hlavní role Popelky Nikoly Ďuricové. Ta měla za šest repríz dostat 42 tisíc.

K insolvenčnímu návrhu se připojila i agentura Ticket Art Praha. Firmě Nogup agency měla půjčit devět milionů korun, z nich nedostala zpět tři a půl milionu. „Musíme konat. Osobně je mi té situace líto. Pan Jiří Jurtin je prostě vizionář, bohém a nic neřeší,“ uvedla většinová spolumajitelka a jednatelka Ticket Art Praha Renata Štupáková s tím, že Jurtin po jistou dobu působil jako ředitel její vlastní společnosti.

Mezi Ticket Art Praha a spolumajiteli Nogup Agency se nejedná o první střet. Dceřiná společnost Jurtinovy firmy Crystal Skull loni podala na Ticket Art Praha návrh na insolvenci kvůli 3,8 milionů tržeb za turné zpěváka Mira Žbirky, které jí společnost údajně nepředala. Soud to ale odmítl kvůli neprokázání dluhu. „Nogup vůči nám žádné pohledávky nemá a nemůže mít,“ napsala redakci Štupáková.

Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů se o pohledávky proti Nogup mohou přihlásit i další věřitelé. Každopádně na Jurtinův podíl ve společnosti United Movie Rentals, která Nogup agency ovládá, vydal exekutor loni na konci června exekuční příkaz. Věřitelem je společnost Moica Consulting s neznámými vlastníky a sídlem na Seychelách. Exekutor vymáhá jistinu 12 milionů, s úroky a náklady exekuce celkem přes 20 milionů korun.

Producenti Tří oříšků pro Popelku oznámili konec představení v lednu. „Nejsme schopni muzikál dál provozovat, proto jsme nuceni zrušit únorová a březnová představení. Nebyli jsme schopni nadále projekt ufinancovat, ačkoliv jsme pro to dělali vše, co bylo v našich silách, a to na úkor našich osobních peněz a i zdraví,“ napsala tehdy agentura ve veřejném prohlášení. Zároveň slíbila uhrazení pohledávek.

Společnost Nogup agency produkovala celou řadu kulturních akcí, kromě muzikálů například stála za snímky jako Lída Baarová, Babovřesky nebo Sněženky a Machři po dvaceti letech. Podle posledních podaných hospodářských výsledků firma v roce 2017 vykázala ztrátu pět milionů korun při více než stamilionovém obratu.