Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Škoda pustí na silnice flotilu elektromobilů Citigo. Budou je testovat vybraní klienti

Ekonomika

  14:04
Praha - Škoda Auto nabídne vybraným zákazníkům v Česku možnost testování desítky prototypů svého prvního elektromobilu Citigo e-pilot, který vznikl na bázi modelu VW e-up!. Vozy se na silnicích objeví v příštích dnech. Zkušenosti z obvyklého provozu firma využije jako zpětnou vazbu před uvedením sériové verze vozu na trh.

Elektrické auto Škoda Citigo e-pilot foto: Škoda Auto

Škoda uvedla, že prototypy mají jiné parametry než sériová podoba elektrického modelu Citigo. Chce ho představit do konce roku. Deset vozů s čistě bateriovým pohonem budou používat vybrané firmy, firemní flotily a státní instituce.

Škoda Auto do konce roku 2022 uvede na trh deset elektromobilů, bude se jednat o třetinu nových modelů

Senzory ve všech testovacích vozech budou zaznamenávat důležitá data, jako vnější teplotu a teplotu ve voze, zrychlení a podobně. Veškerá data budou automaticky přenášena do technického vývoje značky, kde se budou vyhodnocovat. Tak lze získat informace o využití vozu, kromě toho se dá sledovat zatížení baterie v každodenním provozu nebo zatížení elektrické sítě při dobíjení.

„Do konce roku 2022 Škoda uvede deset elektrifikovaných modelů. Než se elektromobily dostanou do sériové výroby, chceme získat zpětnou vazbu od našich zákazníků. K tomu nám poslouží právě tato testovací flotila, která bude křižovat naše silnice v příštích několika měsících. V rámci projektu Škoda Citigo e-pilot budeme testovat řadu služeb, souvisejících s bateriovými elektromobily, abychom byli na konci letošního roku dokonale připraveni na zahájení předprodeje prvního sériově vyráběného elektrického vozu značky,“ uvedl ředitel Škody v ČR Luboš Vlček.

V příštích čtyřech letech rozjede Škoda největší investiční program v dosavadní historii podniku a investuje zhruba dvě miliardy eur do elektrifikace a digitalizace. Do konce roku 2022 představí automobilka více než 30 nových modelů, z nichž více než deset bude zcela nebo částečně elektrifikovaných. Již letos představí model Superb s hybridním pohonem.

Autor: