V Krupce schválili prodej rozsáhlého pozemku investorovi za 100 korun za metr čtverečný, podle opozice to je málo
Na radnici v Krupce bylo při rozhodování o prodeji pozemků rušno. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Krupka – Jedno z posledních rozhodnutí zastupitelů v Krupce napadla opozice, která dokonce uvažuje o podání oznámení orgánům činným v trestním řízení. Jde o schválení prodeje pozemků o celkové rozloze 28.178 metrů čtverečných společnosti Jabloňový sad Krupka, s.r.o. z Mnichova Hradiště. V návrhu radní schválili cenu 100 korun za metr čtverečný, s čímž opoziční zastupitelé nesouhlasí. Tvrdí, že je požadovaná částka nízká a smlouva je tak pro město nevýhodná.

Podle opozice bylo na prodej pozemku pod cenou poukazováno už v prosinci roku 2012, kdy přišla smlouva poprvé zastupitelům na stůl. Miloslava Bačová z hnutí Zdravá Krupka uvedla, že už tehdy navrhovali cenu 600 korun za metr čtverečný, kterou ale tehdejší zastupitelé odmítli. „Cena už tenkrát neodpovídala aktuální situaci, ani pravidlům o prodeji nemovitostí z majetku města,“ upozornila zastupitelka.

Její kolega Rostislav Příhoda označil společnost Jabloňový sad Krupka za pochybnou, protože se mu o ní nepodařilo najít dostatek informací. Jak jsme zjistili, na internetu lze dohledat například to, že poslední účetní uzávěrku firma předložila v roce 2012. Přímou vazbu na Krupku má jeden ze tří jednatelů společnosti, Marek Ptáčník, který minimálně v době vzniku své funkce, v roce 2009, měl bydliště v Krupce. Marek Ptáčník byl i jednatelem společnosti CZ-Transport se sídlem v Dubí a HD Lines. Obě skončily v likvidaci. Ve společnosti jsou ještě další dva jednatelé.

Záměrem společnosti Jabloňový sad Krupka je na rozsáhlém pozemku, který zasahuje do několika katastrálních území (Krupka, Bohosudov a Maršov), realizovat výstavbu rodinných domů a zajistit ve spolupráci s Městem pro dané území potřebnou infrastrukturu. Protože se jedná podle územního plánu města o zastavitelný pozemek, opoziční zastupitelé upozorňovali, že vzhledem k nízké ceně by bylo vhodné prokonzultovat celou záležitost s právníkem. Podle nich hrozí, že za prodej pozemku za nižší cenu bude později zastupitelstvo kritizováno. Rostislav Příhoda označil prodej pozemků z majetku města pod cenou za protiprávní a prohlásil, že podá trestní oznámení.

Starosta Zdeněk Matouš uvedl, že jiná města prodávají pozemky pro podobné velké projekty ještě levněji a zdůraznil, že jsou Krupští smlouvou z roku 2012 vázáni. „Smlouva je veřejně k dispozici, není co skrývat. K něčemu jsme se zavázali a je třeba to dodržet. Já to vnímám tak, že prodej přinese potřebné finance do rozpočtu města.“ V době, kdy smlouva vznikla, se podle Matouše prodávaly pozemky na podobné projekty běžně za nižší ceny. Starosta je přesvědčený, že prioritou je výstavba nových domů a zhodnocení pozemků. Infrastrukturu postaví společnost na své náklady a po dostavbě ji městu odprodá za symbolických 100 korun.

Do diskuse vstoupil koaliční zastupitel Tomáš Liška a navrhl, aby se o prodeji hlasovalo tajně. Toho se opoziční zastupitelé z hnutí Zdravá Krupka a Ano odmítli účastnit. „Tajné hlasování je nestandardní, ale v Krupce stále častější. Jakmile hrozí právní odpovědnost zastupitelů, přistoupí koalice k tajnému hlasování,“ komentovala opozice zvolený postup. Podle starosty Matouše jde o zcela standardní, a naopak demokratický způsob. Zastupitelé prodej pozemků i bez hlasů opozice schválili.

Smlouva o investičním záměru společnosti Jabloňový sad Krupka byla zastupitelstvem odsouhlasená už v roce 2009. Jako podmínku tehdy zastupitelé města stanovili předložení a schválení smlouvy o spolupráci a společném postupu mezi městem a společností k vybudování potřebné infrastruktury. Požadovaná smlouva byla zastupitelům předložena ke schválení v prosinci roku 2012. V té době zastupoval společnost Jabloňový sad Krupka jednatel Tomáš Hromádko a starostou byl Zdeněk Matouš.

Ve smlouvě, kterou podepsaly obě strany v roce 2012, se zhotovitel, společnost Jabloňový sad Krupka zavazuje, že zahájí výstavbu inženýrských sítí nejpozději do 12 měsíců od vydání všech pravomocných povolení nezbytných k zahájení stavby.

Nicméně, od podepsání smlouvy o spolupráci mezi městem a společností uplynulo sedm let. Starosta Zdeněk Matouš to nevidí jako problém. Prodlevu odůvodnil tím, že firma dodržuje smlouvu a musela nejdříve splnit všechny podmínky stanovené zastupitelstvem ve smlouvě z roku 2012.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru