Do koalice se Smerem, SNS ani kotlebovci nikdy nepůjdu, slibuje Kiska

Kiska o své nové straně

Do koalice se Smerem, SNS ani kotlebovci nikdy nepůjdu, slibuje KiskaNOVÉ
Andrej Kiska Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska, který chce založit vlastní politickou stranu, tvrdí, že by v budoucnu nikdy nešel do koalice se Smerem, SNS nebo kotlebovci. O svých plánech se rozpovídal v rozhovoru na slovenském serveru Sme.sk. Další podrobnosti o své straně by měl zveřejnit až 17. června, kdy skončí ve své prezidentské funkci.

Svou novou stranu si chce končící prezident Slovenska financovat sám. Příští rok chce zabojovat s parlamentních volbách a ideálně i porazit expremiéra Roberta Fica, který stojí v čele nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Pakliže by se dostal do parlamentu, rozhodně by nešel do koalice se Smerem, Slovenské národní stranou (SNS) ani kotlebovci, zdůraznil v rozhovoru serveru Sme.sk.

Kvůli spolupráci už Kiska údajně oslovil mimo jiné expremiérku Ivetu Radičovou, opozičního poslance Gábora Grendela, europoslankyni Janu Žitňanskou či ekonoma Marcela Klimeka. Radičová ale už uvedla, že do žádné strany vstoupit nehodlá a nebude kandidovat ani do parlamentu. Spolupráce s prezidentem se podle ní týká programu.

„Slovensko chce změnu. Tyto volby jsme vyhráli, nyní musíme vyhrát parlamentní volby, proto založím politickou stranu. Chci spojit slušné a ochotné lidi a změnit naši zemi k lepšímu,“ prohlásil Kiska ve dříve zveřejněném krátkém spotu se zřejmým poukazem na víkendové vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách. „Přidejte se, je nás víc,“ dodal.

Fico, který je dlouhodobým odpůrcem dosluhujícího slovenského prezidenta, označil Kisku za „jednoho z nejlínějších politiků“, jaké za své politické kariéry potkal. „Co je nejpodstatnější, nechce nic jiného, než se dostat k moci, aby zametl pod koberec všechny své daňové, pozemkové a bůhví ještě jaké podvody, které vyjdou na povrch,“ uvedl expremiér na videu, které zveřejnil na facebooku. Podle expremiéra se Kiska chce dostat k moci, aby zakryl své podvody.

Prezident původně plánoval, že se z politiky stáhne a podruhé se proto o post hlavy státu neucházel. Svůj postoj však začal měnit po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tvrdil však, že stranu nezaloží, nebude kandidovat do parlamentu a že ani neuvažuje o funkci premiéra.

Parlamentní volby by se na Slovensku měly konat na přelomu února a března příštího roku.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Podaná ruka neplatí. ODS se pokusí Klause ml. odvolat ve sněmovně

Zeman plísnil vídeňskou radnici za Häupla neprávem. Komenského škola finanční podporu dostávala

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články