Hlavní obsah

Nejrozšířenější hrozby na českém internetu

Novinky, ort

Největší internetovou hrozbou v Česku byl v minulém měsíci Javascript JS/Adware.Agent.AF. Jde o škodlivý kód, který přesměrovává uživatele z legitimních webů na nechtěné, většinou jde přitom o reklamní weby. Informovali o tom bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset, kteří zároveň zveřejnili žebříček deseti nejrozšířenějších hrozeb na síti.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Škodlivý Javascript JS/Adware.Agent.AF stál za 6,81 procent případů detekcí a podržel si tak nechvalnou první pozici mezi tuzemskými škodlivými kódy z února letošního roku. Jeho podíl na všech zachycených škodlivých kódech ale nepatrně klesl.

„JS/Adware.Agent.AF je nepříjemný i v tom, že kromě přesměrování na reklamní nebo jiné nechtěné weby maže seznam navštívených stránek, takže znemožňuje uživateli návrat zpět na legitimní webovou stránku,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Podvodný on-line dotazník

Podíl druhé nejčastější hrozby – potenciálně nechtěná aplikace HTML/Adware.Agent.A – naopak v uplynulém měsíci stoupal. „Tento agent se vyskytuje ve formě on-line dotazníku, za jehož vyplnění tvůrci slibují uživateli hodnotný produkt, například mobilní telefon. Útočníci se tak dostávají k osobním údajům uživatelů, které následně zneužijí,“ popsal Dvořák.

V březnu podle něj stál tento dotazník za 5,41 procent všech detekovaných útoků, což je o 0,28 procentního bodu více než v únoru, kdy se nacházel na třetí pozici mezi nejčastějšími hrozbami.

Zneužívají chybu v Microsoft Office

Na třetí místo žebříčku se ve třetím měsíci letošního roku vyšvihl exploit Win32/Exploit.CVE-2017-11882, který zneužívá bezpečnostní díru v softwaru Microsoft Equation Editor. Ten je nedílnou součástí Microsoft Office. „Tento kód umožňuje spuštění libovolného programového kódu v kontextu uživatele, jenž otevřel škodlivý dokument,“ uzavřel Dvořák.

V tabulce níže naleznete přehled deseti nejčastějších hrozeb v České republice za uplynulý měsíc:

Nejčastější internetové hrozby – březen 2019
1. JS/Adware.Agent.AF (6,81 %)
2. HTML/Adware.Agent.A (5,41 %)
3. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (5,2 %)
4. HTML/ScrInject (4,93 %)
5. PDF/Fraud (4,59 %)
6. JS/Adware.Agent.AA (4,39 %)
7. PDF/Phishing.Agent.KOG (3,63 %)
8. Win32/GenKryptik (2,49 %)
9. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,44 %)
10. JS/CoinMiner (2,08 %)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám