Hlavní obsah

Hollandová točí s Trojanem Šarlatána

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věznici v Mladé Boleslavi začala polská režisérka Agnieszka Hollandová natáčet film Šarlatán, ve kterém hraje hlavní roli lidového léčitele Ivan Trojan.

Foto: CinemArt

Agnieszka Hollandová a Ivan Trojan při natáčení Šarlatána.

Článek

Životopisné historické drama o bylinkáři, který zasvětil svůj život péči o nemocné, i když mu to přinášelo všemožné překážky, je inspirováno skutečnou osobou Jana Mikoláška, jehož příběh vtělil do scénáře Marek Epstein.

Kromě Ivana Trojana byl do role jeho mladšího já obsazen jeho syn Josef a v menší roli se objeví také druhý syn, František. Výraznou roli léčitelova asistenta si zahraje slovenský herec Juraj Loj, další postavy ztvární například Václav Kopta, Jan Budař, Jan Vlasák, Martin Myšička, Jaroslava Pokorná, Pavlína Štorková a další.

Příběh obsáhne 40 let života muže, který léčil jak nejslavnější osobnosti, tak ty nejchudší lidi. „Jeho schopnosti a určitou jinakost lidé obdivovali, ale mnohdy také nepřijímali. Vznikalo tak drama, odehrávající se mezi ním a okolním světem. A pak ještě jeho vnitřní drama… Uměl pomoct lidem, ale zároveň si uvědomoval, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár je určitou dramatickou linkou příběhu,“ říká o své postavě Ivan Trojan.

Kameramanem filmu je Martin Štrba, architektem Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková. Film uvede do kin Cinemart 20. února 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám