Kraj se snaží získat souhlasy externistů kvůli zveřejnění dohod. Vyjde to u všech, nebo jen u "vyvolených"?

Má hejtmanka důvody k smíchu?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Středočeský kraj se snaží získat souhlas se zveřejněním jména od externistů, kteří pro něj externě pracovali na dohodu o provedení práce. Kraj postupně takto vyzve všechny spolupracující externisty. Otázkou je, zda budou souhlasit všichni, nebo jen někteří "vybraní". 

/KAUZA SMLOUVY/ Jak už jsem informovali, středočeské hejtmanství najímalo externí pracovníky na služby, jež normálně zajišťují pracovníci úřadu. Stálo to údajně pět milionů korun ročně. Helena Frintová z krajského úřadu to již dříve odůvodnila tím, že po volbách v roce 2016 odešlo několik klíčových zaměstnanců a scházely pracovní síly.

Podle kraje nejde smlouvy a dohody uzavřené se zaměstnanci bez jejich souhlasu zveřejnit. "K jejich případnému zveřejnění je bezpodmínečně nutný předchozí souhlas každého jednotlivého zaměstnance. Tím krajský úřad nedisponuje, neboť takový požadavek není obsahem samotných dohod, ani zákonné úpravy těchto vztahů," uvedla Frintová.

Prý to bylo výhodné

Kraj upozorňuje, že členovi kontrolního výboru Martinu Macháčkovi (STAN) již loni v září poskytl informace o druhu sjednané práce, výši měsíční odměny, výkaz provedené práce a informaci o době trvání smlouvy.

Kraj uvádí, že smlouvy s externími pracovníky krajský úřad uzavíral z ekonomických a organizačních důvodů. Takto uzavírání dohod ve středu komentoval také hejtmančin náměstek Gabriel Kovács (ANO). "Použití dohod je podle mého názoru naprosto oprávněné, je to ekonomicky výhodné. Dají se přes to získat odborníci, které nejsme schopni podle běžných tarifních podmínek, kterými jako kraj jsme vázáni, ani pořádně sehnat," řekl ve středu Kovács.

A co dalších několik desítek?

Středočeský zastupitelský klub ANO také vyzval předsedu kontrolního výboru Iva Šance (STAN), aby svolal mimořádné zasedání kontrolního výboru. Kontrolní výbor má podle ANO prověřit úplně všechny uzavřené dohody o provedení práce. Šanc ale nevidí ve svolání mimořádného jednání smysl.

Hejtmanství v prohlášení uvádí také konkrétní výsledky práce jednotlivých externistů. Jedním z příkladů je projekt k připomenutí 100 let výročí vzniku samostatného Československa. Krajský úřad uvádí, že pro tento účel bylo vytvořeno a shromážděno více než 5000 stran písemných podkladů a množství obrazových materiálů, historických dokumentů a databází. Část z nich byla použita k vydání tematické publikace. To je však jen jedna z mnoha smluv. Další desítky čekají na zveřejnění stejně, jako jména externistů. Dočkáme se?