CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

04. 04. 2019

0 komentářů

Britská ekonomika by na tom byla líp, nebýt brexitu

 

Ke konci loňského roku by britská ekonomika rostla zhruba o tři procenta, kdyby si Britové neodsouhlasili odchod z Evropské unie. Od referenda o brexitu se ekonomická aktivita v zemi během každého čtvrtletí snížila o 6,6 miliardy liber (199 miliard Kč). Vyplývá to z odhadu agentury S&P Global Ratings, která se zaměřila na posouzení škod způsobených brexitem.

Loading



 

Na nižší ekonomické aktivity měl vliv hlavně růst dovozních cen. Otázky kolem konečné podoby brexitu stále více paralyzuje budoucí rozhodování, a to bylo v loňském roce vidět hlavně v poklesu firemních investic. Tím, jak zdražil dovoz, vzrostla i inflace, což omezilo výdaje domácností.

Ihned po referendu klesla libra o 18 procent. To byl nejvhodnější ukazatel dopadu hlasování a pohyb, který vytvořil prostřednictvím inflace, se rozšířil do celé ekonomiky,“ uvedl ekonom S&P Boris Glass.
Zdroj : ČTK

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *