Hrabě Buquoy, kdysi vyloučený z ODS: Klausovy postoje jsou ještě větší bláboly než kdysi. Zeman to zase přehnal se slivovicí. Albrightová svrhla diktaturu, takže žádná „řeznice“

04.04.2019 16:42

ROZHOVOR „Již tehdá jsem tušil, že Václav Klaus st. je vlastně svým charakterem hrobařem ODS,“ vrací se do roku 2008, kdy byl kvůli kritice Klause st. vyloučen z ODS, publicista, spisovatel, historik, politolog a také šlechtic Jan Berwid Buquoy. A ke Klausovi mladšímu říká. „Profituje z popularity svého otce. On sám o sobě žádným přínosem pro ODS není.“ Hrabě Buquoy se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i k situaci v Německu, kde částečně žije. Řekl také svůj názor na naše členství v NATO a vysvětlil, proč schvaluje bombardování Jugoslávie v roce 1999. Na závěr pochválil Madeleine Albrightovou.

Hrabě Buquoy, kdysi vyloučený z ODS: Klausovy postoje jsou ještě větší bláboly než kdysi. Zeman to zase přehnal se slivovicí. Albrightová svrhla diktaturu, takže žádná „řeznice“
Foto: Jan Berwid-Buquoy
Popisek: Jan Berwid-Buquoy

ODS se rozhodlo vyloučit Václava Klause mladšího. Je to dobré rozhodnutí? Co to podle vás bude pro stranu nakonec znamenat? A jak dnešní ODS hodnotíte?

Václav Klaus mladší profituje z popularity svého otce. On sám osobě žádným přínosem pro ODS není. Proto jej také vyloučili.

Mimochodem, vy jste byl v roce 2008 z ODS také vyloučen, a to údajně kvůli své kritice Václava Klause a toho, že byl znovu zvolen. Jak to tehdy přesně bylo?

Již tehdá jsem tušil, že Václav Klaus je vlastně svým charakterem hrobařem ODS. To se ostatně brzy potvrdilo. Navíc kradl propisovací tužky, a to dokonce před zahraničními kamerami. Dělal ostudu celému českému národu!

Právě bývalý prezident Václav Klaus minulý týden ale proti ODS silně vystoupil. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana,“ uvedl exprezident. Připravuje si tím podle vás půdu na vlastní návrat? A v jaké roli? Spekuluje se o opětovné kandidatuře na prezidenta…

Václava Klause nebylo lze brát nikdy vážně. Již jsem o tom napsal řadu glos, a dokonce jednu internetovou knížku. Jeho postoje dnes jsou ještě větším blábolem než kdysi. Jsem příznivcem TGM a Václava Havla. Klaus se jim nemůže v ničem vyrovnat.

Odbočíme-li od Václava Klause a ODS, blíží se volby do Evropského parlamentu. Jak podle vás dopadnou, když přihlédneme například k tomu, co se děje už řadu týdnů v ulicích Francie, nebo k problémům s migranty v Německu?

To opravdu nelze odhadnout. Problém s islámskými emigranty EU neřeší, protože nemá žádný koncept. Pakliže voličstvo zvolí radikální politické kandidáty, obávám se, že se situace ještě zhorší.

Vy žijete částečně v České republice a částečně právě v Německu. Jak situaci v Německu vnímáte? Jak se místní lidé stavějí k migrantům, jaká je nálada mezi „starousedlíky“?

V Německu, na rozdíl od Česka a Polska, se o tom takřka vůbec nemluví. Občané očekávají, co učiní vláda a potom se prostě k rozhodnutí vlády připojí. To už je tradiční postoj německého obyvatelstva, ať se děje, co chce.

Německo ovšem už delší dobu bojuje s útoky proti ženám. Je možné tuto situaci vůbec nějak řešit, nebo si na to budou muset lidé v Německu „zvyknout“?

Já o žádných útocích vůči ženám v Německu nic nevím. Ženy v SRN zastávají až třetinu vedoucích míst ve státě a mají klíčová postavení i v oblasti národního hospodářství. Pakliže máte na mysli útoky ze strany islámských emigrantů, tak ten samý problém existuje v Anglii, ve Švédsku, v Rakousku a dalších zemích. Jde o klasickou kriminalitu. To je záležitost policejních orgánů.

Vrátíme-li se k EU, už dlouho z některých míst zaznívá, že Evropská unie musí projít „reformou“. Jaké změny podle vás potřebuje a jak vidíte její budoucnost?

Já poslancem Evropského parlamentu nejsem, a proto rovněž nejsem zasvěcencem do údajných problémů této organizace. Brexit považuji za podraz ze strany premiérky Mayové. Problémy jsou tady proto, aby se řešily, a ne proto, aby se před nimi utíkalo. Brexit premiérky Mayové mi připomíná mnichovskou smlouvu 1938. Chamberlain si myslel, že zachránil mír, přitom rozpoutal druhou světovou válku. Mayová si myslí, že zachránila pro Spojené království blahobyt. Podívejte se na ten chaos, co tam vznikl, a bude to ještě horší!

Patolízalská politika směrem k Putinovi, stanoviska ke Krymu, k Číně, to vše jsou podle Michaela Kocába chyby Miloše Zemana. Je Zeman špatným prezidentem? Odvádí nás od EU do náruče východních mocností, jak tvrdí Kocáb?

Něco pravdy na tom bude. Zemanovo prezidentství připomíná jakési nezdařilé švejkování. Ovšem na druhé straně, v případě Babiše, se ukázal velice státotvorným. Každý z nás má nějaké „pro“ a „proti“. Co se týká „patolízalské politiky“, zde je nutné rozlišovat mezi skutečností a „veřejným divadélkem“. Sám jsem bývalým britským zpravodajským důstojníkem (2nd Lieutenant, Západní Berlín 1981–1990) a vím, že nejdůležitější politické domluvy se dějí výzvědnými službami mezi „čtyřma očima“. Co se ve skutečnosti domluvilo, o tom se masmédia ani veřejnost nikdy nedozvědí.

V těchto dnech si připomínáme dvacet let od vstupu ČR do NATO. Je podle vás pro nás členství přínosem?

Nikoli pouze přínosem, nýbrž dokonce absolutní spolehlivou záchranou. Nic lepšího se nám nemohlo přihodit. Škoda že se toho nedožil můj dědeček. Ten o tom každý den snil. Zemřel bohužel už v roce 1958. Prezident Obama při návštěvě Prahy prý prohlásil: „My nejsme ani Anglie, ani Francie. Jakmile vám někdo zkřiví vlas na hlavě, my ho vygumujeme z mapy světa...“ Jasně to již říci nelze. Poprvé v našich pohnutých dějinách se můžeme v klidu vyspat...

Při příležitosti tohoto výročí se ale také opět hodně mluví o tehdejším bombardování Jugoslávie. Po těch dvaceti letech, jak vy to hodnotíte? Prezident Zeman se vyjádřil v tom smyslu, že právě s odstupem doby považuje tehdejší schválení aliančního bombardování za chybu…

Žádna chyba to nebyla. Kdo seje vítr, sklidí bouři. Kdo si zahrává s ohněm, spálí se. Umělý slepenec Jugoslávie se rozpadl a nastala nebezpečná občanská válka, kde jeden vraždil druhého. Nějak se to ukončit muselo. Kdyby USA nezasáhly, mazalo by se to tam dodnes jako například v Sýrii. Žasnu nad tím, proč nepoužijí USA zde tu samou taktiku, tak jako v Jugoslávii. Ona občanská válka v Sýrii se bude přece táhnout do nekonečna... Pakliže prezident Zeman považuje zásah USA a spojenců v Jugoslávii za chybu, tak to patrně opět s tou slivovicí přehnal!

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček označil Madeleine Albrightovou právě ve spojitosti se zásahem NATO v Jugoslávii v roce 1999 za řeznici. A není sám, kdo o ní tak mluví. Jak vy hodnotíte osobnost M. Albrightové? Měli bychom být na naši rodačku hrdí?

Madléna Albrightová je úspěšnou političkou, podobně jako byly Golda Meirová, Margret Thatcherová nebo Indira Ghandhiová. Kdo bojuje vojenskou silou, aby svrhl diktaturu a nastolil demokracii, nemůže být označován za „řezníka“, neboť tím by ztrácel jakýkoli odpor proti zlu svůj smysl. Na Madlénu Albrightovou můžeme být právem hrdi, a to nejen kvůli tomu, že je to naše rodačka.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…