Hlavní obsah

Český výrobce hologramů si jede pro cenu do USA, má nejlepší technologii proti padělání

Rozhovor s Robertem Dvořákem, ředitelem pro strategický rozvoj IQ Structures.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká nanotechnologická firma IQ Structures získala ocenění Government Security Awards 2019 za svou technologii proti padělání osobních dokladů. Dodává ji pro plastové karty, jako jsou například občanské nebo řidičské průkazy. Cenu převezme na ceremoniálu v Las Vegas 10. dubna.

Článek

Dosud používané technologie chrání pomocí hologramů jen některá osobní data uživatelů, vysvětlil ve studiu TV Seznam Robert Dvořák, ředitel pro strategický rozvoj firmy. Nově je možné pokrýt celou plochu dokladu různými druhy hologramů a chránit data před paděláním, a to s využitím optických nanostruktur. Hologramy také nejde z dokladu vyjmout.

A jak má doklady zabezpečeno Česko? Stejně jako řada jiných evropských států chrání na občanském průkazu jen část fotografie a údajů o držiteli. A třeba český řidičský průkaz není holograficky chráněn vůbec.

V pátek se do přísně střeženého areálu Ústavu jaderného výzkumu do Husince nedaleko Prahy chystá premiér Andrej Babiš a v plánu má i návštěvu v IQ Structures.

Firma je aktuálně globální špičkou ve výrobě hologramů, nejvíc dodává své technologie do Evropy a Asie. Od Government Security Awards 2019 si slibuje otevření dveří na americký trh. Za poslední měsíce rozšířili své portfolio o 300 procent.

Reklama

Doporučované