čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jakub Klecker bude šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc

Novým šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc bude od nadcházející sezony 2019/2020 sedmatřicetiletý Jakub Klecker, který patří k významným představitelům mladé dirigentské generace. Na toto místo nastoupí po Petrovi Vronském, který v Olomouci vedl pod svou taktovku orchestr 13 sezon.

Ve funkci skončil již na konci předchozí sezony. Veřejnosti se nový šéfdirigent představí na zahajovacím koncertě 74. sezony, který se uskuteční 26. září v Redutě, informoval mluvčí filharmonie Radek Babička. „Orchestr Moravské filharmonie je bez šéfdirigenta po celou aktuálně probíhající sezonu. Zčásti roli uměleckého garanta zastával a zastává pan dirigent Petr Vronský, za což mu patří velký dík, protože pomáhá toto nelehké období překonat. Velmi mě těší, že se nám nyní podařilo obsadit post šéfdirigenta osobností, která zároveň patří mezi nejžádanější české dirigenty mladší generace," uvedl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Jakub Klecker přichází do Olomouce po čtyřletém angažmá v opeře Národního divadla moravskoslezského, kde působí na pozici hudebního ředitele opery. Absolvent brněnské konzervatoře a pražské HAMU je také dlouholetým sbormistrem pěveckého sboru dětí a mládeže Kantiléna a stálým dirigentem Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Během své dosavadní umělecké kariéry hostoval u většiny profesionálních symfonických orchestrů v ČR i na Slovensku, s divadelními soubory v Brně, Ostravě, Praze i jinde pak nastudoval více než 20 operních titulů.

Podle vedení filharmonie splňuje nový šéfdirigent všechny požadavky - je dirigent z českého prostředí, orchestr Moravské filharmonie i olomoucké publikum zná a má již zkušenosti s vedoucí uměleckou pozicí z ostravské či brněnské opery. „Pevně věřím, že všechny tyto své předpoklady, spojené i se svými dalšími zkušenostmi, jako je například vedení pěveckého sboru či znalost způsobu práce při nastudování velkých vokálně-instrumentálních děl, zúročí a pomůže orchestr posunout na pomyslné laťce umělecké, interpretační a profesionální úrovně opět o něco výše," uvedl Harman.

Harman již dříve řekl, že role šéfdirigenta je pro filharmonii zásadní, protože průběžně dohlíží na uměleckou úroveň koncertů, účastní se i konkurzů, může ovlivňovat dramaturgii, obsazení i personální otázky. Dosavadní šéfdirigent Vronský se s olomouckým publikem v této roli naposledy rozloučil loni v dubnu. V Olomouci vedl pod svou taktovku orchestr 13 sezon, od této sezony se stal šéfdirigentem Severočeské filharmonie v Teplicích. Vronský, původně úspěšný houslista, v roce 2016 získal cenu Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury.

Autoři | Foto Radek Babička

Štítky šéfdirigent, Moravská filharmonie, Klecker, hudba, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.