Blesková holandská omáčka04 / 04 / 2019

Ingredience na 2 porce

  • 1 lžíce kupované majonézy (možno vynechat)
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice (možno vynechat)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 velmi čerstvé žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžíce vody
  • 125 g horkého másla (kolem 100 °C)

Když chcete připravit Vejce Benedikt, musíte se v kuchyni celkem otáčet. Ze všeho nejdřív připravit zastřená vejce a dát si je do studené vody, kde počkají na svou chvíli. I když pokud byste zkusili moje smažené zastřené vejce, budete to mít jednodušší – to ale nepočká, musí se podávat ihned, takže připravovat na poslední chvíli. Pak buď připravit anglické muffiny a nebo prostě opéct napolovic rozkrojené kaiserky. Následně je udržovat teplé a křupavé v troubě při 80 °C. Připravit si šunku, nakrájet pažitku. A teď si jít umíchat ruku k plotně při tvorbě holandské… A nebo rozehřát máslo, zapnout mixér a je to. Během toho ohřívat připravená pošírovaná vajíčka v lázni. A tradá!

  • Do mixovací nádoby si připravte lžíci kupované majonézy, která stabilizuje výslednou konzistenci omáčky. Pro říz můžete přidat trochu dijonské hořčice, ale není nutná.
  • Pak minimálně lžíci citronové šťávy, ale radši dvě. Přidejte i dva žloutky z velmi čerstvých vajec. Půl lžičky soli. Trochu bílého pepře. A lžíci vody.
  • Nejdříve v nádobě vše spojte tyčovým mixérem, až výsledná směs trochu napění.
  • Půl kostky másla rozehřejte přibližně na 100 °C a pomalu nejdřív přikapávejte, pak přilívejte. Po půl minutě mixování je hotovo.
  • Výsledná konzistence musí být rozhodně tekutější než majonéza. Ještě ochutnejte, jestli omáčka nepotřebuje víc kyselosti nebo slanosti a ihned podávejte.

Trik s přidáním lžíce kupované majonézy jsem vyčetla v chytré šéfkuchařské knize a aplikovat se dá účinně samozřejmě i (respektive hlavně) při klasické přípravě holanské omáčky metličkou nad vodní lázní, kde jde člověku v rámci hrozby zdrcnutí opravdu o kejhák.