Aby se tu líp žilo: Město zahájilo spolupráci se správci a s největšími vlastníky bytového fondu
Místní šetření. Foto: MÚ Bílina
Teplice

Bílina - Zástupci města Bílina se sešli se správci bytového fondu a s největšími vlastníky bytového fondu ve městě. Koordinační schůzka měla za cíl zahájení spolupráce, zjištění příčin problémů s nepřizpůsobivými nájemníky a zajištění potřeb majitelů a správců bytového fondu a plány s bytovým fondem do budoucna.

Schůzky se zúčastnili také členové komise pro bezpečnost a prevenci kriminality, bytové komise, ředitel městské policie a vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí.

V úvodu schůzky místostarostka Marcela Dvořáková informovala účastníky o krocích, které město koná v rámci projektu Bílina – bezpečné město. Jedná se o společné kontroly pracovníků odboru sociálních věcí a zdravotnictví, městské policie a vedení města v problémových lokalitách, připojení se k výzvě starostů chomutovského okresu ve věci omezení obchodu s chudobou a apelu k legislativnímu řešení regulace počtu osob na metr čtvereční v bytových jednotkách. Dalším krokem je zlepšení podmínek městské policie a rozšíření tzv. bezdoplatkové zóny na celé Teplické Předměstí, kdy se pracuje na možnosti jejího dalšího rozšíření.

“Víme, že vyřešit naráz celou situaci nelze. Čeká nás dlouhá cesta, v rámci které budeme apelovat i na změny zákonů, přesto se ukázalo, že poměrně dost kroků můžeme ve spolupráci s majiteli bytů a správci bytového fondu podniknout i my,” podotkla místostarostka. Jedním z podnětů správců bytového fondu byla možnost oplocení bytových domů. Čím dál vyšší anonymita lidí je totiž problémem bílinských sídlišť. Oplocením pozemků kolem bytových domů by vzniklo místo, kde by se lidé z domu mohli setkávat a navzájem se poznávat. Možností oplocení domů se město bude zabývat. Chce však takové úpravy veřejného prostranství řešit koncepčně spolu s městským architektem či urbanistou. Tento postup se již osvědčil v jiných městech a Bílina se jimi může inspirovat.

Z jednání dále vyplynula potřeba spolupráce mezi jednotlivými majiteli bytů, například ve vzájemné komunikaci a tak možnosti snížení fluktuace problémových nájemníků v rámci města. Dalším krokem pro zlepšení vzájemné spolupráce je vyvolání jednání s velkými zaměstnavateli, kteří v Bílině působí, k řešení potřeb zaměstnaneckých bytů.

Účastníci se jednoznačně shodli na tom, že setkání mezi městem a správci a vlastníky bytového fondu mají smysl stejně jako vzájemná spolupráce. Další schůzka se očekává na podzim tohoto roku s tím, že by mohla být rozšířena o předsedy SVBJ ve městě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru