V rozpravě k příspěvku údajně zaznělo, že ta „osoba stejně brzy umřela“ a že obec s 30milionovým rozpočtem odvádí nemalé peníze na sociální programy. Starostka Svatava Blahynková (52, Nez.) pro Blesk.cz řekla, že zastupitelstvo se rozhodlo po pečlivém zvážení situace.

„Rajhradský hospic je osmdesát kilometrů daleko. Podporujeme sociální a charitní služby ve Veselí nad Moravou, Hluku a našem okolí. Vydáváme na ně z rozpočtu přes 200 000 korun, více než musíme,“ zdůraznila.

„Dát příspěvek do hospicu v Rajhradu, byť pouhých 4 600 korun, nebylo v zájmu obce. To potom můžeme posílat příspěvky třeba do České Lípy,“ dodala. Zároveň lituje, že záležitost vzbudila ve vinařské vesnici emoce.

Opoziční zastupitelka a bývalá starostka Lenka Fojtíková (za KDU-ČSL) rozhodnutí kolegů kritizovala. „Pro naši obec jde o nejdostupnější hospic. Je mně z některých kolegů fakt smutno. Třeba si jednou vzpomenou, až budou oni nebo jejich blízcí umírat, jak nezvedli ruku pro pár tisícovek na podporu hospicu,“ řekla.

Dva hospice na kraj

V celém Jihomoravském kraji jsou pouze dva hospice, v Brně a Rajhradu. Rajhradské zařízení má na provoz 40 milionů korun ročně. „Peníze na činnost získáváme z dotací od státu, krajského úřadu, od církve a rodin samotných klientů. Prosíme také o příspěvky obce, jejichž občané u nás umírají,“ řekl Michal Šustr z hospicu. Zhruba polovina obcí příspěvek pošle, druhá polovina nijak nereaguje.

Stejní zastupitelé schválili obecní příspěvek 2 000 korun na záchrannou stanici v Buchlovicích, kde vloni ošetřili dva ptáky z Blatnice.

VIDEO: Pavel Klimeš pracuje v mobilním hospicu: Za víkend vidím umírat třeba tři lidi.