Festival Krásný ztráty umožní setkání po půlstoletí. Vysotupí také The Primitives Group

Festival Michala Prokopa

Festival Krásný ztráty umožní setkání po půlstoletí. Vysotupí také The Primitives GroupNOVÉ
The Primitives Group Foto:

Foto: Krásný ztráty live

5
Panorama
Echo24
Sdílet:

Festival Krásný ztráty live, jehož hostitelem a garantem je zpěvák Michal Prokop, si již tradičně potrpí na jinde nevídané kombinace účinkujících, prolínání špičkových muzikantů několika generací, stejně jako připomínání zásadních bodů české hudební historie. Jednou z takových událostí bude koncert skupiny The Primitives Group, která se s Michalem Prokopem a Framus Five sejde na jednom pódiu po více než padesáti letech. Naposledy to bylo na 2. československém beatovém festivalu v pražské Lucerně v prosinci roku 1968. Krásný ztráty live se uskuteční 9. a 10. srpna ve Všeticích na Benešovsku.

Obě skupiny v době svých začátků zastupovaly na domácí scéně rozdílné hudební směry. Zatímco Michal Prokop a Framus Five byli věrní rhythm and blues a soulu, díky jejichž brilantnímu provedení se na 1. československém beatovém festivalu v roce 1967 byl Michal Prokop oceněn jako zpěvák roku, skupina The Primitives Group představovala vůbec první český pokus o psychedelický rock a přes krátkou kariéru se stala skutečnou legendou. „Bude to milé setkání po létech. Přes stylové rozdíly k sobě nějak historicky patříme, i když jsem z původní sestavy Framus Five zbyl sám a z Primitives Group zůstal taky jen Ivan Hajniš a pak myslím i kytarista Zdeněk Burda,“ říká Michal Prokop.

„První společný koncert Primitives s Framus Five se odehrál v Nuslích na Ostrčilově náměstí v malým prostoru divadýlka předělaného na agitační středisko. Sjely se tam máničky z celé Prahy a ti, co se nedostali dovnitř, zdemolovali zdejší nábytek, který pak skončil v korytu potoka Botiče. Pochopitelně se to neobešlo bez zákroku policajtů, kteří to tam rozháněli pendrekama,“ vzpomíná Ivan Hajniš.

„Na ten koncert si dobře pamatuji, bylo to naše první skutečně koncertní vystoupení. Za tím nečekaným spojením byl asi tehdy slavný manažer Primitivů Evžen Fiala, který na tom jejich kostýmovaném show s ohni střílel z poplašňáku a dělal takovou ‚barnumskou‘ reklamu všemu, u čeho se nachomýtl. My jsme naopak hráli soustředěně a pódiově střídmě, přesto se to k sobě nějak zvláštně hodilo a vzniklo takové zvláštní napětí,“ doplňuje Michal Prokop.

The Primitives Group vznikli v roce 1965 a brzy se stali kultem. Nejen svou orientací na psychedelickou hudbu (v repertoáru měli mj. písně The Doors, The Fugs, Jimiho Hendrixe nebo Franka Zappy), ale také díky mimohudebním složkám svého vystupování – speciálním kostýmům, líčení ve stylu kabalistických znaků a pyrotechnickým efektům, které v českém prostoru používali jako první. Na těchto prvcích s nimi spolupracovali fotograf Jan Ságl a jeho žena Zorka, avantgardní výtvarnice, a v neposlední řadě také teoretik umění Ivan M. Jirous. I pro jeho angažmá jsou The Primitives Group považováni za předobraz pozdějších Plastic People Of The Universe.

Skupina The Primitives Group se rozpadla v roce 1969 poté, co její frontman Ivan Hajniš odešel do exilu do Švédska, kde se věnoval hudbě i profesionálně a vydal zde několik autorských alb. Po roce 1990 začal nárazově působit v Česku, orientován převážně na bluesovou hudbu. V obnovených The Primitives Group se psychedelie a blues vzájemně doplňují a prolínají. Setkání Framus Five a The Primitives Group po dlouhých letech je naplánováno do Všetic na páteční večer 9.srpna.

Mezi již dříve ohlášenými účinkujícími třech generací festivalu Krásný ztráty live jsou například Vladimír Mišík, Vlasta Redl, David Koller, Lenka Dusilová nebo skupina Zrní. Samotný Michal Prokop zahraje se sestavou Framus Five.

Dějiště festivalu, statek ve Všeticích, je v pohodlném dosahu autem z hlavního města, nachází se 35 km jižně od Prahy. Pro návštěvníky, kteří budou chtít využít hromadnou dopravu, bude zajištěna kyvadlová doprava z vlakového a autobusového nádraží v Benešově, kam jezdí spoje z Prahy mnohokrát denně. K dispozici bude i taxi doprava.

Čtěte také: Plný sál a spokojení lidé jsou důležitější než ceny, říká člen síně slávy Michal Prokop

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články