QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Změny v dopravě i podpora aquaparku! Kam bude směřovat Plzeň v dalších letech?

05.04.2019 13:53     05.04.2019 14:48

Programové prohlášení koalice v Plzni pro období do roku 2022 vznikalo tři měsíce. V pátek ho zástupci koalice oficiálně podepsali. Jaké projekty a změny nás čekají?

foto-qap (15)

Programové prohlášení nové koalice v Plzni je po třech měsících podepsané. Vyjednávání prý byla konstruktivní. Oproti uplynulým letům je v prohlášení celá řada konkrétních projektů, které by se v příštích letech měly v Plzni realizovat.

Programové prohlášení v pátek na radnici podepsal primátor Martin Baxa, za ČSSD radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký, za TOP 09 Petr Suchý, za ANO 2011 první náměstek primátor Roman Zarzycký a za ODS radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

"Příprava programového prohlášení byla poměrně dlouhá, trvala tři měsíce, ale myslím si, že výsledek obsahuje to, jak pečlivě jsme na programovém prohlášení pracovali. Programové prohlášení nejen popisuje to, co chceme vykonat v jednotlivých oblastech, které má město Plzeň na starosti, ale jedním slovem bych řekl, že je modernizační," komentoval vznik dokumentu primátor Martin Baxa.

Nové prohlášení je rozdělené na jednotlivé oblasti života v krajské metropoli. "Chceme město Plzeň nejen spravovat, ale chceme aby se dál rozvíjelo, protože v současném světě, rychle se měnícím, je to nezbytně nutné. Chceme rozšiřovat možnosti elektronické komunikace občanů s úřadem, chceme modernizovat parkovací systém, omezit ´botičkování´a zavést systém skenování espézetek. Chceme také rozšiřovat modré parkovací zóny. Zároveň chceme stavět odstavná parkoviště a parkovací domy," dodává primátor.

Dvanáctistránkový dokument obsahuje konkrétní projekty z oblasti samosprávy, dopravy, školství, kultury, sportu a dalších. "Je jiné, než jsme byli zvyklí, je velmi konrétní. Jsme přesvědčení, že projekty budou splněné. Jsem spokojený, jak programové prohlášení vypadá. Občan si dokáže představit, co máme v plánu," uvedl za TOP 09 Petr Suchý.

Spokojenost panuje i v táboře hnutí ANO. "Jednání probíhala velmi konstruktivně. Uspokojili jsme 90 procent našeho volebního programu. Hnutí ANO je v tomto směru velmi spokojené," potvrdil první náměstek primátora Roman Zarzycký.

foto-qap (42)

Velké změny v parkování a dopravě, podporu získá stavba aquaparku...

Plzeň čekají v příštích letech novinky v parkování. "Systém bude založený na smíšených rezidenčních zónách, kde parkování bude umožněno jak rezidentům, tak v přesně vymezený čas i návštěvníkům těchto zón. K podstatnému rozšíření parkovacích zón dojde zejména na území Městského obvodu Plzeň 2 - Slovany a Městského obvodu Plzeň 3," píše se v prohlášení. Cena rezidenční karty pro případné druhé auto by měla být vyšší než za první a za třetí auto zase vyšší než za druhé.

Výrazně by mělo dojít ke zklidnění dopravy v centru města. Vyloučení individuální automobilové dopravy se bude týkat Wilsonova mostu po nadcházejících opravách, stejně tak centrální části Americké. Na druhou stranu se plánuje vybudování záchytných parkovišť v Bolevci na konečné tramvají, v Kaplířově ulici a na Světovaru. Nové parkovací domy mají vyrůst na Slovanech u bazénu, u OC Luna na Borech a u OC Atom na Lochotíně. Elektromobily budou mít ve městě parkování zdarma.

Zelenou dostává také propojení Sukovy ulice s Borskou, silnice by měla mít charakter čtyřproudového dálniční přivaděče. Mělo by se tím ulevit zejména Klatovské třídě.

Přibýt by měly také přechody pro chodce v lokalitách, kde chybí. Zejména pak v oblasti U Jána, ale také na Koterovské, Slovanské, Mikulášské a chodcům by měla pomoct i nová lávka přes Rokycanskou.

Do programového prohlášení se dostalo i roky diskutované téma aquaparku. "Podpoříme výstavbu aquaparku, a to formou soukromé investice za podpory města a kraje. Nejprve zaktualizujeme existující studie a dokumenty, které má město k dispozici, následně stanovíme podmínky, které město soukromým investorům nabídne," píše se v koaličním materiálu. Krom toho je v plánu stavba další multifunkční sportovní haly, a sice v Krašovské na Košutce.

Mimo jiné se dostane i na další rekonstrukce v areálu DEPO2015 a také na řešení palčivé situace okolo uzavřeného KD Peklo.

Speciální pozornost je věnovaná také bezpečnosti. "Plzeň není nebezpečné město, jak je některými médii a na sociálních sítích prezentováno," řekl v úvodu radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

V rámci této oblasti se chce vedení města zaměřit mimo jiné na problematickou Americkou. "Razantně zlepšíme bezpečnost v centru města - více strážníků a policistů ve středu města Plzně, a to zejména v pátek a v sobotu večer. Zlepšíme situaci v Americké ulici i při pořádání větších akcí v centru města," uvádí se v prohlášení. Zároveň se má pokračovat v regulaci hazardu.

Kompletní programové prohlášení zveřejnilo město Plzeň na svém portálu www.plzen.eu.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24