​Porsche Česká republika opět jedničkou mezi importéry

​Porsche Česká republika opět jedničkou mezi importéry

Společnost Porsche Česká republika vstupuje do 28. roku působení na českém trhu na pozici jedničky mezi importéry, a to navzdory výzvám, kterým zejména v důsledku zpřísňujících se emisních předpisů v loňském roce čelila. Na konci ledna to na výroční tiskové konferenci uvedli představitelé společnosti.

Firma dodala na klesajícím českém trhu zákazníkům 44 874 vozů, což představuje meziroční snížení o 17,1 procenta. Letošní rok bude ve znamení nástupu elektromobility, jejímu rozjezdu napomůže i nový projekt MOON. Společnost dále posiluje inciativu Best Employer – QHERO, zaměřenou na zajištění dostatečného množství kvalifikovaného personálu v servisní a prodejní síti.

„Po rekordním roce 2017 jsme loni v souvislosti s komplikacemi spojenými se zavedením nových pravidel pro testování emisí WLTP čelili poměrně citelným výpadkům výroby u našich značek,“ řekl Franz Pommer, jednatel společnosti Porsche Česká republika. „Navzdory těmto nepříznivým okolnostem značky Volkswagen osobní vozy a Volkswagen Užitkové vozy obhájily pozici importéra č. 1 ve svých segmentech. Chtěl bych za to poděkovat nejen celé prodejní a servisní síti, ale zejména našim zákazníkům. Jejich důvěra je pro nás v tomto náročném období velmi důležitá a motivuje nás, abychom nadále úroveň našich prodejních a servisních služeb posouvali dopředu,“ uvedl Franz Pommer.

Obrat Porsche Česká republika dosáhl v roce 2018 částky 26,05 miliardy Kč (-11,5 %). „Významnou roli v našich aktivitách hrají servisní služby, jimiž chceme v České republice oslovovat více než osm set tisíc majitelů vozidel námi zastupovaných koncernových značek,“ uvedl Franz Pommer. „Skvělá hodnocení v průzkumech spokojenosti zákazníků i obchodní výsledky v této oblasti potvrzují, že se nám tato činnost daří. Loni jsme dosáhli celkového obratu v oblasti After Sales ve výši 3,95 miliardy Kč, což představuje nárůst o 5,4 %,“ dodal.

Také koncernový program prodeje prověřených a kvalitních ojetých vozů uzavřel rok 2018 s velmi pozitivní bilancí. Zákazníci si pořídili u prodejců Das WeltAuto celkem 19 782 kvalitních ojetých vozů, což je o 5,2% více než v roce 2017.

Rozvoj elektromobility

V souladu se strategií koncernu Volkswagen se Porsche Česká republika již několik let systematicky věnuje osvětě a podpoře elektromobility s cílem připravit se na nové emisní limity. Toto úsilí se v loňském roce zúročilo v podobě výrazného zvýšení prodeje modelu Volkswagen e-Golf, který se s 260 registracemi stal nejprodávanějším elektromobilem na českém trhu a značka Volkswagen, nabízející ještě model e-Up!, získala v tomto segmentu 49,8procentní podíl. Letos bude ofenziva v oblasti elektromobility pokračovat. K nedávno uvedenému užitkovému vozidlu e-Crafter přibude v prvním čtvrtletí roku prémiové SUV Audi e-tron, které se stane prvním čistě elektrickým modelem značky se čtyřmi kruhy. Skutečný průlom pak v průběhu roku 2020 přinese uvedení rodiny elektromobilů Volkswagen ID.

Vedle prodeje elektromobilů startuje Porsche Česká republika projekt komplexního řešení nabíjecí infrastruktury s názvem MOON. Značka MOON nabízí dealerům i zákazníkům nejmodernější nabíjecí infrastrukturu zahrnující nejen samotné nabíječky různých výkonů a typů, ale i bateriová úložiště a různé možnosti udržitelných dodávek energie, včetně fotovoltaiky.

Důraz na kvalitní pracovníky

Velkou pozornost věnuje společnost Porsche Česká republika zajištění dostatečného množství kvalifikovaných a motivovaných spolupracovníků pro svoji prodejní a servisní síť. V rámci projektu Best Employer podporuje autorizovanou síť v oblasti vzdělávání a tréninku zaměstnanců, employer brandingu i získávání nových zaměstnanců včetně učňů. Právě jim je určen unikátní projekt na podporu vzdělávání v automobilových školách QHERO, který se v tomto školním roce po velmi úspěšné pilotní fázi rozšířil na 14 škol a odborných učilišť v celé České republice.

Volkswagen Užitkové vozy

Značka Volkswagen Užitkové vozy pokračovala na českém trhu v růstu i v roce 2018. Díky tomu si loni ještě více upevnila dlouhodobé postavení jasné jedničky na českém trhu v kategoriích M1 a N1. Od ledna do prosince 2018 bylo v České republice registrováno celkem 6242 nových vozidel Caddy, T6, Crafter a Amarok (kategorie M1 a N1), což je o 2,8 procenta více než v roce 2017. Pro značku Volkswagen Užitkové vozy to představuje podíl na trhu 16,2 procenta.

„Loňský rok byl rokem, v němž jsme znovu přepisovali historické rekordy v počtech objednávek i dodaných vozidel,“ řekl Jakub Šebesta, ředitel divize Volkswagen Užitkové vozy společnosti Porsche Česká republika. „Kromě tradičních bestsellerů, jimiž jsou T6 a Caddy, k celkovému úspěchu značky Volkswagen Užitkové vozy stále významněji přispívá také nový Crafter. Minulý rok byl pro naši značku rekordní i v rámci prodeje velkoodběratelům. Tomuto pro nás velmi důležitému segmentu se budeme pečlivě věnovat i letos,“ dodal.

V čele pomyslného žebříčku nejprodávanějších modelů značky Volkswagen Užitkové vozy na českém trhu byla tradičně modelová řada T6 s 2594 registracemi nových vozů Transporter, Multivan, Caravelle a California. Na druhém místě, jen s malou ztrátou za legendou mezi lehkými užitkovými vozy, se umístila modelová řada Caddy s 2324 vozy. Nejlepšího výsledku v historii dosáhl Volkswagen Crafter, který loni zaznamenal 1055 registrací. Stabilnímu zájmu českých zákazníků se těší šestiválcový pick-up Amarok s 269 registrovanými vozy.

Volkswagen Užitkové vozy loni znovu potvrdil, že patří mezi průkopníky alternativních pohonů v segmentu lehkých užitkových vozů. Kromě tradičního modelu Caddy TGI s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) mají zákazníci od minulého roku k dispozici také čistě elektricky poháněný model e-Crafter. Inovativní skříňový automobil s nulovými emisemi a mimořádně tichým provozem je koncipován především do městského provozu, kde se skvěle uplatní například ve službách kurýrních a balíkových služeb. V roce 2019 se mohou zákazníci těšit na zahájení prodeje nového modelu Grand California.

(lan)

Foto: Porsche Česká republika

spinner