Hlavní obsah

Památkou roku je chalupa, která málem spadla

Právo, Jana Pechová

Chalupa v Daňkovicích na Žďársku se stala Památkou roku 2018. Desítky let opuštěnému objektu na pokraji zkázy se dostalo příkladné rekonstrukce a následné satisfakce při vyhlášení výsledků celostátní soutěže Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. V kategorii menších památek zvítězila kaple sv. Markéty v Prachaticích.

Foto: NPÚ Telč

Chalupu v Daňkovicích zachránila rekonstrukce, dnes ji užívají rekreanti.

Článek

Cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2018 v kategorii velkých rekonstrukcí získalo stavení, kterému ještě v roce 2014 takříkajíc zvonil umíráček, i když bylo zapsané mezi kulturními památkami už od roku 1958.

„Chalupa byla v tristním stavu. Přes dvacet let neobydlená, náletové dřeviny rostly z obvodového zdiva, střechou zatékalo,“ řekl Dušan Pařil, jednatel společnosti Tradiční chalupy, která dnes objekt pronajímá rekreantům.

Specialisté na záchranu klenotů lidové architektury vstoupili do hry v okamžiku, kdy majitelka i pod tlakem hrozících sankcí kývla na prodej. S rekonstrukcí se začalo okamžitě, dokončena byla vloni.

„Muselo se to prakticky celé rozebrat, zbyly jen obvodové zdi a kamenné příčky. Co se dalo použít, se použilo, něco bylo nutné doplnit,“ naznačil náročnost oprav jednatel společnosti. Nejsložitější byl podle něj boj s vlhkostí, zvlášť při nutnosti akceptovat staré technologie.

Hrozil mu zánik

Vesnický dům s černou kuchyní v Daňkovicích na Žďársku byl postaven ve 30. letech 19. století, což doložila dendrochronologická analýza dřevěných konstrukcí.

Podle vyjádření Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči, který opravu dozoroval, se v něm zachovala cenná dispozice obytných a hospodářských částí a také původní černá kuchyně, která v dnešním provozu slouží jako spižírna.

„Památka, jíž hrozil zánik, je dnes krásnou ukázkou lidové architektury na Moravském Horácku a nositelem stavebních tradic, které tak zůstanou uchovány pro další generace,“ okomentovala výsledek rekonstrukce mluvčí NPÚ Telč Ilona Ampapová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám