Hlavní obsah

Stovky migrantů v Řecku se daly na pochod. Věří fámě, že otevřou hranici

– Atény

Kvůli fámě, že se otevírá hranice mezi Řeckem a Severní Makedonií, se daly v Řecku do pohybu stovky migrantů, kteří se chtějí dostat dál do Evropy, především do Německa. Došlo i na střety s policií. Informuje o tom server týdeníku Focus a agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v řeckém Diavata se střetli s policií na cestě k severní hraniciVideo: Reuters

 
Článek

První střety mezi policií a migranty se odehrály u tábora běženců Diavata poblíž Soluně, kde se snažili migranti prorazit policejní bariéry a pochodovat na sever k hranici.

Policie zatím použila ke zvládnutí davu pepřový sprej, slzný plyn a ohlušující granáty, uvedla agentura DPA.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Migranti zablokovali hlavní nádraží v Aténách

Na hlavním nádraží v Aténách byla přerušena doprava, protože běženci obsadili koleje a žádali, aby byly přistaveny autobusy, které by je odvezly do tábora Diavata, napsal server týdeníku Focus.

Tam se během posledních dvou dnů shromáždilo asi 2000 migrantů včetně rodin s dětmi, kteří se k severní hranici chystají. Střeží je policie, která jim v pochodu brání.

Policie uvedla, že někteří migranti v uprchlickém táboře Diavata používali ženy a děti jako jakýsi předvoj, který měl donutit policisty, aby nezasahovali. Někteří běženci měli na policisty házet kameny.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Policie tvrdí, že migranti využívají ženy a děti, aby byly předvoj a domnívají se, že bezpečnostní složky proto nezasáhnou.

„Je to lež, že bychom se chystali otevřít hranice. To se nestane,“ řekl řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas. Běžencům vzkázal, aby se vrátili, protože zprávy o otevřených hranicích jsou lživé.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Děti prý migranti používají jako štít proti policistům

Také v Turecku zamířila více než tisícovka migrantů k hranicím s Řeckem kvůli nepodloženým zprávám, že jsou nyní otevřené. Policie u hranic zadržela asi 1200 lidí, napsala agentura Reuters.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

U tábora Diavata se shromáždily především rodiny s dětmi, kteří se snaží dostat z Řecka do střední Evropy.

Na vrcholu migrační krize zhruba před třemi lety byl podél hranic mezi Řeckem a Severní Makedonií vybudován hraniční plot. Na začátku roku 2016 byla uzavřena cesta, která vede z Řecka přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko do Střední Evropy. Tato trasa měla přezdívku balkánská cesta a v období 2015 a 2016 přes ni dorazilo do Německa přes milion migrantů.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Policisté použili slzný plyn a pepřový sprej na potlačení protestů.

Když země EU balkánskou trasu začátkem roku 2016 uzavřely, migranti se v Řecku začali hromadit. Teď jich tam je registrováno asi 60 tisíc.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Střety mezi migranty a policisty u tábora Diavata

Běženci se začali na sever Řecka stahovat před několika dny, kdy se začala šířit po Facebooku zpráva, že úřady otevřou hranici se Severní Makedonií, pokud by byla v obležení uprchlíků mířících do střední a západní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám