VIDEO: Lidé se loučili se záchranářem, který zahynul při pádu vrtulníku

  18:54
Stovky kolegů a kamarádů se na libereckém letišti rozloučily s leteckým a horským záchranářem Michalem Benešem. Jeho život vyhasl 22. března, když se na Náchodsku zřítil s výcvikovým vrtulníkem.

Houkačky v šiku zaparkovaných sanitek dlouze štkají. Nad nimi krouží záchranářský vrtulník s dvěma muži stojícími na ližinách. Hangárem se rozléhá píseň Pán hor z filmu Krakonoš a lyžníci.

Lidé se na libereckém letišti loučili s Michalem Benešem a pietní akt se nesl v duchu vzpomínání.

„Práce pro něj byla život. A do života poslal také spoustu lidí, které zachránil,“ řekla například jeho kamarádka Sandra.

Přítomní mohli na mikrofon sdělit nějakou vzpomínku na zesnulého záchranáře anebo ji vepsat do památeční knihy. A mohli si též připít na Michalovu počest jeho oblíbeným nápojem, jímž byl gin.

Při minutě ticha řečnice přítomné vyzvala, aby si v duchu řekli něco, co svému souputníkovi nestihli povědět, když ještě žil.

Přátelé Michala Beneše uspořádali pro pozůstalé sbírku. „Po Michalovi zůstaly doma tříletá Rozinka a osmiletá Mařenka. A taky Simonka, přítelkyně, máma, holka, která chce všechno zvládnout sama, nic nepotřebuje, poradí si. Všichni víme, že potřebuje pomoc, i když sama si o to neřekne, “ uvedl nedávno organizátor sbírky Robert Rajtmajer.

Příčinou zřícení malého civilního vrtulníku Enstrom 480 u Slavoňova byla zřejmě srážka s ptákem. Stroj havaroval při cvičném letu.

Autor: