Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman chyboval se školou. Nepřesná informace a špatná interpretace, hájí ho hradní muž

Autor: ČTK, simao - 
6. dubna 2019
09:04

Prezident Miloš Zeman chyboval. A to nepřesnou interpretací a útokem na vídeňského exstarostu Michaela Häupla, který nezůstal bez povšimnutí. Zeman tvrdil, že za Häuplovy vlády nedostala českojazyčná Komenského škola ani šilink. Nebyla to pravda, na tuto školu přitom přispívá i český stát. Za nepřesnou informaci se omluvila česká velvyslankyně ve Vídni. Šéf zahraničního odboru na Hradě Rudolf Jindrák považuje celou záležitost za nešťastnou.

Návštěvu Miloše Zemana v Rakousku výrazně poznamenala jeho nespravedlivá kritika bývalého vídeňského starosty Michaela Häupla kvůli financování českojazyčné Komenského školy ve Vídni. Zeman se za ni omluvil s tím, že vycházel z nesprávných informací, jež mu poskytla česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková.

Diplomatka se za to prezidentovi omluvila i před novináři na závěrečném brífinku. „Pan prezident má hrozně dlouhou a velmi pečlivou paměť, a když něco slyší, on to potom doslova zopakuje,“ řekl nyní Českému rozhlasu šéf zahraničního odboru na Hradě Rudolf Jindrák a dodal: „Pan prezident dostal od paní velvyslankyně informaci, která nebyla úplně přesná. Neříkám, že byla chybná.“

Podle Jindráka Zeman informaci nepřesně interpretoval. „To se stává i nám, že slyšíte těsně před nějakým vystoupením nějakou větu, tak ji potom nějakým způsobem interpretujete. Takže samozřejmě v podkladech to bylo uvedeno, jaký je ten systém poskytování těch dotací,“ dodal.

Nejen Rakušané však na školu přispívají. Česká vláda poskytla na českojazyčnou Komenského školu ve Vídni mezi roky 2014 a 2018 celkem 6,2 milionu korun z rozpočtu ministerstva školství. Další desetitisíce korun šly na školu z programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí.

Miliony pro školu

Od hlavního města Rakouska získala škola podle informací vídeňské radnice desítky milionů korun. Zeman původně zkritizoval bývalého vídeňského starostu Michaela Häupla za to, že českojazyčná škola za jeho úřadování od Vídně nedostala ani šilink.

Vídeň však v posledních letech na školu přispěla více než český stát. Podle Michala Bucháčka z tiskového odboru ministerstva zahraničí dostává vídeňská škola peníze z ČR od roku 1993. Od roku 2006 je podpora spolků součástí dlouhodobého vládního programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí. Z něho si zhruba 360 krajanských spolků z asi 50 zemí rozdělí každý rok kolem 21 milionů korun.

„Školský spolek Komenský dostává každoročně z tohoto programu peněžní dar na školní časopis, případně školní ročenku - na rok 2019 to bylo 25 000 Kč, za posledních 15 let to bylo souhrnem 618 850 Kč,“ uvedl Bucháček. Mimo tento program obdržela Komenského škola v letech 1997 a 1998 od ČR 15 milionů Kč na generální opravu své budovy, což byla vůbec nejvyšší částka poskytnutá na opravu jednotlivého krajanského objektu v zahraničí, řekl. V roce 2015 a 2018 poskytl peníze škole také Jihomoravský kraj, a to pokaždé jeden milion korun, dodal Bucháček.

Vídeňská radnice ve čtvrtek informovala, že Komenského škola získala od města v roce 2009 jednorázový stavební příspěvek jeden milion eur (25,6 milionu korun). Vedle této sumy Vídeň v letech 2014 až 2017, tedy během Häuplova mandátu, poskytla Školskému spolku Komenský na denní provoz vzdělávacích institucí 550 000 eur (14 milionů korun).

Město podle Deníku N dotuje také provozní náklady mateřské školky Školského spolku Komenský. Podle jeho ředitele Karla Hanzla jde v posledních třech letech zhruba o 40 000 eur (asi jeden milion korun) měsíčně, uvedl Deník N. Kromě peněz z rozpočtu Vídně hradí podle něj rakouský stát škole i náklady na platy učitelů. Spolek pak podle Hanzla platí provozní náklady, které ho v současnosti vyjdou asi na dva miliony eur (51,3 milionu korun) ročně. Spolek ve Vídni působí od roku 1872 a provozuje školku, obecnou školu a reálné gymnázium. Letos je v těchto zařízeních zapsáno 539 dětí.

anna1234 ( 7. dubna 2019 08:55 )

.. tak splést se může každý, jsme jenom lidi. Podle mně byl větší problém v tom, že náš pan prezident informaci podal způsobem sobě vlastním = útočným. Chtěl to zase někomu natřít, mít navrch, jak je v jeho oblibě a nevyšlo mu to. Ale člověk v jeho letech se už samozřejmě nezmění, navíc má jeho útočné chování svoje příznivce, kteří ho nazývají upřímností v Rakousku byla z té jeho "upřímnosti" akorát ostuda.

marmat ( 6. dubna 2019 23:45 )

Reprezentace nesmí být frustrace...jako tentokrát !!!!!!!!!

marmat ( 6. dubna 2019 23:43 )

Výjezdy na Vysočinu a gumovém člunu OK ........Dál už je to blamáž a HAZARD

jentakjenkobliha ( 6. dubna 2019 16:29 )

Je taky pomstychtivý, zapšklý a prolhaný,

turbina ( 6. dubna 2019 13:09 )

pakonáš: Máš pravdu , stoka z Hradní žumpy v podání Milouše je nejsmradlavější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa