Hlavní obsah

Carrerasův návrat s otazníky

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostování takové operní hvězdy, jakou je španělský tenorista José Carreras, je událostí. I když dvaasedmdesátiletý pěvec po přestálé leukémii již nezpívá v operních inscenacích a věnuje se spíše španělským operetám, takzvaným zarzuelám, je stále osobností. Nyní navazuje na úspěch turné Tří tenorů, které s Pavarottim a Domingem tvořili v 80. letech.

Foto: Petr Hloušek

José Carreras na pražském pódiu.

Článek

Při jeho pátečním vystoupení v pražské O2 areně ho doprovázel Český národní symfonický orchestr s dirigentem Davidem Gimenézem, jeho synovcem. Zhruba čtyřem tisícům diváků se dostalo tradiční směsi italských a španělských písní, árií ze zarzuel, operet, a dokonce muzikálového hitu Impossible Dream z Muže z La Manchy, jenž na Carrerasových koncertech nikdy nechybí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

José Carreras je stále skvělý pěvec.

Operní svět zastupovala pouze hostující slovenská sopranistka Lenka Máčiková s pěknou koloraturou v áriích z Verdiho a Pucciniho oper a jedním společným duetem z Gounodovy opery Romeo a Julie. Došlo i na vídeňskou operetu.

Ve dvouhodinovém programu s pauzou Carreras působil velice dobře s jasným znělým hlasem, který sice již vynechává velké výšky, ale stále je přitažlivý. Máčiková mu byla skvělou partnerkou, a to se potvrdilo i při přídavcích, kdy spolu jako vzpomínku na Luciana Pavarottiho zazpívali i italskou píseň Non ti scordar di me, jež byla oblíbeným Pavarottiho přídavkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jose Carreras na pódiu pražské O2 areny.

Velkým problémem večera ale byla absence informací, tištěného programu či titulkovacího zařízení na pódiu, jak je na takových koncertech běžné, o moderátorovi nemluvě. Většina publika se tedy nedozvěděla názvy prezentovaných skladeb, dokonce ani jméno hostující sopranistky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám