Skvělé Češky! Po šesti letech porazily Švédky a na MS podruhé slaví

Foto: iihf.com

(ESPOO, od našeho zpravodaje) České hokejistky zůstávají i po druhém zápase na MS ve finském Espoo stoprocentní! Bojovným výkonem dokázaly otočit utkání se Švédkami, které porazily poprvé po šesti letech a teprve podruhé v historii. Výhrou 5:3 zapsaly další tři body a udělaly důležitý krok směrem k postupu do čtvrtfinále.

Čeští trenéři neměli po úvodní výhře nad Francií důvod míchat sestavou. A to i díky tomu, že lékaři, jak si hlavní kouč Petr Novák přál, dali dohromady důležitou obránkyni Danielu Pejšovou, která kvůli zranění proti Francouzkám neodehrála poslední třetinu. Jedinou menší změnou bylo, že jako dvojku tentokrát nechali trenéři do výstroje navléknout Kateřinu Zechovskou místo Kristýny Bláhové. 

Švédky první zápas prohrály s Německem 1:2 po nájezdech a porážka s Češkami by jim mohla už dost výrazně zatarasit cestu do čtvrtfinále a zároveň prohloubit sestupovou jámu, ze které by se nelehko vyšplhávaly nahoru. Švédky zatím z elitní skupiny MS nespadly.

Aktivní nástup Švédek mírnila Mlýnková

Do utkání měly ale nástup lepší než Češky. Než se Peslarová stihla pořádně zahřát, měla na kontě pět pohotových zákroků. Tlak soupeřek vyvrcholil v přesilovce. Peslarová sice dokázala krýt dva nebezpečné pokusy, na dobře mířenou střelu do bližšího horního rohu od Hanny Olssonové už ale nestačila. Švédky se po zásluze dostaly do vedení. 

Grahnovou v brance Švédska poprvé výrazněji zaměstnala až dvojice Patočková & Vanišová. Puk se po ráně první jmenované odrazil k Vanišové, ta však neměla dostatek klidu na lepší zakončení. Chvíli na to už ale mohly české ženy slavit! V mlýnici po vhazování si puk nejrychleji ze všech našla Natálie Mlýnková a zavěsila kotouč do šibenice – 1:1.

Holky hrály výborně, chválil kouč Novák svěřenkyně

Zanedlouho Švédky ale znovu vedly, udeřily z nenápadně vyhlížející akce. Ve skrumáži před brankou byla nejšikovnější švédská kapitánka Emma Nordinová, a i když se jí dorážka bůhvíjak nepovedla, puk se za čáru došoural. V přesilovce na závěr úvodního dějství mohly Seveřanky odskočit do dvoubrankového vedení, ale teč Raskové se otřela jen o tyčku.

Druhá část v režii Češek a obrat

Pár vteřin po začátku druhé části mohlo být vyrovnáno. Pejzlová se šikovně dostala až před branku, roztáhla si gólmanku Grahnovou, ta ale předvedla parádní zákrok betonem. Škoda. Češky mohly potvrdit dobrý nástup ve své první přesilovce zápasu, jedovatou střelu měla na svědomí kapitánka Mills, ale švédská brankářka její pokus vyhlavičkovala.

Pak bylo horko na druhé straně. Proti výborné šanci Melindy Olssonové se ale vyznamenala vynikající Peslarová. A spoluhráčky před ní se jí za to zanedlouho odvděčily, a to v přesilovce. Prudkou nahrávku do brankoviště vyslala Tejlarová a Natálii Mlýnkové stačilo jen nastavit hůl. Po bekhendové straně čepele vyletěl puk přesně pod víko! Šlo o její druhý přesný zásah v utkání.

Peslarová: Makaly jsme celých šedesát minut

Branka české reprezentantky nakopla. Následující tři až čtyři minuty skoro nepustily Švédky z jejich obranného pásma, jen škoda, že z toho neplynula žádná gólová příležitost. Ale nevadilo to. Češky soupeřky ze Skandinávie dál mačkaly, vynutily si další faul a ten znovu potrestaly! Vendula Přibylová dostala parádně načasovanou přihrávku od Studentové a střelou nad vyrážečku Grahnové poslala poprvé v utkání český tým do vedení.

Navýšení náskoku a parádní výhra

V dobré hře pokračoval tým Petra Nováka i ve třetí části. A v 50. minutě za to byl odměněn další trefou! V podstatě identickou akci jako Natálie Mlýnková u prvního gólu tentokrát předvedla Denisa Křížová, který se hned po buly chopila puku a narvala ho nechytatelně pod horní tyčku – 4:2 pro Češky

České hokejistky nepolevovaly, to bylo důležité. Už pátou branku do švédské sítě mohla přidat Studentová, o chvíli později taky Hymlárová, v obou případech ale brankářka Grahnová obstála. Na druhé straně se poněkolikáté v utkání zaskvěla Peslarová, Melindu Olssonvou zastavila parádní tygřím skokem.

Mlýnková: Řekly jsme si, že to nepustíme

Drama přece jenom ale ještě přišlo. Švédky ve hře bez brankářky dokázaly snížit na 3:4 z jejich pohledu. Střela od modré čáry v podání Eriky Grahmové zaplula až do sítě. Víc už se ale Švédkám nepovedlo, i když se znovu odhodlaly ke hře v šesti. Naopak! Češky stvrdily výhru gólem Terezy Vanišové.

Svěřenkyně Petra Nováka tak slaví parádní vítězství, Švédky poráží poprvé po šesti letech a teprve podruhé v historii. Poprvé Češky nad Seveřankami vyhrály na MS v roce 2013.

V Espoo si tak české reprezentantky zatím drží stoprocentní úspěšnost! 

Skupina B:

ŠVÉDSKO – ČESKO 3:5 (2:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Olssonová (Adolfssonová, Rasková), 15. Nordinová (Rasková), 58. Grahmová (Nordinová) – 11. Mlýnková (Hymlárová), 29. Mlýnková (Tejralová, Hymlárová), 37. Přibylová (Studentová, Mrázová), 50. Křížová (Mrázová), 60. Vanišová (Horálková).
Rozhodčí: Nakayamaová (Japonsko), Senuková (Kanada) – Jaatinenová (Finsko), Linneková (Německo).
Vyloučení: 4:2.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 25:28 (13:3, 6:13, 6:12).
Diváci: 1 024.
Nejlepší hráčky: Sara Grahnová – Natálie Mlýnková.
Švédsko: Grahnová – Nylenová, Adolfssonová, Waxinová, Olofssonová, Holmgrenová, Engströmová, Fällmanová – Winbergová, Rasková, Nordinová – Johanssonová, Hjalmarssonová, Grahmová – M. Olssonová, H. Olssonová, Lundinová – Palmová, Ljungblomová, Kullerová – Carlssonová. Trenérka a trenéři: Martinsenová, Broms a Dahlgren.
Česko: Peslarová (Zechovská) – Pejšová, Kolowratová, Tejralová, Horálková, Kosinová, Zíková, Zedníková – Křížová, Mrázová, Pejzlová – Mills, Hymlárová, Mlýnková – Patočková, Lédlová, Vanišová – Studentová, Mašková, Přibylová – Neubauerová. Trenéři: Novák a Tejral.

JAPONSKO – NĚMECKO 2:3 (0:1, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 48. Osawaová (Takaová, Fujimotová), 48. Kubová (Toková) – 11. Fiegertová (Zornová, Spielbergová), 47. Haiderová (Klugeová, Fiegertová), 57. Delarbreová (Zornová, Spielbergerová).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 2 2 0 0 0 8:4 6
2. Německo 2 1 1 0 0 5:3 5
3. Japonsko 2 1 0 0 1 5:3 3
4. Švédsko 2 0 0 1 1 4:7 1
5. Francie 2 0 0 0 2 1:6 0

Skupina A

RUSKO – FINSKO 0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 7. Nieminenová (Tulusová), 44. Hakalaová (Vainikkaová, Holopainenová), 47. Vainikkaová (Hakalaová, Tapaniová), 48. Holopainenová (Vainikkaová).USA – KANADA 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Knightová (Cameranesiová), 19. Schofieldová, 35. Pankowskiová (Barnesová) – 7. Nurseová (Jennerová, Lacquetteová), 22. Jennerová (Lacquette, Nurseová).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 2 2 0 0 0 9:4 6
2. Kanada 2 1 0 0 1 8:3 3
3. Finsko 2 1 0 0 1 6:6 3
4. Rusko 2 1 0 0 1 2:5 3
5. Švýcarsko 2 0 0 0 2 1:2 0

Další program mistrovství světa

Základní skupiny

Neděle 7. dubna:
16:00 Francie – Švédsko (sk. B)
19:30 Švýcarsko – USA (sk. A)

Pondělí 8. dubna:
12:30 Japonsko – Česko (sk. B)
16:00 Finsko – Švýcarsko (sk. A)
18:00 Německo – Francie (sk. B, hala 2)
19:30 Kanada – Rusko (sk. A)

Úterý 9. dubna:
12:30 Švédsko – Japonsko (sk. B)
16:00 USA – Rusko (sk. A)
18:00 Česko – Německo (sk. B, hala 2)
19:30 Kanada – Finsko (sk. A)

Play off a série o udržení

Čtvrtek 11. dubna:
12:30 čtvrtfinále
14:00 zápas o poslední místo (hala 2)
16:00 čtvrtfinále
18:00 čtvrtfinále (hala 2)
19:35 čtvrtfinále

Sobota 13. dubna:
16:00 semifinále
20:00 semifinále

Neděle 14. dubna:
16:00 zápas o bronz
20:00 finále

Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o jednu hodinu méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz