Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Baudyšová skončila kvůli Parkinsonovi: Smoljakův syn, či Jarolím do Senátu místo ní?

Aktualizováno -
6. dubna 2019
16:01
Autor: ČTK - 
6. dubna 2019
09:34

Voliči v Praze 9 dnes druhý den vybírali nového zástupce v Senátu. Rozhodovali o tom, který z deseti kandidátů nahradí v horní komoře Zuzanu Baudyšovou (za ANO), jež na mandát rezignovala ze zdravotních důvodů. Za první den přišla jen desetina voličů, v sobotu pak 18,56 procent. Do 2. kola postoupili David Smoljak (za Starosty) a Jan Jarolím (ODS).

Účast v senátních volbách na Praze 9 byla chabá. V pátek do 20:30 odevzdalo ve volebních místnostech deváté městské části svůj hlas 11,7 procenta voličů, uvedla mluvčí radnice Marie Kurková. Do sobotních 10:00 pak dorazilo k urnám 14,2 procenta voličů a celkově se o volby zajímala nakonec necelá pětina voličů.

O volné křeslo po Zuzaně Baudyšové (za ANO), která v lednu rezignovala ze zdravotních důvodů - konkrétně kvůli Parkinsonově chorobě - usilovalo 10 kandidátů.

V boji o uvolněné senátní místo se nakonec se v 1. kole nejvíce zadařilo dvojici kandidátů Jan Jarolím (ODS) s podporou lidovců (24,13 procent) a scénárista David Smoljak (za Starosty, 23,64 procent), třetí skončil zastupitel Prahy 9 Petr Daubner (Piráti, 13,87 procent hlasů) s podporou ČSSD a Zelených.

TOP 09 postavila do voleb předsedu České společnosti pro rozvoj bydlení Martina Kroha. Za ANO kandidpval bezpečnostní expert a pedagog Martin Hrubčík, který skončil čtvrtý se ziskem 12,49 procent hlasů. SPD do voleb ze svých řad vyslala živnostníka Pavla Pešana, komunisté svého prvního místopředsedu Petra Šimůnka.

Video  Drahoš o Zemanovi: Je jiný, jak slíbil, ale ještě horší, než byl  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vyhořeli Syková i Michálek

Bývalý poslanec ČSSD a primář interny z Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba kandidoval za Českou Suverenitu. O návrat do Senátu se pokoušeli Libor Michálek (dříve za Piráty, nyní za hnutí Vize pro Česko, získal 5,88 procent) a Eva Syková (dříve za ČSSD, poté za ANO, nyní za uskupení Pro Zdraví a Sport, získala 1,99 procent).

Jarolím dnes uvedl, že o celkové vítězství ve volbách bude muset ještě zabojovat. „Ale myslím si, že to za to stojí,“ řekl ČTK. Uvedl, že k tomu, aby se snažil o vítězství, ho opravňují jeho znalosti, které získal coby starosta o potížích obcí a pražských městských částí například ve vztahu ke státu. Své nadšení s ohledem na druhé kolo brzdil i Smoljak. „Mám radost, ale je to dneska taková přestávka a zítra (v neděli) začíná druhé jednání,“ řekl ČTK Smoljak. V kampani chce dál mluvit s voliči, rovněž předpokládá, že bude obhajovat svůj program a stanovisko v rozhovoru s novináři. Jarolímův tým se o podobě kampaně teprve bude radit.

Volby do horní komory vykazují pravidelně nízkou volební účast. Za posledních deset let se v prvním kole, které se koná vždy společně s krajskými nebo komunálními volbami, volební účast pohybovala mezi 33,5 a 44,6 procenta. Ve druhém kole, které se koná o týden později samostatně, byla od roku 2010 volební účast mezi 15,4 a 24,6 procenta.

U doplňovacích a opakovaných voleb bývá účast podobná druhému kolu. V posledních deseti letech se konaly šestkrát, k prvnímu kolu přišlo mezi 12 a 23,3 procenty voličů a ve druhém kole se účast s výjimkou jednoho případu pohybovala mezi 8,7 a 17,6 procenty. Tou výjimkou byly doplňovací volby loni v lednu v Trutnově, které se konaly souběžně s prvním kolem prezidentských voleb a zúčastnilo se jich 59,4 procenta voličů.

Video  Zuzana Baudyšová: Její těžké dětství jí dovedlo až k založení Linky bezpečí 
Video se připravuje ...

arne100 ( 6. dubna 2019 22:40 )

stbures jestli tady někdo dělá ostudu tak jsi to ty

Jana40 ( 6. dubna 2019 19:32 )

Co ti udelal?To je teda nenavist az chorobna.Ty jsi nemocnej na hlavu.

ivoadler ( 6. dubna 2019 17:06 )

Senát je tragická součást našeho politického systému. Čím dřív se ho zbavíme, tím lépe. Za chvíli se senátoři budou vytahovat, kolik pravopisných chyb v návrzích zákonů opravili.

qmurq ( 6. dubna 2019 13:09 )

Co to meleš, Francko.

qmurq ( 6. dubna 2019 13:07 )

Nikomu nepřeju nemoc, magore.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa