Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kiska vzpomněl narození syna a vraždu Kuciaka. Po výhře Čaputové má plán na novou stranu

Aktualizováno -
6. dubna 2019
19:35
Autor: ČTK, štef - 
3. dubna 2019
09:10

O minulém víkendu se prezidentovi Andreji Kiskovi splnilo přání, aby se jeho nástupcem stala Zuzana Čaputová. Sám znovu ve volbách na post hlavy státu nekandidoval. A i když dříve plánoval, že už se v politice angažovat nebude, teď tvrdí, že změnil názor a hodlá po skončení mandátu založit vlastní politickou stranu. Při té příležitosti nyní zmínil i to, co se změnilo od doby, co s manželkou - první dámou čekali v roce 2017 narození syna Martina.

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska ve středu oznámil, že založí vlastní politickou stranu. V krátkém videu, které zveřejnil na svém facebooku, uvedl, že jako nadstranická hlava státu poskytne další podrobnosti o nové formaci, až mu 17. června skončí pětileté funkční období.

Slušné Slovensko může být i v parlamentu

„Slovensko chce změnu. Tyto volby jsme vyhráli, nyní musíme vyhrát parlamentní volby, proto založím politickou stranu. Chci spojit slušné a ochotné lidi a změnit naši zemi k lepšímu,“ prohlásil Kiska v krátkém spotu se zřejmým poukazem na víkendové vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách. „Přidejte se, je nás víc,“ dodal.

Podle informací listu Denník N Kiska už kvůli spolupráci oslovil mimo jiné expremiérku Ivetu Radičovou, opozičního poslance Gábora Grendela, europoslankyni Janu Žitňanskou či ekonoma Marcela Klimeka.

Radičová ale už uvedla, že do žádné strany vstoupit nehodlá a nebude kandidovat ani do parlamentu. Spolupráce s prezidentem se podle ní týká programu.

Video  Protokolář Forejt: Čaputová bude pod tlakem médií, ale rodinu chce zachovat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Slováci Kiskovi věří nejvíc ze všech politiků

Kiska je podle poslední sondáže nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku. Z průzkumu agentury AKO, jehož výsledky o uplynulém víkendu zveřejnila televize TA3, vyplynulo, že devět procent Slováků by určitě volilo Kiskovu stranu, pokud by ji úřadující hlava státu založila.

Prezident původně plánoval, že se z politiky stáhne a podruhé se tak o post hlavy státu neucházel. Svůj postoj však začal měnit po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tvrdil však, že stranu nezaloží, nebude kandidovat do parlamentu a že ani neuvažuje o funkci premiéra. Parlamentní volby by se v zemi měly konat na přelomu února a března příštího roku.

V sobotu Kiska vzpomněl na vraždu Kuciaka znovu. To když se jal vysvětlovat, proč zakládá stranu. „Když jsem založil Dobrého anděla a pomáhali jsme dětem s rakovinou, odmítal jsem všechny nabídky politických stran. Řekl jsem, že do politiky nikdy nevstoupím. Ale když jsem na vlastní oči viděl, jak selhává naše zdravotnictví, náš sociální systém, jak nám zbytečně umírají děti, změnil jsem své rozhodnutí. I Gándhí jednou řekl, že pokud chce člověk skutečně pomáhat lidem, tak musí vstoupit do politiky. Stal jsem se prezidentem České republiky,“ připomněl.

„Když jsme v roce 2017 čekali s manželkou další miminko, malého Martinka, odpověděl jsem ve videu na často kladené otázky, že neplánuji založit politickou stranu ani kandidovat do parlamentu. Ale následně v roce 2018 došlo k událostem, které změnily Slovensko. Zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou. Na povrch vyplavala neuvěřitelná arogance vládní moci - představa, že oni tento stát vlastní a mohou si s ním dělat, co chtějí, navzdory vůli lidí,“ popsal, co změnilo jeho názor.

mibek ( 7. dubna 2019 09:28 )

Kretén, podvodník a duchovný invald plán nemôže mať.

asijo ( 6. dubna 2019 20:10 )

Jedině Kisko na velkou stranu,snad ti ta odporná eurohujerka nedá milost,až budeš v kriminále.

Zobrazit celou diskusi