Hlavní obsah

Bayern - Dortmund 5:0Bundesligový šlágr? Mnichovská mašina se rozjela a konkurenta smetla

Berlín
Aktualizováno

Fotbalisté Bayernu Mnichov ve šlágru 28. kola německé ligy deklasovali v souboji o první místo Dortmund 5:0 a vystřídali ho v čele tabulky. Robert Lewandowski nastřílel jako první cizinec v historii německé ligy 200 gólů. Lipsko otočilo utkání na půdě Leverkusenu a výhrou 4:2 si upevnilo třetí místo. Čtvrtý Frankfurt porazil 2:1 Schalke po velkém dramatu. Domácí v nastavení dostali červenou kartu a inkasovali rozhodující gól z penalty devět minut po řádném čase... Eintracht tak zůstává na příčkách zaručujících start v Lize mistrů.

Sestřih utkání 28. kola německé fotbalové ligy Bayern Mnichov - Borussia DortmundVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

 
Článek

V úvodu šlágru kola sice trefil Dahoud tyč, od té doby ale Bayern utkání dominoval. V desáté minutě se proti svému bývalému klubu prosadil hlavou po rohovém kopu obránce Hummels. O sedm minut později se dočkal jubilejní branky Lewandowski, který využil obrovské chyby stopera Zagadoua. Polský kanonýr potřeboval na 200 bundesligových branek 284 zápasů, rychleji na tuto metu dosáhl pouze Gerd Müller (234 zápasů).

Bayern hrozil především ze vzduchu a v závěru prvního poločasu přidal další dvě branky. Po signálu ze standardní situace zvýšil ránou z dorážky Martínez a o chvíli později předvedl další přesnou hlavičku Gnabry.

V 89. minutě završil skóre Lewandowski a s 21 góly si upevnil vedení v tabulce střelců. Dortmund prohrál v Allianz Areně poslední čtyři zápasy s celkovým skóre 2:19. Bavorský velkoklub vrátil svému rivalovi podzimní porážku 2:3 z prvního vzájemného zápasu.

Hertha Berlín bez zraněného Vladimíra Daridy prohrála počtvrté za sebou, tentokrát 1:2 doma s Düsseldorfem. O výhře hostů rozhodl dvěma góly belgický útočník Benito Raman.

Sestřih utkání 28. kola německé fotbalové ligy Hertha Berlín - DüsseldorfVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

Záložník Ondřej Petrák nastoupil do hry v 88. minutě při remíze 1:1 svého Norimberku v záchranářském souboji ve Stuttgartu.

Stuttgart ztrácí na pozici zajišťující záchranu čtyři body, Norimberk dokonce osm.

Sestřih utkání 28. kola německé fotbalové ligy Stuttgart - NorimberkVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

Hrdinou prvního poločasu v Leverkusenu byl devatenáctiletý domácí útočník Kai Havertz. Nejprve v 11. minutě poslal svůj tým do vedení z pokutového kopu a v 23. minutě odpověděl dvanáctým gólem v sezoně na Sabitzerovu vyrovnávací trefu z přímého kopu.

Hosté ale po změně stran skóre otočili a prodloužili sérii neporazitelnosti na dvanáct soutěžních utkání. Postupně se trefili Werner, z penalty Forsberg a v závěru po skvělé individuální akci střídající Cunha.

Sestřih utkání 28. kola německé fotbalové ligy Leverkusen - LipskoVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

Frankfurt vedl na hřišti Schalke od 13. minuty po gólu Rebiče, domácí ale o osm minut později srovnali po Serdarově dorážce. V nastaveném čase byl ale Serdar po druhé žluté kartě vyloučen a o chvíli později proměnil Jovič penaltu nařízenou za Caligiuriho ruku ve vápně. Jovič si připsal 17. ligovou trefu v sezoně a na druhém místě tabulky střelců ztrácí čtyři góly na vedoucího Lewandowského z Bayernu.

Sestřih utkání 28. kola německé fotbalové ligy Schalke 04 - FrankfurtVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

Wolfsburg porazil i díky dvěma brankám záložníka Steffena 3:1 Hannover a posunul se na šesté místo. Hannover ztrácí z poslední příčky sedm bodů na 16. místo zajišťující baráž o udržení. Do konce soutěže zbývá šest kol.

Sestřih utkání 28. kola německé fotbalové ligy Wolfsburg - HannoverVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

Německá fotbalová liga - 28. kolo:
Hertha Berlín - Düsseldorf 1:2 (41. Grujič - 35. a 61. Raman)
Leverkusen - Lipsko 2:4 (11. z pen. a 23. Havertz - 17. Sabitzer, 63. Werner, 71. Forsberg z pen., 84. Cunha)
Schalke - Eintracht Frankfurt 1:2 (21. Serdar - 13. Rebič, 90.+9 Jovič z pen.)
Stuttgart - Norimberk 1:1 (75. Kabak - 42. Pereira)
Wolfsburg - Hannover 3:1 (32. a 71. Steffen, 78. Roussillon - 30. Weydandt)
Bayern Mnichov - Dortmund 5:0 (17. a 89. Lewandowski, 10. Hummels, 41. Martínez, 43. Gnabry

Reklama

Související témata: