QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je to tady! Cyklistická Giant liga vstupuje do 18. ročníku

06.04.2019 15:18

Nejdelší seriál cyklistických kritérií bude pokračovat dalším ročníkem. Úvodní závod Giant ligy 2019 odstartuje ve středu 10. dubna ve sportovním areálu Rapid na Doubravce.

DSC_3367

Giant Liga startuje 10. dubna od 17:30 hod. prvním závodem GP NWS. Kromě okruhu v Plzni na Doubravce startuje cyklistický seriál i třikrát v Táboře, ve sportovním areálu Komora, a jeden závod proběhne v Milovicích. 

Letošní ročník bude opět rozložen do šesti měsíců a čtrnácti závodů. "Cyklisté tak budou mít od dubna do září nejen v Plzni na Rapidu připravené cyklistické kriterium a mohou tak pravidelně závodit a testovat svoji výkonnost. Díky rozměrům jedinečného asfaltového oválu v Plzni na Rapidu, tak mohou společně startovat junioři, ženy a muži. Kde pak ženy končí ve 38., junioři 42. a muži v 50. okruhu," uvádí šéf seriálu Jan Kotal z pořádajícího klubu SK Rapid Cyklistika.

Pravidelně je jako 4. závod seriálu zařazena klasika na kostkách Pave Tour Milovice. "Tento závod na 120 km v bývalém vojenském prostoru Milovice se osvědčil, a tak pokračujeme i v letošním roce. Navíc nejlepším borcům tento závod nadělí dvojnásobné body do seriálu GLP. To by mělo trochu zamíchat pořadím v bitvě o žlutý dres lídra Giant Ligy 2019," sděluje Jan Kotal.

Další osvědčenou jistotou budou tři starty v Táboře. "Sportovní areál Komora a pořadatelé z ČEZ cyklo teamu Tábor, kteří jsou známí hlavně pořádáním Světového poháru v cyklokrosu, Mistrovstvím světa a Mistrovstvím Evropy, tak zařadili i jejich tři kriterijní závody do seriálu Giant Ligy 2019," říká Jan Kotal a dodává, že to by opět mohlo více zdramatizovat souboj o žlutý dres.

Díky výjimečné spolupráci s klubem AC Sparta Praha pokračuje i letos série závodů pro mladší a starší žáky „Il sano Cup“. Kategorie bude mít svůj vložený start před každým závodem Giant Ligy na Rapidu od 16:40 hod. "Klub AC Sparta Praha si vzal pod svá křídla vložený závod a pořadatelský klub SK RAPID Cyklistika takovou pomoc samozřejmě vítá. Bude to přínos hlavně pro domácí „plzeňské“ kluby, které nebudou muset za závody jezdit moc daleko," sděluje šéf seriálu.

Do pořádání mládežnických závodů v rámci Giant ligy se zapojí také Roman Kreuziger Cycling Academy pod vedením zkušeného Petra Kubiase. Ti mají za sebou organizaci Českého poháru a MČR.

"Giant Liga 2019 tak to je tradiční soutěž aktivity o puntíkovaný dres „Bageterie Boulevard prestige“. Pro jezdce nad 40 let je připraven „NaCesty.cz Cup“ a vítěz si opět užije tréninkový pobyt na Mallorce," říká pořadatel. Kategorie juniorů letos bude soutěžit o bílý dres „Vittoria Cup“ a ženy budou soutěžit o „LIV - SWEEP - Cup“. Lídr seriálu se pak oblékne do zbrusu nového žlutého dresu SWEEP.

Letos se budou organizovat i náborové závody pro děti v kategoriích od 3 do 12 let. Rozjede se tak tradiční HERVIS dětská TOUR složená ze šesti závodů v Plzni i dalších městech. "Pro vítěze je připraven dres nejlepšího závodníka, který se nedá koupit, ale jen vyhrát," dodává Jan Kotal.

FOTO: Kateřina Duchková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24