Hlavní obsah

Vajíčka z marketu neberu, říká malířka kraslic

Právo, Aleš Honus

Šikovné ruce, velká trpělivost a kvalitní vajíčka z domácího chovu. To jsou předpoklady pro to, aby vznikla skutečně krásná a trvanlivá velikonoční kraslice. Marie Čiháková z Blatnice pod Svatým Antonínkem začala malovat před pětačtyřiceti lety a jejíma rukama prošly tisíce skořápek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marie Čiháková předvedla své umění návštěvníkům zámku ve slezských Kravařích.

Článek

Žena naučila kraslice malovat jak svoji dceru i vnučky, tak i spoustu dětí na různých akcích. Naposledy své umění předvedla na zámku ve slezských Kravařích.

Držitelka titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje, se specializuje na takzvané blatnické kraslice, které se vyrábějí tradiční formou pomocí nanášení několika barevných vrstev. Na skořápkách zobrazuje původní tradiční vzory, které jsou například k vidění i na regionálních krojích.

„Vzory původních blatnických kraslic jsem si našla v muzeích a postupně je doplnila motivy z krojů,“ řekla žena, která maluje takřka denně a ve své domácí sbírce má tisíce kraslic, a to nejen ze slepičích vajec, ale také z vajec kachních, husích, pštrosích, a dokonce i z vajíček od holubů a andulek.

Základem úspěchu je podle ní mimo jiné výběr vajec, protože každé má jinou strukturu a jiný stupeň tvrdosti. Vajíčka ze supermarketů podle ní nejsou pro kraslice příliš vhodná, protože pocházejí od slepic, které nejsou dobře živeny. „Vajíčka pak mají velmi slabou skořápku. Proto beru vajíčka jen z domácích chovů,“ řekla.

Pořádně vyschlá skořápka

Důležité je i to, aby byla skořápka pořádně vyschlá, třeba i dva roky, protože pak se na ni barva lépe chytá. „Rozhodně není dobré malovat kraslici z čerstvě vyfouknutého vajíčka, ze kterého ještě kape žloutek,“ usmívá se žena.

Své umění se snaží ukazovat nejenom ve svém okolí, ale také na různých velikonočních přehlídkách. V neděli si její kraslice mohli zakoupit i návštěvníci zámku v Kravařích u Opavy.

„V poslední době si docela vybírám, kam pojedu, ale do Kravař se vracím velmi ráda. Je tady příjemná atmosféra a zámek je nádherně vyzdobený, je za tím hodně práce. Ráda přijedu zas,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám