Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vězňům zvýší odměny za práci: Vydělají si půlku minimální mzdy a víc. Čtvrtinu pak vrací

Autor: Petra Štefková - 
7. dubna 2019
06:01

Od příštího roku si pracující vězeň vydělá nejméně 6.675 korun. Až čtvrtinu z toho ale odvede zpět státu. Odsouzení tak mají malou motivaci pracovat naplno. Během pobytu za mřížemi totiž potřebují snižovat hlavně své dluhy. Ty jsou jednou z hlavních příčin, proč se do cel vrací.

Nyní dostávají vězni se základním vzděláním 5500 korun, od příštího roku to bude 50 procent minimální mzdy. Ta aktuálně činí 13350 korun. Základní odměna se tak odsouzeným zvýší zhruba o 1200 korun. U těch nejkvalifikovanějších pracovníků stoupne na 120 procent minimální mzdy. Více peněz dostávají vyučení a vězni vykonávající práce vyžadující vyšší než úplné střední odborné vzdělání. 

Jen 16 procent z odměny jde na dluhy

I přestože je zvýšení odměny vězňům obecně přínosem, otevírá se s tím zároveň otázka nastavení samotného rozdělování peněz pro odsouzené. „V současné době se odvádí z odměny sociální, zdravotní a dalších 26 procent z odměny jde na náklady výkonu trestu. Čtvrtina se tedy odvádí státu nazpátek. Bylo by potřeba, aby stát měl zájem, aby vězeň co nejdříve zaplatil své dluhy. Teď jde na ně jen 16 procent z čisté mzdy, pokud má výživné. A to je málo,“ upozorňuje ředitel spolku Lighthouse Petr Schneedörfler. Odsouzení, kteří nepracují, přitom náklady na výkon trestu nehradí. 

Vězeň si musí část peněz nechat na dobu po propuštění

Podle Schneedörflera je za mřížemi velká skupina těch, kteří mají opravdový zájem splatit co nejvyšší část svých dluhů. V tom jim ale brání i ustanovení, které určuje, kolik procent z odměny si musí vězeň nechat na dobu po propuštění. „Pro určitou skupinu vězňů to není potřebné. Pro ty, kteří mají zázemí, je lepší vyjít co nejméně zadlužený. Loni se navýšila částka, která se nechává po dobu po propuštění na 11 procent z odměny. Tu nemůže odsouzený použít na splácení dluhů,“ vysvětluje pro Blesk Zprávy Schneedörfler. 

Více půjde na výživné

Přidanou hodnotou vládou schváleného návrhu je, že z vyšší částky půjde navíc minimálně 500 korun na výživné. To je pro řadu odsouzených velmi důležitý aspekt. „Dostávat odměnu ve vězení je pro ně klíčový faktor, aby mohli plnit své závazky, především v podobě výživného,“ řekla pro Blesk Zprávy ředitelka neziskové organizace Rubikon Dagmar Doubravová. 

Z celkového počtu zhruba 9000 pracujících vězňů jich výživné z pracovní odměny hradí podle ministerstva spravedlnosti 2834. Návrh se tedy pozitivně dotkne téměř celé třetiny pracujících vězňů, respektive jejich rodin.

Odsouzení pracují jen 5,5 hodiny

Nástroje, jak pracující vězně motivovat k výkonnosti, mají zaměstnavatelé už teď. Částka stanovená nařízením vlády je určena jen minimální hranicí. „Když máme dobrého pracovníka, tak se ho snažíme zaplatit. Máme motivační systém, aby nedostávali všichni stejně, ale byli odměňováni podle výkonu,“ přibližuje praxi v sociální firmě na vnitřním pracovišti věznice Vinořice Dagmar Doubravová.

Jedním dechem ale dodává, že takových případů je menšina. „Velká část normy neplní a potřebuje delší dobu na zácvik. Ve věznicích jsou lidé, kteří třeba 10 let nepracovali. Je pro ně těžké vydržet 8 hodin, proto máme pracovní dobu jen 5,5 hodiny,“ uzavírá možnosti odměňování Doubravová.

Řada vězňů je nevýkonná

Řada odsouzených je zároveň pro práci nevhodná. „My ty vybrané, které nám pošle věznice, testujeme a zjistíme, jak jim to jde. Zájem mají, ale ta výkonnost není taková, abychom si je mohli nechat. Dělají efektivně jen z 30 procent,“ upřesňuje výkonnost vězňů Doubravová. Rezervu tak vidí u vězeňské služby, aby odsouzeným zvyšovala pracovní kompetence.

Pracuje 60 procent odsouzených

Počty vězňů se zájmem pracovat převyšují nabídku. Například ve věznici ve Valdicích pracuje aktuálně 482 vězňů, což tvoří zhruba 44 procent. Věznice má specifikum v tom, že odsouzení nemohou být zaměstnáni mimo objekt. Záleží proto na firmách, které jsou ochotny zavést uvnitř vězeňského komplexu výrobu. 

Celkově je podle vyjádření Vězeňské služby v současné době zaměstnanost vězňů 60procentní, ze 14 781 práceschopných jich pracuje téměř 9000. Z toho třetina pro stát. Na straně výdajů tedy Vězeňská služba předpokládá nárůst od příštího roku o 79 miliónů. Zároveň se ale zvýšením odměn díky odvodům zvětší státní rozpočet o 62 miliónů a o dalších 20 miliónů se zvýší příjem zdravotních pojišťoven. 

mak ( 7. dubna 2019 10:22 )

Ti, co nepracuji, doufám nedostavaji ani jidlo a ciste prádlo - vsechno neco stoji. Je to jekich svobodna volba, nechtějí to. Jooo, tak oni 10let vyzirali stat, tak nejsou zvykli.... Do kamenolomu, nesplnis normu, nemáš jidlo. Jak proste! Pracuješ dobře? K chlebi a vode dostaneš brambory i maso někdy třeba. A ti šikovní,ktero chtějí. Umi, at maji klidne trzni mzdu: Zaplati si statni odvody, dluhy, výživné nebo co maji, náklady na pobyt, kroužky a terapeuty, dplstky na léky ap., pokud jim neco zbyde, at si to bud spori na potom, koupi zeleninu, knížku nebo novou kosili.

Manowar ( 7. dubna 2019 06:58 )

Hkavně,aby si z toho platili ubytování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa