Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bayern rozebral Borussii a uštědřil jí debakl, Lipsko si obratem v Leverkusenu upevnilo třetí příčku

Sté ligové derby mezi Bayernem a Dortmundem měl jednoznačného vládce. Šlágr 28. kola Bundesligy ovládl mnichovský klub v poměru 5:0, když do přestávky nasázel svému hlavnímu rivalovi v boji o titul čtyři góly. Výsledek uzavřel Robert Lewandowski, který se prosadil v zápase dvakrát. Bavorský celek poskočil na první místo tabulky o bod před soupeře. Lipsko otočilo duel na hřišti Leverkusenu a výhrou 4:2 si upevnilo třetí místo. Čtvrtý Frankfurt udolal až penaltou v nastaveném čase 2:1 Schalke a prodloužil vítěznou sérii na šest zápasů. Fotbalisté Brém remizovali v Mönchengladbachu 1:1 a zaváhali po sérii tří vyhraných zápasů.

zdroj: Reuters autor: ANDREAS GEBERT

Werder, za který nastoupili reprezentanti Jiří Pavlenka a Theodor Gebre Selassie, alespoň odvrátil první soutěžní porážku v letošním roce.

Brémy v úvodním poločase držely s Mönchengladbachem krok, ale domácím vyšel začátek druhého dějství. Chybu v rozehrávce potrestal Neuhaus a po kličce brankáři Pavlenkovi otevřel skóre. V 79. minutě srovnal Klaassen umístěnou hlavičkou. Pátý Mönchengladbach potřetí za sebou v bundeslize nezvítězil a ztrácí čtyři body na čtvrtý Frankfurt, Werderu patří osmé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Klaasen v závěru zajistil Brémám remízu v Mönchengladbachu

Hoffenheim i díky hattricku Išaka Balfúdíla vyhrál v Augsburgu 4:0. Za vítěze odehrál celý zápas obránce Pavel Kadeřábek. Sedmému Hoffenheimu v tabulce chybí bod na šestý Wolfsburg, který drží poslední pohárovou příčku.

V úvodu šlágru kola Mezi Dortmundem a Bayernem sice trefil Dahoud tyč, od té doby ale Bayern utkání dominoval. V desáté minutě se proti svému bývalému klubu prosadil hlavou po rohovém kopu obránce Hummels. O sedm minut později se dočkal jubilejní branky Lewandowski, který využil obrovské chyby stopera Zagadoua. Polský kanonýr potřeboval na 200 bundesligových branek 284 zápasů, rychleji na tuto metu dosáhl pouze Gerd Müller (234 zápasů).

Bayern hrozil především ze vzduchu a v závěru prvního poločasu přidal další dvě branky. Po signálu ze standardní situace zvýšil ránou z dorážky Martínez a o chvíli později předvedl další přesnou hlavičku Gnabry.

Je nám líto, video expirovalo.
Bayern přejel Borussii a přeskočil ji v tabulce

V 89. minutě završil skóre Lewandowski a s 21 góly si upevnil vedení v tabulce střelců. Dortmund prohrál v Allianz Areně poslední čtyři zápasy s celkovým skóre 2:19. Bavorský velkoklub vrátil svému rivalovi podzimní porážku 2:3 z prvního vzájemného zápasu.

Hrdinou prvního poločasu duelu Lipska v Leverkusenu byl devatenáctiletý domácí útočník Kai Havertz. Nejprve v 11. minutě poslal svůj tým do vedení z pokutového kopu a ve 23. minutě odpověděl dvanáctým gólem v sezoně na Sabitzerovu vyrovnávací trefu z přímého kopu.

Hosté však po změně stran skóre otočili a prodloužili sérii neporazitelnosti na dvanáct soutěžních utkání. Postupně se trefili Werner, z penalty Forsberg a v závěru po skvělé individuální akci střídající Cunha.

Frankfurt vedl na hřišti Schalke od 13. minuty po gólu Rebiče, domácí ale o osm minut později srovnali po Serdarově dorážce. V nastaveném čase byl ale Serdar po druhé žluté kartě vyloučen a o chvíli později proměnil Jovič penaltu nařízenou za Caligiuriho ruku ve vápně. Jovič si připsal 17. ligovou trefu v sezoně a na druhém místě tabulky střelců ztrácí čtyři góly na vedoucího Lewandowského z Bayernu.

Wolfsburg porazil i díky dvěma brankám záložníka Steffena 3:1 Hannover a posunul se na šesté místo. Hannover ztrácí z poslední příčky sedm bodů na 16. místo, zajišťující baráž o udržení.

Mohuč si v páteční předehrávce výsledkem 5:0 vyrovnala klubový rekord v německé nejvyšší soutěži. Stejným debaklem uzemnila právě Freiburg už před 14 lety a také Paderborn v roce 2015.

Freiburg přitom v minulém kole obral o body mistrovský Bayern Mnichov, s nímž uhrál remízu 1:1. Mateta ve 25. minutě zdvojnásobil náskok "Die Nullfünfer" po přesném zásahu Boetiuse a ještě před poločasem rozvlnil síť znovu. Po změně stran následně dokonal hattrick, když navázal na trefu Onisiwa.

Německá fotbalová liga - 28. kolo:

Mohuč - Freiburg 5:0 (25., 33. a 77. Mateta, 20. Boëtius, 73. Onisiwo), Hertha Berlín - Düsseldorf 1:2 (41. Grujič - 35. a 61. Raman), Leverkusen - Lipsko 2:4 (11. z pen. a 23. Havertz - 17. Sabitzer, 63. Werner, 71. Forsberg z pen., 84. Cunha), Schalke - Eintracht Frankfurt 1:2 (21. Serdar - 13. Rebič, 90.+9 Jovič z pen.), Stuttgart - Norimberk 1:1 (75. Kabak - 42. Pereira), Wolfsburg - Hannover 3:1 (32. a 71. Steffen, 78. Roussillon - 30. Weydandt), Bayern Mnichov - Dortmund 5:0 (17. a 89. Lewandowski, 10. Hummels, 41. Martínez, 43. Gnabry), Augsburg - Hoffenheim 0:4 (61., 74. a 82. Balfúdíl, 6. Kramarič), Mönchengladbach - Brémy 1:1 (49. Neuhaus - 79. Klaassen).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články