Hraběnka ve vaně i nejstarší část města. Sokolov vystaví poklady

  10:54
Sokolovské muzeum chystá magnet na turisty. Ve zrekonstruovaném sklepení zámku, kde muzeum sídlí, vystaví nejcennější poklady dosud ukryté v depozitářích. Zároveň návštěvníkům nabídne výlet do historie.

Ředitel sokolovského muzea Michael Rund ve spodní části zámku, která nabídne přednáškovou síň, expozici sokolovského pokladu a archeologii. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Na několika místech sklepa si budou moci na vlastní oči prohlédnout část obranné hradby někdejšího vodního hradu z 13. století. Uvidí tak nejstarší zachovanou památku připomínající založení města.

„Stavební úpravy by měly být hotové do konce dubna. Dokončeny jsou výmalby a podlaha, kompletuje se zabezpečovací zařízení a osvětlení. Už jsme také vysoutěžili vitríny, z nichž je podstatná část trezorová. To kvůli zajištění bezpečnosti pokladů z našich sbírek. Víme, jaký zde bude nábytek a ve výrobě už jsou i figuríny, které celou expozici oživí,“ konstatuje ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Na co se mohou návštěvníci sokolovského zámku těšit

  • Na několika místech sklepa si budou moci na vlastní oči prohlédnout část obranné hradby někdejšího vodního hradu ze 13. století.
  • Ve sklepení by se měl objevit například vězeň, voják ze třicetileté války či hraběnka Nosticová.
  • V jedné z místností bude vystaven i sokolovský zlatý poklad, který se podařilo najít v roce 1994 při stavbě kanalizace nedaleko zámku. Balíček skrýval drahocenné secesní náhrdelníky, zlaté hodinky s řetízkem, brože s brilianty, perlové náhrdelníky, náramky, manžetové knoflíčky či briliantovou čelenku.
  • Lidé uvidí i ty nejvzácnější exponáty z tamního muzea a o kus dál i dobovou studnu.

Podle jeho slov by se ve sklepení měl objevit například vězeň, voják z třicetileté války či hraběnka Nosticová. „Ta se bude koupat v kádi někdejší koupelny, o jejíž existenci jsme vůbec nevěděli a kterou se nám při rekonstrukci podzemí podařilo objevit,“ ukazuje ředitel do prostoru, který v minulosti sloužil k očistě těla a snad i k praní špinavého prádla.

Hned v sousedství je původní krb, který prý při roztopení dával tolik tepla, že podle dobových materiálů si tamní vězni stěžovali na přílišné horko.

V jedné z místností bude vystaven i sokolovský zlatý poklad, který se podařilo najít v roce 1994 při stavbě kanalizace nedaleko zámku, konkrétně u objektu myslivny, kde dnes sídlí ředitelství muzea.

Balíček ve výkopu skrýval drahocenné secesní náhrdelníky, zlaté hodinky s řetízkem, brože s brilianty, perlové náhrdelníky, náramky, manžetové knoflíčky či briliantovou čelenku. V době nálezu nebyly šperky v dobrém stavu. Roky pod zemí se na nich podepsaly, bylo nutné je nákladně zrestaurovat.

„Ale stálo to za to. Dnes už jsou v původní kráse. My jsme samozřejmě pátrali po jejich původu, ale nepodařilo se nám je zcela přesně zařadit. S největší pravděpodobností patřily někomu z okruhu rodiny Nosticů, která zámek držela. Svědčí o tom erb vyrytý na hodinkách, který patří rodu Cappy. Ten byl s majiteli zámku vzdáleně spřízněný,“ vysvětluje ředitel.

Michael Rund si nemyslí, že by nález byl majetkem některých německých nebo židovských rodin. „Tady v regionu tak bohatí lidé nežili. Celý nález byl navíc zabalený v igelitu, který se začal vyrábět až během 2. světové války,“ upřesňuje a dodává, že kromě kolekce zlatých šperků lidé ve sklepení zámku uvidí i ty nejvzácnější exponáty z tamních muzeí a o kus dál i dobovou studnu.

Projekt měl stát původně 18 milionů korun, přičemž 3 miliony věnovalo město Sokolov a zbytek Karlovarský kraj. „Bohužel jsme nesehnali žádný vhodný dotační titul. Nakonec se nám ale podařilo dva miliony korun ještě ušetřit,“ prozrazuje ředitel Rund s tím, že slavnostní zpřístupnění obnoveného podzemí včetně všech pokladů se uskuteční 7. září.

„Oslavíme tak nejen Hornický den, ale při slavnostech si připomeneme i 740 let od první písemné zmínky o městě Sokolov. Navíc v kraji začne Evropský den památek, takže o tomto víkendu bude skutečně co slavit,“ dodává Michael Rund.