15
Fotogalerie

Shazam!: dospívající kluk v dospělém superhrdinském těle [recenze filmu]

Rodinný komiksový film, který humorným způsobem těží z kontrastu dospívajícího čtrnáctiletého kluka v dospělém těle, v němž si osvojuje výjimečné schopnosti.

Plusy
Osvojování si superhrdinských schopností má v sobě odzbrojující půvab, protože k němu kluci zezačátku přistupují s „odpovědností“, přináležející jejich věku.
Minusy
Film ironicky zvýrazňuje superhrdinská klišé, ale současně se bez nich neobejde, což je dobře vidět nejen při rozkrytí rodinného zázemí obou rivalů, ale i v závěrečném generickém střetu.
7  /10

U DC Comics si zjevně řekli, že toho temného, snyderovského ladění jejich předchozích počinů už bylo dost a že to pro změnu zkusí jako jejich konkurenti od Marvelu. Předchozí Aquaman toho byl dobrým příkladem. Režisér James Wan vsadil na uvolněný, barvitý a záměrně přepálený ráz této pohádkové fantasy a vyplatilo se to.

Výhoda samostatně stojících filmů

Studio Warner si tak najalo dalšího tvůrce, spjatého podobně jako James Wan především s hororovou tvorbou, a svěřilo mu režii sedmého počinu v rámci DCEU. Ten stojí, podobně jako Wonder Woman nebo Aquaman, poměrně samostatně v rámci tohoto universa, což je změna oproti mnohem pevněji provázanému marvelovskému vesmíru.

Tato samostatnost má v sobě jednu zásadní přednost, která u marvelovské konkurence už skoro není možná. Tvůrci nemusí tolik zohledňovat okolní DC svět s jeho superhrdiny a mohou se víc soustředit na ty, jež mají představit. Bez toho, aby zároveň museli rozvíjet linie těch hostujících. Je to dáno i tím, že Shazam! je teprve sedmým filmem v rámci DCEU, zatímco chystaná čtyřka Avengers: Endgame v rámci MCU už dvaadvacátým.

To ale neznamená, že by filmy v rámci DCEU, o nichž jsem mluvil, tedy Wonder Woman, Aquaman a nyní Shazam!, existenci okolních světů nějak vytěsňovaly. To ne, ale propojení mezi nimi je zatím spíš takové jakoby náhodné, že se o sebe otřou nějakou poznámkou nebo scénou, jako je ta potitulková v Shazamovi!, která naráží na Aquamana. Do budoucna je přitom patrné, že i superhrdinové DCEU se budou muset spojit proti záporákovi, který bude obdobou marvelovského Thanose.

V pěstounské rodině

V čem se Warneři u konkurence také poučili, je zaměření na rodinné publikum. Shazam! je toho z dosavadních filmů DCEU nejzářnějším příkladem, protože spíše než další superhrdinský snímek připomíná vánoční rodinnou podívanou, která má oslovit děti, teenagery i jejich rodiče.

Vánoční proto, že se film během svátečního období odehrává, rodinný proto, že v něm scenárista Henry Gayden pracuje s modelem vyprávěním, jež známe z rodinné komedie Velký (1988), s Tomem Hanksem v hlavní roli. V ní bylo klukovi, který si přál, aby se probudil jako dospělý, třináct, zde je o rok starší.

Jmenuje se Billy Batson (Asher Angel), žije ve Philadelphii a už si prošel spoustou pěstounských rodin, ze kterých dříve či později utekl. Ty jeho útěky souvisejí s hledáním jeho biologické matky, která ho v dětství opustila, i když on si myslí, že se jí ztratil na pouti.

V současné době ho sociální pracovník umístí do pěstounské rodiny Vasquezových, která má v péči dalších pět etnicky různorodých dětí, z nichž se nejvíce sblíží s nadšeným fanouškem komiksů Freddym (Jack Dylan Grazer). Ten se kvůli svému zdravotnímu handicapu (chodí s berlemi) stává častým terčem šikany, čehož je Billy svědkem hned během prvního dne v nové škole.

Vyvolený s božskými schopnostmi

Billy se svého nevlastního bratra zastane, čímž na sebe přitáhne pozornost kluků, kteří Freddyho šikanují. Dostane se s nimi do potyčky, ze které ho zachrání až útěk metrem. Během cesty v něm ho ale čeká dost nečekaná zastávka v podobě tajemné jeskyně, v níž ho přivítá ještě tajemnější pradávný čaroděj Shazam (Djimon Hounsou).

Ten vládne mocnými kouzly a Billyho si vybral jako svého nástupce. Právě kvůli jeho vlastnostem a ryzímu charakteru, který prokázal třeba v tom, když se zastal Freddyho. To Billy zatím neví, stejně jako to, že si ho vybral kvůli tomu, aby bojoval proti bezpráví, hájil spravedlnost a pravdu a chránil svět.

Vidí před sebou podivně oblečeného starého, zasmušilého muže, který po něm chce, aby vyřknul tajemné zaklínadlo Shazam!. Když tak učiní, promění se v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi), který vládne hned několika výjimečnými schopnostmi.

Je jich šest a pocházejí od šesti mýtických božských postav, jejichž první písmena zároveň vytvoří jeho jméno Shazam. Jde o Šalamounovu moudrost, Herkulovu sílu, Atlásovu výdrž, Diovu moc, Achillovu odvahu a Merkurovu rychlost. To ale zatím Billy také neví a se svými schopnostmi se teprve bude muset seznámit. Pomáhat mu v tom bude právě Freddy, který se dokonale orientuje v superhrdinském světě.

Zábavné osvojování si superhrdinských schopností

Protože jde ale o dospívající kluky, dovedete si představit, jak toto „spider-manovské“ osvojování si a poznávání výjimečných schopností vypadá a že je kluci rozhodně zezačátku nevyužívají k nějakým ušlechtilým superhrdinským cílům, jako je záchrana životů. Naopak, umožňují jim předvádět se, získat nějaké výhody a podobně.

Tato pasáž, která je postavená na premise malý kluk v dospělém svalnatém těle nebo dospělák s duší dítěte je z celého vyprávění nejzábavnější, protože umožňuje tvůrcům vyhrát si s představou většiny malých kluků, kteří si říkají, jaké by to bylo, kdyby vládli superhrdinskými schopnostmi a jak by s nimi asi naložili.

Interakce dospělého Shazama s dospívajícím Freddym, i díky oběma hercům, funguje výborně. Osmatřicetiletému Zacharymu Levimu, známému z komediálního seriálu Chuck, bez problému uvěříte, že je oním věčným dítětem, které má radost ze všech těch klukovin, kteří ti dva s bezelstnou naivitou a bez jakékoliv zodpovědnosti provádějí.

Zavržený adept

Postupně ale i Billy v dospělé identitě Shazama zjišťuje to, co jeho komiksoví kolegové už dávno vědí. A to, že s velkou silou přichází i velká odpovědnost. Platnost tohoto pravidla mu připomene nástup záporáka na scénu v podobě šíleného vědce Dr. Thaddeuse Sivany (Mark Strong).

I on se v mládí setkal s mocným čarodějem, který si ho vybral za svého nástupce. Když ale čaroděj poznal jeho vlastnosti, odmítl mu předat své magické schopnosti. Sivanu totiž mnohem víc lákalo to, že by temnou stranu síly v podobě sedmi smrtelných hříchů ovládal než to, že by se proti ní postavil.

Nyní v dospělosti se tomuto odvrhnutému a v důsledku toho frustrovanému muži podaří těchto sedm smrtelných hříchů osvobodit a zhmotnit do podoby démonických monster, s nimiž se postaví nejen proti svému rivalovi Billymu, ale celému světu.

A protože jde o záporáka zákeřného, použije ke konfrontaci s Billym jako rukojmí členy jeho adoptivní rodiny, což ve výsledku přispěje k tomu, aby se tato rodina mnohem víc semkla. Billy se totiž od ní při hledání své biologické matky dost odtahuje a chová se vůči ní sobecky. A právě až zapojení nevlastních sourozenců do střetu se Sivanou a jeho magickým okem v závěru mu ukáže, jak byla jeho přehlíživost vůči nim i adoptivním rodičům špatná.

Sebereferenční žánrové pomrkávání

K rodinnému rázu filmu propagování pozitivních hodnot jako je přátelství, rodinná soudržnost, i když nemusí být pokrevní, nebo zastání se slabších v momentě, kdy jsou šikanováni, patří. Rodinný motiv spojuje i Billyho se Sivanou. Zatímco ten první hledá svou matku, tak ten druhý se vším svým jednáním snaží dostát nárokům svého dominantního otce.

Z rodinných podívaných je převzat model vyprávění ve stylu Velkého, tedy dospívajícího v dospělém těle. Oproti Tomu Hanksovi se ale Zachary Levi opětovným vyslovením zaklínadla, jež mu dalo jméno, může vracet zpět do své původní dětské podoby, což využívá právě při soubojích se Sivanou. K jiné rodinné sáze a to o Harry Potterovi odkazuje motiv, kdy se Billy potká s čarodějem v jeskyni, k níž vede zastávka metra.

Stylem humoru a sebereferenčním popkulturním pomrkáváním by se pak Shazam! rád přiblížil Deadpoolovi. Pochopitelně s přihlédnutím k tomu, že ten humor nemůže být tak vulgární a cynický, protože jde o film především pro dospívajícího diváka.

To komentování a utahování si z pravidel žánru a jeho klišé ale mají oba filmy společné, s tím že Shazam! k tomu ale nevyužívá, tak jako Deadpool, prolomení čtvrté stěny mezi postavou a divákem. Postavy, na které se tu naráží, patří většinou do firemní stáje Warner Bros., ať už jde o Supermana, Batmana, Aquamana nebo toho Harryho Pottera.

Hororový tvůrce točí rodinnou podívanou

Žánrová klišé sice Deadpool a Shazam! ironicky zvýrazňují, ale současně se bez nich neobejdou, což je vidět nejen při rozkrytí rodinného zázemí obou rivalů, ale třeba i v závěrečném střetu, který je stejně digitálně generický jako u jiných superhrdinských filmů.

Shazam! ale žádný progres ani nepředstírá, což je dobře vidět i na starosvětském designu úboru hlavního komiksového superhrdiny, který připomíná ten Supermanův. Jeho zakotvení v moderním světě je přesto patrné, hlavně v tom, jak mládež jeho skutky natáčí a dává ihned na internet.

Ve filmu se tak spojují prvky komiksové podívané, fantazijní čarodějné pohádky, rodinného filmu a teenagerské komedie, přičemž ten rodinný, barvitý a vtipný ráz tomu dává režisér, který se dosud specializoval především na hororové filmy, což je také jistý úsměvný paradox.

Osmatřicetiletý švédský spisovatel a režisér David F. Sandberg po sérii několika krátkometrážních hororů zaujal právě Jamese Wana, režiséra Aquamana, který produkoval jeho celovečerní debut, horor Zhasni a zemřeš (2016). Ze stejného žánrového ranku byl i jeho druhý film Annabelle 2: Zrození zla (2017) o démonem posedlé panence ve svatebních šatech.

Pozitivní ladění

Shazam! je jeho třetí celovečerní film, v němž se sice pár děsivějších momentů, v souvislosti s démonickými monstry, objevuje, ale jinak je jeho ladění veskrze pozitivní. A to jak do charakteru vyprávění, tak jeho poselství. Studio DC Comics jím dává najevo, že doba temných, zachmuřených, snyderovských filmů je na čas odsunuta a přednost dostávají rodinné podívané jako je tato.

Tvůrci prostřednictvím ní oslovují jak malé kluky, kteří si představují, jaké by to bylo, kdyby byli dospělí a vládli superhrdinskými schopnostmi, tak ty dospělé, kteří nezapomněli být snícími kluky nebo holkami. Z kontrastu dítěte v dospělém těle nebo dospělého s duší dospívajícího těží humorné scény, jimž nechybí odzbrojující půvab.

Nesnaží se přitom oslňovat epickými akčními scénami, ale sází radši na humor, za pomocí něhož si utahují z klišé superhrdinského žánru, které ale při tom všem sebereferenčním ironickém pomrkávání stejně naplňují. Nepřicházejí tak s ničivým novým, ale to fungující velmi příjemně konzervují.

Shazam!

  • Žánr: rodinný komiksový film
  • Původní název: Shazam!
  • www.shazam-movie.net/
  • USA, 2019
  • Scénář: Henry Gayden
  • Režie: David F. Sandberg
  • Hrají: Zachary Levi, Asher Angel, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Grace Fulton, Ron Cephas Jones, Cooper Andrews, Marta Milans, Djimon Hounsou
  • Distribuce: Vertical Ent.
  • Distribuční premiéra v ČR: 04. 04. 2019

Určitě si přečtěte

Články odjinud