Nejen Bílek, ale i Brückner nebo Uhrin. Seznam Čechů, kteří trénovali fotbal v zahraničí, je pestrý

Karel Brückner, Milan Máčala nebo Dušan Uhrin starší. Všechno úspěšní fotbaloví trenéři, kteří mají ve svých profesních životopisech jednu shodnou zajímavost. Každý z nich měl totiž v minulosti možnost trénovat zahraniční reprezentaci. Podobně jako Michal Bílek, který aktuálně vede národní tým Kazachstánu.

Nur-Sultan (Kazachstán) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Bílek na tisková konferenci po kvalifikačním utkání s Arménii

Michal Bílek na tisková konferenci po kvalifikačním utkání s Arménii | Foto: Filip Jandourek

„Vítám to, že dostávám příležitost vést národní tým Kazachstánu. Vzal jsem nabídku, která by se pro mě v budoucnu už nemusela opakovat...“

Michal Bílek na začátku roku opustil úspěšně rozjeté angažmá ve Zlíně a vypravil se na východ, kde se u kazašské reprezentace snaží navázat na odkaz Miroslava Beránka.

Ten vedl tamní národní tým mezi lety 2011-2013 než se později vrátil do pražské Slavie. V úvodu kvalifikace na evropský šampionát Kazachstán pod vedením Bílka překvapivě porazil Skotsko 3:0, v dalším zápase ale přišla vysoká porážka v Rusku 0:4.

„Michal Bílek má dobré renomé. Má za sebou fantastickou hráčskou minulost, takže mě nepřekvapuje, že je o takového trenéra zájem. Krátce poté, co v Kazachstánu začal působit, narazil na těžké Rusko. První zápas se mu ale povedl velmi dobře a myslím, že může dosáhnout slušných úspěchů,“ řekl Radiožurnálu trenér Miroslav Soukup.

Ten v lednu po více než dvou letech skončil pro změnu u reprezentace Bahrajnu. Třiapadesátiletý kouč má s prací v exotických destinacích více zkušeností, v minulosti vedl také národní tým Jemenu nebo výběr Egypta do 20 let.

Útlum českých fotbalistů v Itálii. Schick nehraje pravidelně, Janktovi nesedí styl Sampdorie

Číst článek

„Pro tu práci je nejdůležitější pochopit mentalitu tamního života. Pokud pochopíte, jak se tam lidé chovají a žijí, tak se vám bude lépe pracovat. Pokud jejich kulturu a způsob života respektovat nebudu, tak nebudu mít ani úspěch a povede to k mému konci,“ vysvětluje Soukup svůj recept na to, jak jako cizinec uspět v jiném kulturním prostředí.

Během svého angažmá v Bahrajnu musel přizpůsobovat přípravu třeba náboženským zvyklostem hráčů. S tím ale bývalý trenér Slovácka nebo Českých Budějovic neměl žádný problém.

„Vždycky jsem se s hráči domluvil a v tomhle jsem se naučil vůbec žádné problémy nehledat. Naopak jsem se vždy snažil vyjít hráčům vstříc tak, aby se v klidu pomodlili, pak šli na hřiště a trénovali.“

Brückner, Uhrin nebo Starosta

V oblasti Perského zálivu více než dvacet let úspěšně působil Milan Máčala, který mimo jiné trénoval reprezentace Saúdské Arábie, Ománu, Bahrajnu a stejně jako Dušan Uhrin starší vedl i národní tým Kuvajtu.

„Když si třeba koupíte nové auto a přijedete ho někomu ukázat, tak řekne mashala ve významu 'tybláho, to je pěkný auto'. Projeví nad tím obdiv. Není to úplně 'máčala', ale spíš 'mašála', takže i jeho jméno tam vlastně obdiv,“ přibližuje Soukup, jaké renomé si Máčala v daleké cizině vybudoval.

S prací u zahraničních reprezentací mají zkušenost i další čeští trenéři. Karel Brückner vedl Rakousko, Vladimír Mirka v 70. letech Kambodžu a třeba Jiří Starosta ještě dříve Etiopii, Kubu a Súdán.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme