Víno a jižní Morava? To je láska. Těmito slovy vysvětluje Tomáš Postránecký z pražského Smíchova, proč v sobotu dorazil do Velkých Bílovic na Břeclavsku. Koná se tam již tradiční vinařská akce Ze sklepa do sklepa. Počtrnácté. „Mám to tady rád. Za ty roky, co sem jezdím, už mám přátele i mezi vinaři,“ říká Postránecký a ukazuje na lahev vína odrůdy Rulandské bílé, jeho nejoblíbenější.

Je před druhou hodinou odpoledne a hrdý Smíchovan přichází do areálu na Křástelce, kde je jedno z občerstvovacích míst. Lidé si mohou dát třeba klobásku a k tomu si poslechnou dechovou hudbu. „Tady vždy strávím nejvíc času. Trochu totiž taky hraju na trumpetu. Rád si i zazpívám,“ povídá Postránecký a už si notuje s muzikanty.

Soubor Břeclavan.
Před pětašedesáti lety vznikl Břeclavan

Stejně jako ostatní vinařští turisté má na krku kapsičku na skleničku. Pro tento ročník vybrali organizátoři barvu v odstínu růžové. Nechybí v ní ani mapa rozsáhlého areálu sklepů v největší vinařské obci České republiky.

Letos otevřelo čtyřiapadesát malých i velkých místních vinařství. Až do těch nejvzdálenějších začaly autobusy svážet první návštěvníky s úderem jedenácté hodiny dopoledne. Netrvá to dlouho a uličky s názvy jako Púrynská, Muškátová, Belegradská a další jsou zaplněné milovníky vín.

Po loňské premiéře se do Velkých Bílovic vrátil Filip Hendrych s přáteli. „Vína jsou tady skvělá. Suchá i ta sladší. Třeba ve Vinařství Kachyňa, odkud zrovna jdeme. Určitě se tam zastavte,“ doporučuje.

Ilustrační foto.
Rozbitou lavičku nahlásí z mobilu. Ročně dostanou v Břeclavi přes tisícovku tipů

K ochutnávce vín lidem na několika místech hraje také cimbálka. Ej, gorale… zní známá melodie proslavená Čechomorem ve stanu Rodinného vinařství Bílkovi.

Se skleničkou v ruce tam přichází Michal Bukovský. Zamiloval se do červeného vína Markéta cuvée. A jde si pro razítko potvrzující návštěvu jednotlivých sklepů. Později a o pár stovek metrů dál hlásí. „Prošli jsme s partou už asi patnáct sklepů. Padesátku ale určitě nestihneme, to ani nebylo v plánu. Chceme si akci užít, proč spěchat…,“ říká Bukovský.

Někteří vinaři nabízejí také unikátní kolekce Velká bílá Slípka a Velká červená Slípka. Jde také o cuvée, směs nejtypičtějších velkobílovických odrůd. „Červenou tvoří Frankovka, Zweigeltrebe a pro doladění do třiceti procent Rulandského modrého,“ vysvětluje Aleš Tetur, sklepmistr z vinařství Sing Wine, kterému nechybí v sortimentu lahev s logem slepice. To se váže k pořádajícímu spolku Velkobílovičtí vinaři.

V centru města se kolem osmé večer očekává vyhlášení celkového počtu putujících. „Na letošní akci Ze sklepa do sklepa dorazilo 6274 návštěvníků. O třiadvacet lidí víc než byl dosavadní rekord,“ informuje za organizátory předseda spolku František Zapletal.

Ve městě slouží cyklistům nové pruhy.
V Břeclavi slouží nové ochranné pruhy pro cyklisty

Takové číslo nečekal. Mile ho překvapilo i počasí. „Vyhnul se nám déšť a bylo příjemně. Ideální venkovní teplota na degustaci vín,“ hodnotí na závěr.