JEHNĚČÍ TAJINE

BEZ LEPKU / OBĚD / VEČEŘE / BEZ LAKTÓZY
Jehněčí tajine

Copak je vlastně tajine (vyslovuj “tažín) zač? Ještě minulý rok bylo samotné slovo pro mě jedna velká neznámá. Ano, nestydím se za to. V Africe jsem nebyla a nikdo v mém okolí tajine doma nemá. A když mě požádala Kulina, abych si jej vyzkoušela s radostí jsem řekla ano, ano, ano.

Ale teď už to vím a můžu vám o tom pár slov napsat. Nebojte, bude to vážně krátké. Tajine je keramická nádoba nebo spíš hrnec s velmi specifickou vysokou poklicí. Její původ jak už jste asi pochopili, je africký.

Tajine je určen k pomalému způsobu vaření. A díky poklici, kde se vytváří pára zůstává maso krásně šťavnaté. My jsme hrnec vyzkoušeli na jehněčí a maso bylo hotové za 2 hodinky. Krásně měkké a opravdu šťavnaté.

DOBA PŘÍPRAVY

Příprava 15 min. / Vaření 150 min.

INGREDIENCE

3 lžíce ghí másla
2 cibule
800g jehněčí kýty
2 stroužky česneku
1 vrchovatá lžička čerstvého zázvoru
1,5 lžičky římského mletého kmínu
1 lžička mleté papriky
1 lžička kurkumy
½ lžičky skořice
šťáva z ½ citrónu
3 velké mrkve
1 konzerva krájených rajčat
70 g sušených meruněk
konzerva cizrny
500–700 ml vývaru

Nádobí

Tajine V 2 l modrý Blue Flame
Dóza na olej
Nůž Santoku TWIN® 1731

POSTUP

  1. Připravíme si nejprve všechny suroviny. Očistíme si jehněčí a nakrájíme ho na větší kostky (cca 2cm). Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Mrkve oloupeme a rozčtvrtíme. Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Sušené meruňky překrojíme napůl a cizrnu slijeme.
  2. V hrnci si rozehřejeme ghí máslo a osmahneme na něm zprudka kousky jehněčího. Maso vyndáme z hrnce a dáme stranou. Do stejného hrnce přidáme ještě trošku ghí a přihodíme kostičky cibule, kterou necháme zesklovatět.
  3. Přidáme česnek, nastrouhaný zázvor, 1,5 lžičky římského kmínu, 1 lžičku papriky, 1 lžičku kurkumy a ½ lžičky skořice. Promícháme a necháme zhruba 1 minutu restovat.
  4. Přidáme kousky masa, mrkev, krájená rajčata, meruňky a přilijeme 250 ml vývaru.
  5. Pod poklicí pomalu vaříme přibližně 2,5 hodiny. Přibližně po 2 hodinách přisypeme cizrnu.
  6. Průběžně kontrolujeme a přiléváme vývar.
imageimageimageimageimage

Dobrou chuť

gabi

Líbil se ti recept? Pomož nám ho šířit ...

Mohlo by ti ještě chutnat

Okomentuj recept

Moc rádi uslyšíme, co si myslíš. Povedl se ti recept? Jak jsi si jej upravil? Dej nám vědět a poděl se s ostatními.

Napsat komentář

PETR píše: #1

Ahoj všem, rád vařím a cestují. Budu rad za nové podněty a nápady

před rokem

Okomentuj recept

Tvůj e-mail nebude zobrazen.

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'