Hlavní obsah

Jičínský: Chování Faltýnka zdaleka nebylo standardní

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš reagoval na zprávu NKÚ zbytečně podrážděně, musí si uvědomit, že není nekritizovatelný, říká někdejší dlouholetý poslanec soc. dem. a profesor ústavního práva Zdeněk Jičínský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Jičínský

Článek

Jak hodnotíte kauzu kolem mýta, šéfa antimonopolního úřadu Rafaje a předsedy poslanců ANO Faltýnka?

O věc se zajímají policejní orgány, a než bude vyšetřování dovedeno do konce, je zbytečné vyslovovat kategorické závěry. Rozhodně jsou tu ale otázky, které je třeba vysvětlit, protože chování Faltýnka zdaleka nebylo standardní. Přesahuje rámec jednacího řádu Sněmovny, který vymezuje oprávnění poslance ve vztahu ke státním institucím.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vystupuje z vozu po příjezdu ke svému domu v Prostějově, kde 7. března 2019 zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Pokud jde o Rafaje, počkal bych vedle výsledků vyšetřování, jak vysvětlí věci premiérovi. Spousta věcí je pochybných a jeho schůzky v hotelu rozhodně nejsou namístě. Za podstatné ale považuji to, že výsledky veřejné soutěže dopadly pozitivně a že zvítězilo česko-slovenské konsorcium, které přišlo s lepší nabídkou.

Znervózňuje vás, jak se koalice ANO a soc. dem. dohaduje o karenční dobu a výši rodičovské? Jsou to jen běžné spory, nebo je v tom už něco hlubšího?

Považuji za pozitivní, že se představitelé obou stran dohodli, že musí spory řešit v koalici, protože jejich veřejné projednávání přes média nepůsobí pozitivně z hlediska důvěryhodnosti vlády.

Jsem rád, že politici projevili potřebnou politickou kulturu, protože by bylo škoda, kdyby kabinet svou pozici oslaboval zbytečnými hádkami, které na veřejnosti vyznívají hůř, než jsou ve skutečnosti míněny.

Premiéra Babiše podráždila zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, který kritizoval neefektivitu státu. Má předseda vlády pravdu, když říká, že takové závěry NKÚ nepřísluší dělat?

Prezident Zeman pochválil NKÚ za jeho činnost a při dalším setkání s premiérem doufám, že se o této věci společně pobaví. Pokud by prezident s premiérem o jeho kritice NKÚ dal řeč, rozhodně by postupoval lépe než se svou kritikou vrchního státního zástupce Ištvana, která nebyla namístě.

Babiš reagoval zbytečně podrážděně. Premiér musí být připraven se vyrovnávat s kritikou vlády, protože jakkoliv mohu jeho působení posuzovat pozitivně, tak to ještě neznamená, že jeho činnost je bezvadná. NKÚ v tomto směru dává podnět k diskusi, která může společnosti jen prospět.

Je NKÚ tím úřadem, který má dělat takové závěry?

Uznávám, že těžiště činnosti NKÚ nemá být v kontrole celkového působení vlády, ale mohu pochopit, že při kontrolních akcích zjistí určité věci, které mohou přesahovat úzký kompetenční rámec, a že na to upozorní. V zájmu věcí i premiéra je nebýt tak úzkoprsý, podrážděný, řešit věci pozitivně a neodbývat kritiku tvrdým odmítnutím.

Lidé v Česku takovéto postoje nemají rádi, oceňují to, jestliže člověk dovede přijímat i kritiku, i když třeba není úplně namístě, a diskutovat o tom věcně a nezaujatě, a ne ji předem odmítat. To, že premiér vytýká předsedovi NKÚ Kalovi jeho soc. dem. minulost, považuji za zcela nemístné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám