08.04.2019 10:54

Herečky Gillian Anderson a Lily James soupeří na jevišti v oscarovém příběhu o svodech slávy

Šest Oscarů včetně toho za nejlepší film získal v roce 1951 snímek Vše o Evě, nestárnoucí „studie zlomyslnosti ostrá jako jehla“. Letos se drama hollywoodského klasika Josepha L. Mankiewicze, na něž už odkazovali Simpsonovi i Pedro Almódovar, přesunulo na jeviště, v nadčasové moderní úpravě jednoho z nejžádanějších režisérů dneška, Belgičana Iva van Hoveho. Autor velebené inscenace Pohled z mostu, známé také z NT Live, do hlavních rolí odkvétající star a její mladé fanynky odhodlané být jako ona obsadil dvě televizní a filmové hvězdy, Gillian Anderson (Akta X, NT Live: Tramvaj do stanice Touha) a Lily James (Popelka, KBTG Live: Romeo a Julie). Stylové představení s hudbou PJ Harvey, nominované na dvě ceny Olivier, se díky cyklu divadla v kině NT Live představí v přímém přenosu ve čtvrtek 11. dubna od 19.45 v pražském kině Aero a v brněnském kině Scala a o dva týdny později ze záznamu i v Bio Central v Hradci Králové, vždy opatřené českými titulky.

Návrat slavné divy

Hvězda seriálů Akta X a The Fall Gillian Anderson se na jevišti naposledy objevila ve velké tragické roli Blanche DuBois v mistrovském kusu Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha. A nebyla si jistá, že podobnou šťavnatou a komplikovanou postavu zase najde. Než jí její nový partner, scenárista a dramatik Peter Morgan navrhl, aby uvažovala o adaptaci slavného filmu e o Evě a o roli stárnoucí divy Margo, kterou si jako první zahrála Bette Davis.

Plány na divadelní verzi příběhu o rivalitě, žárlivosti a touze po slávě, který původně vznikl jako povídka od Mary Orr, už dlouho chovala i vlivná producentka Sonia Friedman. Právě její společnost, která stojí např. za hity Harry Potter a Prokleté dítě nebo Hamlet s Benedictem Cumberbatchem, také e o Evě nakonec letos dovedla na jeviště divadla Noël Coward v londýnském West Endu. V režii Iva van Hoveho, jenž pro britské divadlo adaptoval už filmy Posedlost a Síť.

O vztazích, závislostech, moci a jedech

Podle oceňovaného belgického režiséra, s nímž po úspěchu radikální verze Pohledu z mostu chce spolupracovat řada herců, e o Evě vypráví o divadle a vztazích a závislostech, které si v něm lidi vytváří. „Jedním z témat je i zneužití moci. Vidíte, jak se ostatní snaží dominovat a ovládat život Evy, a pochopíte, že se to samé stalo i Margo. Je to cyklus života, nic není navždy,“ uvedl režisér pro časopis Vogue. „Příběh využívá našich obav, že jsme jen komoditou, našich strachů, které cítíme, když máme špatný den. Zkoumá jedy, které tento byznys otravují,“ doplňuje ho představitelka snaživé Evy, herečka Lily James.

E O EVĚ
přímý přenos | čtvrtek 11. dubna 2019 | Kino Aero (Praha), Univerzitní kino Scala (Brno)
záznam | čtvrtek 25. dubna 2019 | Bio Central (Hradec Králové)

www.ntlive.cz | www.vicnezfilm.cz

Autor článku: Radek Pavlovič

Herečky Gillian Anderson a Lily James soupeří na jevišti v oscarovém příběhu o svodech slávy

Zahraniční divadlo

27.03.2024

Na scénu Vídeňské státní opery se vrací Rusalka s tenoristou Pavlem Černochem a dirigentem Tomášem Hanusem

Po čtyřech letech se na scénu Vídeňské státní opery vrací opera Antonína Dvořáka Rusalka v režii Svena-Erica Bechtolfa. Inscenace pod taktovkou dirigenta Tomáše Hanuse bude ve Vídni uvedena 31. března a následně 2. a 4. dubna. Ve Vídeňské státní opeře se k roli Prince vrací přední český tenorista Pavel Černoch, který zde naposledy vystupoval jako Lenský v Evženu Oněginovi.

26.03.2024

Česká pantomima opět v zahraničí: Radim Vizváry na prestižním Belgrade Dance Festival

Přední český mim Radim Vizváry vystoupil na 21. ročníku Belgrade Dance Festival, jednoho z nejvýznamnějších evropských tanečních festivalů. Ve dnech 19. a 20. března zde odehrál svou slavnou inscenaci Sólo, stal se tak prvním umělcem, který zde publiku představil umění pantomimy a teprve čtvrtým českým autorem, jehož dílo bylo na festivalu uvedeno.

25.03.2024

V nové inscenaci z NT Live Hamletův motiv představí oscarový režisér Sam Mendes střet dvou hereckých legend

Přijďte se podívat na novinku Hamletův motiv od dramatika Jacka Thornea, čerstvě nominovanou na tři ceny Olivier za nejlepší novou hru, režii a herce v hlavní roli. Gielguda a Burtona na jevišti britského Národního divadla oživili Mark Gatiss a Johnny Flynn. Tuzemští fanoušci divadla se díky distribuční společnosti Aerofilms mohou na přenos s českými titulky těšit 2. dubna v kině Aero v Praze a 12. května v pražském kině Světozor.