Hokejistu Čechmánka soud zprostil obžaloby, hrozilo mu deset let za mřížemi

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 4. 2019 12:41
Zlínský krajský soud už podruhé nepravomocně zprostil bývalého hokejového reprezentanta Romana Čechmánka obžaloby z podvodu se škodou 15 milionů korun. Čechmánek se zadlužil při svém neúspěšném podnikání. Podle obžaloby si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítl, hrozilo mu až deset let vězení. Soud v jeho jednání neshledal snahu o vlastní obohacení.
Roman Čechmánek.
Roman Čechmánek. | Foto: Tomáš Adamec

Podvodu se olympijský vítěz z Nagana podle obžaloby dopustil mezi lety 2011 až 2014 v souvislosti s výstavbou minipivovaru ve Zlíně a přestavbou bytového domu v Holešově.

Státní zástupce Petr Matoušek dříve uvedl, že obžalovaný uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení. Čechmánek snahu o podvod odmítl. "Já jsem neměl důvod někoho okrást. Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že bych se chtěl obohatit," řekl u soudu.

Čechmánek uvedl, že o nedostatku volných finančních prostředků se dozvěděl začátkem roku 2013. S bankou proto začal jednat o přeúvěrování. Dohoda podle něj byla blízko. Poté co na něj padl návrh na insolvenci, už však na ni nedošlo. "Když jsem podepisoval smlouvy s dodavateli, bylo to ještě předtím, než tato situace vznikla. S převážnou většinou z nich. V době, kdy jsme se domlouvali, z toho byla nějaká cesta ven. Vždycky nějaké peníze byly," uvedl. Čechmánek si na podnikání půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank.

Minipivovar s restaurací ve Zlíně musel obžalovaný po roce fungování zavřít. Přestavbu domu v Holešově nedokončil. U soudu vypovídal muž, jenž obžalovanému zaplatil ve splátkách asi tři miliony za byt, který měl v domě vzniknout. Později svou pohledávku za dva miliony korun prodal. "Věřím, že chtěl dům dokončit a jednal v dobré víře," řekl svědek.

Čechmánek si koupil také bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné. Na podnikatelské záměry si půjčoval od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl asi 100 milionů korun. Od roku 2013 byl v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Loni krajský soud Čechmánka obžaloby zprostil, po odvolání státního zástupce vrchní soud jeho rozsudek zrušil a vrátil věc do Zlína k novému projednání.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Později vedl jako trenér hokejisty druholigového Hodonína a juniorský tým Vsetína.

 

Právě se děje

Další zprávy