Soud zamítl insolvenční návrh na firmu Legios Loco jako šikanózní

Krajský soud v Českých Budějovicích odmítl insolvenční návrh, který na vagonku Legios Loco podal Serhij Varcarjuk (Serhiy Vartsaryuk) z Ukrajiny. Soudce Zdeněk Strnad v odůvodnění uvedl, že návrh je šikanózní. Varcarjukovi zároveň uložil pokutu 20 tisíc korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, potvrdila mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová.

Serhij Varcarjuk se také odvolal proti tomu, že krajský soud v březnu zastavil insolvenční řízení proti Legios Loco poté, co navrhovatel, společnost Car Service Partner, vzal návrh zpět. O tomto odvolání rozhodne Vrchní soud v Praze. Podle Varcarjuka má Legios Loco dluhy po splatnosti vůči třem firmám.

Legios Loco uvedla, že dluhy v plné výši uhradila. Mediální konzultantka Legios Loco Radka Háčková označila již minulý týden Varcarjuka za nastrčenou osobu a odvolání za snahu firmu ovládnout.

Varcarjuk uvedl, že Legios Loco mu dluží 240 tisíc korun za svářečské práce. Firma to odmítla s tím, že tato pohledávka neexistuje. Soudce Strnad v odůvodnění uvedl, že pohledávka je patrně fiktivní.

„Insolvenční soud dospěl k závěru, že podaný návrh má šikanózní charakter, a to jednak s ohledem na jeho poloanonymní charakter (…) Pro snahu zjevně zneužít svých práv svědčí i celková stručnost návrhu, cca půl strany formátu A4 a úplná absence příloh, v jejímž důsledku věřitel nijak neprokazuje, že má za dlužníkem pohledávku a je tak oprávněn podat insolvenční návrh,“ uvedl soudce. Dále napsal, že návrh je účelový a jeho jediným cílem je podle názoru soudu „neodůvodněné prodlužování insolvenčního řízení a z toho vyplývající poškození dlužníka.“

Háčková minulý týden řekla, že Legios Loco má obrat 2,5 miliardy korun a nemá dluhy. Za insolvenčními návrhy stojí podle ní Czechoslovak Group, která chce společnost ovládnout. Mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek minulý týden slova Háčkové odmítl a uvedl, že skupina zváží právní kroky na ochranu své dobré pověsti.

Firma Legios Loco patří podle údajů v obchodním rejstříku kyperské firmě Kirosium Limited. Média už dřív psala, že za Legios Loco i za další firmou HMS, které měly stejného akcionáře, stojí podnikatel žijící v Londýně František Savov obviněný v rozsáhlé kauze daňových podvodů. V minulosti to psal server iDnes.cz nebo Hospodářské noviny. Odvolávaly se na výpovědi bývalých členů vedení HMS, které zazněly předloni u českobudějovického soudu v řízení o úpadku HMS. Savov majetkové vazby vždy odmítal.