CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

08. 04. 2019

0 komentářů

Jáč: Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o 3,2 %

 

Tuzemská průmyslová výroba vykázala v únoru mírný růst, výsledek ovšem vyšel v souladu s očekáváním finančních trhů. Vzhledem k vnějším podmínkám, tedy fakticky klesající průmyslové aktivitě v Německu, nelze momentálně silný růst ze strany tuzemského průmyslu čekat. Nové zakázky v průmyslu rostly obdobným tempem jako výroba a i zakázky tak naznačují, že akcelerace růstu výroby není v nejbližších měsících pravděpodobná.

Loading



 


Průmyslová výrova v únoru meziročně vzrostla o 1,5 %, což odpovídá tržním očekáváním. Samotný zpracovatelský průmysl však vykázal meziroční růst o pouhých 0,9 % a celková průmyslová výroba byla tažena především výrobou a distribucí elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Výroba motorových vozidel opět vykázala meziroční pokles, ten však byl mnohem mírnější než v lednu, kdy navíc negativně působily odstávky ve výrobě. Nicméně, je zřejmé, že odvětví výroby motorových vozidel je pod vlivem nepříznivých faktorů a slabší poptávky, jež působí napříč Evropou, a toto odvětví tak na oživení stále čeká.

Nové průmyslové zakázky rostly v únoru meziročně o 1,4 %, přičemž růst zahraničních i domácích zakázek byl prakticky vyrovnaný. Vývoj nových objednávek vyznívá ve prospěch scénáře jen mírného růstu průmyslové výroby.
Průzkumy PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl pak fakticky naznačují prohlubující se pokles aktivity v tomto sektoru české ekonomiky.

Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o 3,2 %, pro letošní rok aktuálně očekávám zpomalení růstu do rozmezí 2,0 až 2,5 %. Slabost vnějšího prostředí a jeho nepříznivý dopad na tuzemskou ekonomiku je jedním z klíčových faktorů, jež vedou ČNB k udržování úroků na stabilní úrovni, a jež z časového pohledu odsouvají vážnou debatu o jejich možném zvýšení poněkud na neurčito.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Dotace pro průmysl: Německý tah a česká reakce

Německá vláda nedávno oznámila, že bude podporovat místní průmyslové podniky, chce tak reagovat na vysoké ceny elektřiny. Tato rozhodnutí mohou mít významné důsledky nejen v Německu, ale i v celé Evropě, včetně České republiky. Jedná se o krok, který reaguje na podobné iniciativy v USA a zdůrazňuje […]

Text: Filip Kučera

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *