Za usmrcení dítěte psem dostal jeho majitel podmínku. Podle znalce bylo zvíře ‚časovanou bombou‘

Přerovský okresní soud dal v pondělí Lukáši Černoškovi, jehož pes usmrtil v bytě v Přerově dvouleté dítě, dvouletý podmíněný trest se zkušebním odkladem na tři roky. Podle soudu jednatřicetiletý muž nezajistil dohled nad psem a jeho výchovu. Tragédie se stala na konci roku 2017, chlapce usmrtil kříženec argentinské dogy a stafordšírského teriéra. Muž byl obžalován z trestného činu usmrcení z nedbalosti, původně mu hrozilo až šest let vězení.

Přerov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Černošek stanul 4. dubna před přerovským okresním soudem, který se znovu zabýval případem smrtelného napadení dítěte psem v Přerově

Lukáš Černošek stanul 4. dubna před přerovským okresním soudem, který se znovu zabýval případem smrtelného napadení dítěte psem v Přerově | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Lukáš Černošek byl v okamžiku tragédie v pokoji bytu sám s třemi dětmi v jednom z panelových bytů na sídlišti Předmostí. Černošek byl s dětmi v pokoji, jeho přítelkyně, teta napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni.

Soud podruhé zprostil Čechmánka obžaloby z podvodu, bývalý hokejista se zadlužil při podnikání

Číst článek

Matka napadeného chlapce dítě do bytu přivedla a odešla. Neštěstí se stalo ve chvíli, kdy Černošek vstal a odcházel, chlapec asi zatahal psa za ocas. Pes dítě kousl do hlavy. Zemřelo na místě.

Souhra okolností

Podle znalce neprošel pes řádným výcvikem. Zvíře označil „za časovanou bombu“, jde podle něj o dominantního psa, který je v případě provokace připraven k útoku. V případu hrála roli řada faktorů.

Šlo o křížence, tragédie se stala ve stísněném prostoru, kde byly tři děti, a chování nyní pětiletého psa podle něj nikdo z dospělých nekorigoval. Podle znalce si majitelé zvolili špatné plemeno. „Majitelé si ho vycvičili podle svého nejlepšího svědomí, chtěli ho jako mazlíčka a to jim stačilo,“ doplnil znalec.

Černošek již dříve odmítl, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu. Hájil se tím, že pes byl bezproblémový a běžně k nim chodili domů příbuzní i známí s dětmi. Dítě podle něj zvíře provokovalo delší dobu. Tragédie po celou dobu procesu velmi litoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme