Na oběžnou dráhu a zpátky do Terezína: americký astronaut přijel vrátit kresbu židovského chlapce

Kresba židovského chlapce Petra Ginze Měsíční krajina se v pondělí po putování na oběžné dráze dostala do Terezína, kde v ghettu pobýval za druhé světové války její autor. Americký astronaut Andrew Feustel měl s sebou kopii obrázku na své poslední vesmírné misi. Feustel je na návštěvě České republiky i se svojí ženou, která má české kořeny.

Terezín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký astronaut Andrew Feustel s manželkou Indirou na návštěvě Terezína.

Americký astronaut Andrew Feustel s manželkou Indirou na návštěvě Terezína. | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Dojatá manželka astronauta Indira přiznala, že je to pro ně velmi emotivní zážitek. „Tato kresba sem putuje na počest všech obětí a všech přeživších holokaustu a také všech lidských bytostí. Abychom si všichni zapamatovali ty zrůdnosti, které se děly, a také tu naději, talent a schopnosti lidí, o které jsme přišli,“ řekla Feustlová se slzami v očích.

„Máme vás tu velmi rádi a je to pro nás hodně emotivní. Dlouho jsme se těšili na to, až kresbu přivezeme zpět,“ dodala Feustlová při předávání kopie kresby.

Andrew Feustel: K Česku měli vazby i další astronauti, snažím se vás povzbudit k velkým věcem

Číst článek

Židovský chlapec vytvořil kresbu ve svých třinácti letech a zachytil v ní svou představu toho, jak vypadá Země z povrchu Měsíce. Na oběžnou dráhu ji s sebou vzal už první izraelský kosmonaut Ilan Ramon. Raketoplán při zpáteční cestě na Zemi shořel v atmosféře. Tragédie, kterou žádný člen posádky nepřežil, se odehrála 1. února 2003, tedy v den Ginzových narozenin.

Manželka Ilana Ramona požádala Feustela, aby kresbu vynesl znovu na oběžnou dráhu. „Byla to pro nás velká čest dokončit Ramonovu misi,“ zdůraznil Feustel, jenž měl s sebou šest kopií originálu, který je uložen v Jeruzalémě.

Americký astronaut Andrew Feustel s manželkou Indirou na návštěvě Terezína. | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Celou dobu byly kresby v mé kabině, jiné obrázky jsem s sebou kromě fotek rodiny neměl,“ řekl astronaut, který je v České republice na pozvání Akademie věd České republiky.

Krteček či Písně kosmické

Astronaut a jeho žena Indira jsou oficiálními vyslanci agentury pro americký kosmický program NASA a na organizaci návštěvy se podílelo také velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Feustel v neděli navštívil Planetárium Praha. Přednášky a diskuse s astronautem bude možné navštívit v Olomouci a Ostravě v úterý a ve středu. Pobyt v Česku zakončí v pátek 12. dubna v Brně ve Hvězdárně a planetáriu.

Feustel má za sebou tři vesmírné mise. Na každou s sebou bral předměty odkazující na Českou republiku. Na první misi v roce 2009 si do raketoplánu Atlantis vzal Písně kosmické Jana Nerudy.

Andrew si dá po návratu z vesmíru svíčkovou a české pivo, říká manželka amerického astronauta

Číst článek

Krtka z animovaného seriálu Zdeňka Milera vzal do vesmíru dvakrát, poprvé v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS-134 a podruhé v roce 2018. To s ním letěly právě i kopie kresby z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu v Terezíně. 

Na dotaz, co si z České republiky vezme s sebou na příští výpravu, odpověděla jeho žena „české pivo“.

Feustel strávil ve vesmíru 226 dní, z toho 61 hodin a 48 minut ve volném kosmickém prostoru. Ze sedmi miliard lidí letělo do vesmíru 599 a Feustelovo pořadové číslo je 494.

bach, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme