Novák: Rychlý postup? Ve skrytu duše jsem věřil. Ve čtvrtfinále zkusí Češky překvapit

Foto: Martin Mašek

(ESPOO, od našeho zpravodaje) Tři utkání, tři výhry. Trenér ženské hokejové reprezentace Petr Novák má na světovém šampionátu ve finském Espoo zatím pouze důvody ke spokojenosti. Jeho svěřenkyně zvládly v pondělí zápas proti Japonkám a jako první tým ve skupině B si zajistily postup do čtvrtfinále. „Nikdo asi nepočítal s tím, že si to budeme takhle vychutnávat,“ říká Novák.

Před turnajem si daly jasný cíl. A už po pouhých třech zápasech, v podstatě nejkratší možné době, si ho můžou odškrtnout. České hokejistky se na šampionátu ve Finsku potkaly s formou a po dalším jednoznačném výkonu proti Japonsku slaví postup do čtvrtfinále.

„Máte pravdu, nikdo s tím asi nepočítal,“ říká o rychlém postupu trenér ženské reprezentace Petr Novák. Jeho svěřenkyně mají po třech duelech stoprocentní bilanci devíti bodů a jisté umístění mezi nejlepší trojicí skupiny B. To kromě postupu do play off znamená také záchranu v elitní skupině MS, což byly oba cíle před začátkem turnaje.

Hokejem se neskutečně bavíme, září Přibylová

Poté, co si na úvod poradily s nováčkem z Francie i silnějšími soupeřkami ze Švédska, porazily české lvice výběr Japonska, s nímž prohrály tři z předchozích čtyřech vzájemných duelů. Vítězství 3:1 zařídila vítěznou trefou Vendula Přibylová, důležitým chyceným trestným střílením se pak ve třetí třetině za stavu 2:0 prezentovala brankářka Klára Peslarová.

„Byl to zlomový okamžik. Když se to podaří, tak to tým většinou nakopne, více se pak semkne a je soustředěnější. Penaltu jsme jim nabídli sami vlastní nedůsledností, ale pak už jsme hráli bez chyby,“ kvituje výborný defenzivní výkon v závěru základní hrací doby.

Češky byly proti hráčkám ze země vycházejícího slunce lepším týmem. Přestřílely je poměrem 27:12, měly více šancí a často je po dlouhé úseky hry držely v jejich obranném pásmu.

„Byl to zlomový okamžik. Když se to podaří, tak to tým většinou nakopne.“ 

Hokejistky se během nich sice snažily nahazovat na brankářku Fudžimotovou puk, ale chyběl jim pověstný tah na branku. „Netlačíme se do branky. Hřiště je velké, z toho je to daleko a holky tak raději drží puk na hokejkách,“ vysvětluje Novák. Ve třetí třetině hráčkám v kabině řekl, aby chodily do brány. „Ale mohly by se tam tlačit více a ještě více střílet. Bohužel to v nás není.“

Úvodní branku utkání vstřelila už ve čtvrté minutě Denisa Křížová, která nejdříve výborně vybojovala puk od protihráčky a po nahrávkách a střelách spoluhráček objela branku a dorazila ho za bezmocnou japonskou gólmanku. „Měli jsme dobrý nástup do utkání. Z prvních třech střel jsme dali dva góly, a to asi rozhodlo,“ doplňuje český trenér.

Vanišová: Čtvrtfinále? Splnili jsme cíl, ale není to limit

V úterý čeká české hráčky zápas proti Němkám, které se v pondělí v podvečer utkají s Francií. Jak k utkání přistoupí Češky? „Půjdeme do toho jako do každého zápasu – budeme hrát zodpovědně. Možná více rozložíme síly na všechny čtyři pětky, protože dneska se tam čtvrtá pětka dostala méně než obvykle. Nemůžeme ale nějaký zápas vypustit,“ upozorňuje Novák. „Budeme se snažit vyhrát. S kým budeme ve čtvrtfinále, necháme na tom, jak bude hrát druhá skupina.“

Tak či onak, české hokejistky už mají hlavní cíl splněný, a to se stoprocentní bilancí ve třech zápasech. „Ve skrytu duše jsem věřil, že se nám to může povést. Více jsem tomu začal věřit po zápase se Švédskem, když se nám podařilo vyhrát. První cíl je splněn, udrželi jsme se a hrajeme čtvrtfinále. Teď musíme počkat s kým a pak se na něj musíme pořádně připravit. Zkusíme překvapit a vyhrát," vzkazuje Novák.

SESTŘIH GÓLŮ: Češky porazily na MS i Japonky

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz