Mirai, dívka z budoucnosti: Hosodovo anime o rodinných vztazích

Japonské kreslené snímky se v mainstreamových kinosálech většinou dlouho neohřejí, avšak nový dobrodružný film Mirai, dívka z budoucnosti má potenciál tento trend změnit. Jako první anime si totiž odbyl světovou premiéru na populárním festivalu v Cannes, což snímku, stejně jako žánru samotnému, jistě pomůže získat ještě více fanoušků.

Čtyřletý Kun si jako jedináček užívá plné pozornosti rodičů, což se ovšem ze dne na den změní, když se mu narodí sestra Mirai. Máma ani táta najednou na staršího sourozence nemají čas a veškerou energii věnují péči novorozeněti. Kun má k Mirai těsně po narození pozitivní vztah, ale jak dny plynou, má pocit, že mu maličké batole „krade“ rodiče a jejich lásku. Proto se chlapec uchyluje do tajemné zahrady u domu, která mu umožňuje poznat předky z dávných časů, ale setkává se také s teenagerkou Mirai, která mu společně s dalšími příbuznými z minulých a budoucích generací ukazuje, jak důležitá je rodina.

Režisérem i scénáristou v jedné osobě je populární japonský kreslíř Mamoru Hosoda, který je například autorem snímků O dívce, která proskočila časem nebo Kluk ve světě příšer. Jak již bylo řečeno, Hosoda se stal prvním japonským režisérem anime, jehož dílo mělo premiéru na filmovém festivalu v Cannes, a kromě toho byl právě film Mirai nominován i na Oscara a Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší animovaný film. Asociace českých filmových klubů před třemi lety umožnila divákům zhlédnout právě Kluka ve světě příšer a nyní se díky ní mohou fanoušci těšit i na Mirai, jež bude uvedena do kin 11. dubna.