Netanjahu může skončit v čele Izraele. Hrozí mu obvinění z korupce a ovlivňování médií

Benjamin Netanjahu v izraelských volbách usiluje už o svůj pátý mandát premiéra

Benjamin Netanjahu v izraelských volbách usiluje už o svůj pátý mandát premiéra Zdroj: ČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí obvinění z ovlivňování médií.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí obvinění z ovlivňování médií.
4
Fotogalerie

Obyvatelé Izraele v úterý v předčasných volbách narýsují podobu budoucí vlády. Je však možné, že koaliční jednání budou vleklá. Situaci navíc může zkomplikovat trestní stíhání premiéra Benjamina Netanjahua.

Experti míní, že volby budou především referendem o Netanjahuovi. Jeho hlavním rivalem je někdejší šéf generálního štábu Benny Ganc. Společně s exministrem financí Jairem Lapidem vede teprve nedávno vzniklou středovou alianci Modrá a Bílá, jež by podle průzkumů mohla být v klání nejúspěšnější. Aktuální šetření jí ve 120členném Knesetu předvídala zisk zhruba 30 mandátů, zatímco premiérův Likud by měl mít o dvě až čtyři křesla méně.

Likud má větší šanci sestavit vládu

„Jestliže Modrá a Bílá dostane o tři, čtyři, pět křesel více, znamená to, že více lidí v Izraeli chce za premiéra Gance než Netanjahua. Bude to nejvýmluvnější odmítnutí Netanjahua,“ řekl pro list The Wall Street Journal Mitchell Barak, analytik poradenské společnosti Keevoon Global Research.

Přestože však Likud není favoritem klání, má potenciál vytvořit vládu pravého středu. Podle průzkumů by takto orientovaná uskupení mohla v zákonodárném sboru mít kolem 63 křesel. Vládu nemusí sestavovat vítěz, ale politik, který bude schopný dát dohromady většinu. Velký vliv tak v pravděpodobně roztříštěném parlamentu budou mít malé strany, které by se teoreticky mohly přidat jak k pravostředovému, tak levostředovému bloku.

Ganc slibuje, že sjednotí zemi, která podle něj sešla z cesty. On i další odpůrci premiéra tvrdí, že Netanjahu už je v úřadu příliš dlouho, když nyní vládne bez přerušení celou dekádu. V kampani poukazovali především na to, že generální prokurátor premiéra plánuje obvinit z korupce a podvodu.

Jedná na doporučení policie, která prověřovala hned tři kauzy, týkající se přijímání úplatků a darů a ovlivňování médií. Další informace z vyšetřování případu však státní zástupce hodlá zveřejnit až po volbách.

Trumpova přízeň

Premiér zase svého vyzývatele Gance označuje za levičáka, který ohrozí izraelskou bezpečnost ústupky Palestincům. Generál v otázce bezpečnosti nabízí kombinaci rozhodnosti a snahy o mír, k palestinské otázce však neřekl mnoho konkrétního.

Zkušený předseda vlády se před volbami snažil vyzvednout své diplomatické úspěchy, zejména spojenectví s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který razí jednoznačně proizraelskou zahraniční politiku. Nedávno například uznal právo Izraele na Golanské výšiny. Pro Netanjahua je to velký triumf po chladném vztahu, který měl s Barackem Obamou.

Volby nakonec mohou rozhodnout váhající voliči, a to třeba i takoví, kteří mají ve své politické orientaci zcela jasno, ale Netanjahu už je pro ně se svými skandály nepřijatelný. „Jsem jednoznačně pravicová a chci volit Likud. Jenže už mám Bibiho plné zuby. Možná budu volit někoho jiného,“ citoval list Haarec s odkazem na premiérovu přezdívku jednačtyřicetiletou Revital Mansourovou, dosud věrnou voličku Likudu. Jako alternativu zvažuje menší stranu, která se však do parlamentu nemusí dostat.

Řada lidí váhá do poslední chvíle

„Zdá se, že stále roste podíl izraelských voličů, kteří nejen že hledají něco nového, ale učiní své rozhodnutí na poslední chvíli – a to platí pro celé spektrum,“ podotkl podle zmíněného deníku politolog Reuven Hazan. Mnozí lidé jsou navíc znechucení krátkou, ale bouřlivou kampaní, která se podle nich redukovala na osobní útoky místo debat o důležitých tématech.

Málo se hovořilo například o hospodářství. Odborníci přitom varují, že budoucí kabinet zřejmě čekají úsporná opatření a zvyšování daní. Izraelská ekonomika je sice v současnosti v dobré kondici a nezaměstnanost je nízká, centrální banka se ale obává zpomalení růstu v důsledku poklesu exportu. Netanjahuova vláda v minulých letech snižovala daně a byla poměrně štědrá, podle expertů nastává čas na zkrocení deficitu. „Šedé mraky na obzoru by neměly být ignorovány,“ zdůraznil guvernér banky Amir Jaron. 

Autorka je spolupracovnicí redakce