Extrémně náročná časovka na 11,3 kilometru vedla i přes velmi strmé stoupání a závodníci většinou přesedlávali na klasická silniční kola. Tuto taktiku zvolil i Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe) a odjel si pro třetí letošní vítězství. Německý cyklista porazil druhého Daniela Martíneze (EF Education First) o 9 sekund a třetího Michala Kwiatkowského (Sky) o 10 sekund. O další dvě sekundy horší byl Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step). 

Z velkých favoritů na celkové vítězství se nejvíc dařilo Adamu Yatesovi (Mitchelton - Scott). Britský vrchař ztratil 16 sekund. Ion Izagirre (Astana) zaostal o 22 sekund. Enric Mas (Deceuninck - Quick-Step) ztrácí 24 sekundy a Geraint Thomas (Sky) 30 sekund. Daniel Martin (UAE Emirates) po první etapě nabral ztrátu už 35 sekund a Jakob Fuglsang (Astana) dokonce 38 sekund. Mikel Landa (Movistar) ztrácí 54 sekundy.

"Je to moje třetí letošní vítězství a je opravdu výjimečné. Byla to těžká časovka a nevěděl jsem, jestli můžu uspět. Zejména proti tak silným soupeřům, jakým je třeba Alaphilippe. Přijeli jsme ve velmi silné sestavě a máme hodně možností. A samozřejmě máme velké ambice a chceme dosáhnout dalších úspěchů," řekl po svém triumfu Max Schachmann.  

 


2. etapa Zumaragga - Gorraiz (149,5 km)

Ani následující etapa nebude snadná. Na závodníky čeká zvlněný profil, ve druhé půlce s několika úseky po prašných cestách. Sprinteři by mohli bojovat o vítězství, ale dojezd rovinatý není, posledních 660 metrů stoupá v průměru 6,7 %. Uspět mohou klasikáři i uprchlíci. 

Foto Bettini