Vláda opět podržela Babišův byznys s řepkou. Podpora biopaliv nepřestává

Podpora biopaliv

Vláda opět podržela Babišův byznys s řepkou. Podpora biopaliv nepřestáváNOVÉ
Předseda vlády Andrej Babiš Foto:

Jan Zatorsky

1
Domov
Ladislav Šustr
Sdílet:

Společnosti holdingu Agrofert mohou být spokojené. Vláda se totiž shodla na tom, že bude nadále podporovat přimíchávání biopaliv první generace do pohonných hmot. Rozhodnutí kabinetu Andreje Babiše se však nelíbí některým poslancům, kteří za rozhodnutím vidí jasnou podporu pro jeho bývalou společnost. Definitivní rozhodnutí bude na sněmovně, která by mohla stanovisko vlády přehlasovat.

Zákaz přimíchávání biopaliv do pohonných hmot požadovala skupina poslanců. Ti také upozorňovali na to, že řepka či kukuřice znehodnocuje zemědělskou půdu. Biopaliva první generace, tedy bioetanol, metylester řepkového oleje a metylester mastných kyselin, navíc podle poslanců způsobují nekompenzovatelné škody na lokální i globální úrovni. To ostatně potvrzují i hydrologové, kteří varují, že biopaliva první generace dlouhodobě kontaminují podzemní vody.

To však nevadilo ministerstvům zemědělství, životního prostředí, průmyslu a dopravy. Všechny resorty zaujaly k návrhu negativní stanovisko, i když ministerstvo dopravy původně novelu podpořilo. Po zásahu Dana Ťoka se však stanovisko za čtyři dny změnilo. Psali jsme o tom zde.

Negativní stanovisko vyslovené vládou tak může pomoci některým společnostem Andreje Babiše, které jsou dočasně ve svěřenských fondech. Firmy z holdingu Agrofert, ze kterého je Babiš podle slovenských rejstříků konečným uživatelem výhod, však obchodují ve velkém se státem vlastněným distributorem pohonných hmot. Z celkového objemu biopaliv přijatých ve státní společnosti Čepro se firma Preol podílela na dodávce z 50 procent, firma Primagra pak z 0,7 procenta. Ještě před třemi lety byly obě společnosti z holdingu Agrofert dominantním hráčem na trhu, kdy Čepru dodávaly biopaliva z 80 procent.

Někteří poslanci tak viděli za rozhodnutím vlády jasnou podporu Babišova byznysu. „Těžko si představit jiné vysvětlení. Protože odborník, který by dnes přimíchávání biopaliv obhajoval, se hledá těžko. Zřejmě i pro ministry platí, koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Ale kdo ví, nechci být nespravedlivý a možná se dozvíme ve sněmovně odborné zdůvodnění a třeba byla část ministrů proti,“ řekl pro Echo24 člen zemědělského výboru Vlastimil Válek (TOP 09).

Podobně hovořila před rozhodnutím i místopředsedkyně zemědělského výboru Veronika Vrecionová (ODS). „Rozhodování vlády o zrušení povinnosti přimíchávat biopaliva první generace do pohonných hmot bude opět ovlivněno obchodními zájmy premiéra, nikoli fakty. Tento typ biopaliv má prokazatelně negativní vliv jak na životní prostředí – obrovské plochy řepky –, tak nemá vliv na snížení emisí CO2,“ uvedla.

Vládní stanovisko pak nepřekvapilo ani jednoho z překladatelů novely Radka Holomčíka (Piráti). „Nepřekvapilo by mě ani to, kdyby za pár měsíců přišlo hnutí ANO s velice podobným návrhem, což se už v minulosti stalo,“ řekl pro Echo24 Radek Holomčík. Pirátský poslanec dodal, že podobný návrh nebude znovu předkládat, dokud návrh změny zákona neprojde poslaneckou sněmovnou.

Neposlušní poslanci

Zákonodárci už před čtyřmi lety hlasovali o zrušení daňové podpory biopaliv. Ve sněmovně se odehrála groteskní situace, kdy se Andrej Babiš zdržel hlasování, tři poslanci z hnutí ANO se postavili proti daňové podpoře a pětadvacet zákonodárců vyslovilo návrhu podporu. To se setkalo s velkou kritikou opozice, že se Babiš dopustil veřejného podvodu a lži. Kalousek tehdy připomněl, že díky hlasům poslanců ANO přiteče Agrofertu ze státního rozpočtu na pět miliard korun.

Andrej Babiš nicméně po hlasování a kritice uvedl, že poslanci měli hlasovat pro zrušení podpory. „Nejsem ale předseda poslaneckého klubu a ten se rozhodl tak, že bude plnit koaliční smlouvu,“ řekl tehdejší přímý majitel Agrofertu Babiš. Dodal, že se zdržel hlasování kvůli tomu, že by u něj šlo o střet zájmů.

Sám Babiš přitom před hlasováním uvedl, že bude hlasovat pro zrušení podpory. „Samozřejmě že jsem ve střetu zájmů. To všichni věděli. Já jsem ve střetu zájmů, už když ráno otevřu oči. Já budu hlasovat proti tomuto zákonu. Mně je úplně jedno, jestli ho sněmovna přijme, nebo ne,“ řekl dříve Andrej Babiš.

Babišův lobbing

Současnému premiérovi ovšem nebylo úplně jedno, jestli se v roce 2010 přijme zákon, který navýší podíl biosložky v benzinu a naftě. Tehdy zákon vetoval bývalý prezident Václav Klaus. Poslanci byli tehdy přesvědčeni, že se veto nepodaří přehlasovat. Do lobbingu u zákonodárců se však opřel tehdejší prezident Agrární komory Jan Veleba. 

„Byl to standardní postup. Rozeslal jsem dopisy šéfům našich regionálních komor, aby se spojili s poslanci ve svých regionech. Sám jsem některé také oslovil, například místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. A tentokrát byla i velká součinnost s Agrofertem. Komunikoval jsem s Babišem a vím, že i on všemu věnoval mimořádné úsilí,“ řekl tehdy Jan Veleba.

Sám Andrej Babiš poté přiznal, že měl na navýšení podílu biosložek v naftě a benzinu velký zájem. „Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům. Nebojím se říkat své názory nahlas,“ řekl v roce 2010 pro ihned.cz Andrej Babiš.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články