Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před třiceti lety se Miss ČSSR stala Ivana Christová. Diváci ji vypískali

  0:29
Před třiceti lety se konalo finále obnovené soutěže o nejkrásnější dívku Československa. V Paláci kultury a sportu v Ostravě-Vítkovicích vyhrála tenkrát osmnáctiletá Ivana Christová. Rodačku z Prešova porota vybrala takřka jednomyslně, diváci ji ale vypískali, údajně chtěli, aby vyhrála některá z blondýn.

„V životě si člověk nemůže zrovna vybírat. Osud ho sám nasměruje. Využila jsem díky vítězství všechny své talenty. Teď oslavuji 27 let práce v mé nadaci s dětmi. Měla jsem úspěšnou kariéru, na tu dobu nádhernou práci. Přestože mě hala vypískala, dodalo mi to odvahu, že něco dokážu. Trošku to zabolelo, ale dalo mi to i více sil. Nic bych neměnila,“ zavzpomínala Ivana Christová pro iDNES.cz po 30 letech na dubnový večer roku 1989.

Finále tehdy v přímém přenosu přenášel druhý program Československé televize. Jako odměnu dostala šicí stroj, svatební šaty a zájezd do Japonska. 

„Neexistuje pohádkový život. Každý z nás prožívá pozitivní, ale i negativní chvíle. Díky těm negativním situacím člověk roste. Bez nich bychom nebyli tím, kým jsme,“ míní. 

Bývalá královna krásy přiznala, že na Miss obvykle moc nevzpomíná. Na podobných setkáních se zakladatelem soutěže krásy a dalšími vítězkami se k tomu ovšem ráda vrací. Je velice ráda, že byla součástí něčeho takového a měla to štěstí to odstartovat.  

„Cítím se velmi dobře, mladě a můj život je plný dobrodružství, splněných přání. Zároveň také překážek. Jde to ruku v ruce. Neexistuje ideál, ale záleží na tom, jak já se na to dívám,“ prohlásila Christová.

Jak tvrdilo Rudé právo, při první soutěži tohoto druhu po téměř dvou dekádách nebyl důležitý jen půvab. „Je to dobře, nebo je to daň módnosti? Těžko říci. Jisté je, že tentokrát nešlo jen o přitažlivou tvář a správné ženské proporce, ale adeptky prošly i psychologickými testy, zkouškami ze znalosti jazyků, musely prokázat takt, obratnost, sportovního ducha i umění společensky vystupovat. Spíše než o královně krásy bychom tedy měli hovořit o naší nejsympatičtější dívce,“ napsal tenkrát stranický deník.

Miloš Zapletal, který s nápadem na obnovení soutěže Miss přišel v roce 1988, přiznal, že začátky nebyly zrovna lehké. 

„Bylo to před sametovou revolucí, takže prosadit tu soutěž nebylo vůbec jednoduché. Udělat první velikou televizní show, to také nebylo úplně snadné. Trošičku jsme se poučili na zahraničních soutěžích a dali jsme to dohromady tak, jak jsme to dali. Měli jsme docela úspěch, takže jsme vydrželi dalších 20 let,“ řekl a prozradil, který ročník byl pro něj nejtěžší. 

„Ty ročníky se mi už trochu slévají. Je to už 12 let, co jsem z Miss odešel. Nejtěžší byl ale asi ten první. To jsme budovali na zelené louce, dělali jsme něco, co tady do té doby nikdo v tomto rozměru nedělal,“ dodal bývalý manažer, producent, scenárista, projektant či učitel v jedné osobě, který soutěž v roce 2008 prodal podnikatlei Janu Moťovskému. Utržené peníze použil na splnění svého snu a založil farmu v Blaníku.

První česká „miss“ se jmenovala Růžena a klaněla se jí Paříž

Počátek soutěží o nejpůvabnější ženu se dá v českých zemích vystopovat až na počátek 20. století, do časů Rakouska-Uherska, kdy se dva ve Francii usazení Češi rozhodli vybrat krajanku, jež by soutěžila na pařížské přehlídce krasavic. Porota, ve které zasedl i Alfons Mucha, na základě zaslaných fotografií vybrala osmnáctiletou herečku Růženu Brožovou. Ta nakonec, vybavena kromě půvabu i nově ušitým moravským krojem a šerpou s českým lvem, vyjela do Paříže, kterou doslova uhranula.

Jak vypadají vítězky soutěže krásy po letech

Následující ročník soutěže, nazvané Ideální dívka Čech, se konal až v posledním roce první světové války. Snad aby lidem aspoň na chvíli umožnil zapomenout na strádání. 

Potřetí se nejpůvabnější dívka, nyní již Československa, vybírala v dubnu 1928. Ani tehdy se ale soutěž ještě nedočkala opakování hned v následujícím roce. O jakési pravidelnosti se dá mluvit až v druhé polovině třicátých let, kdy se Ideální dívka vybírala v roce 1935 a poté čtyřikrát každoročně v letech 1937 až 1940.

Válka a pozdější nástup komunistického režimu soutěžím krásy nepřály, takže další se konala až v roce 1966, a to jako první svého druhu v sovětském bloku. Dívkou roku se stala Dagmar Silvínová, devatenáctiletá manekýnka z Prahy. Za vítězství dostala broušenou vázu, autobusový zájezd se svazáky do Francie a poukázku na boty v ceně 250 korun. A z Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, jak se tehdy jmenovalo holešovické Výstaviště, odjela domů tramvají číslo tři.

První českou královnou krásy byla Růžena Brožová (1910).

První novodobou Miss se stala Ivana Christová (1989).

Zatím poslední Českou Miss je Lea Šteflíčková (2018).

V uvolněné atmosféře konce 60. let minulého století se Miss Československo stala téměř samozřejmou součástí sezóny. Vítězka ročníku 1967 Alžběta Štrkulová dokonce na Miss World,  kam její předchůdkyně nesměla kvůli americkému zapojení do války ve Vietnamu, skončila šestá. Po okupaci v srpnu 1968 a nástupu normalizace se ale nad soutěží o Miss Československa začaly stahovat mraky. Nadlouho naposledy se konala v červnu 1970 v tehdejším Grandhotelu Moskva v Karlových Varech.

KVÍZ: Jak dobře znáte Miss?

Přehlídku půvabných dívek vrátil do kalendáře až koncem 80. let Miloš Zapletal, který byl léta jejím prezidentem. Jeho Miss ČR od roku 2005 konkurovala Česká Miss, kterou pořádala Michaela Maláčová (provdaná Bakala), vítězka Zapletalovy soutěže z roku 1991. 

Vzájemné spory o název, které opakovaně řešily i soudy, skončily v roce 2011, kdy se obě soutěže krásy sloučily pod hlavičkou Česká Miss. Ta ovšem má dnes opět konkurenci v podobě soutěže Miss Czech Republic, bývalé Miss Face, kterou v roce 2010 založila Taťána Makarenko.

Tak šel čas s českou soutěží Miss

Od revolučního roku 1989 se tituly královen krásy rozdávaly pod hlavičkou soutěže Miss Československo – později České republiky, jejímž zakladatelem a prezidentem byl Miloš Zapletal. 

V roce 2008 odkoupil podnikatel Jan Moťovský pořádající agenturu soutěže Miss ČR od Miloše Zapletala, ale o několik měsíců později odcestoval na obchodní jednání do Francie a slehla se po něm zem. Co se s ním stalo, dodnes není jasné.

Jan Moťovský a Miloš Zapletal (2008)

Michaela Maláčová (2013)

Eva Čerešňáková a Martin Ditmar (2016)

V roce 2005 vznikla konkurenční soutěž manželky miliardáře Zdeňka Bakaly Michaely Maláčové s názvem Česká Miss. Ta fungovala paralelně spolu s Miss ČR do roku 2010, kdy se sloučila se starší a tradičnější soutěží.

V roce 2014 se novou majitelkou a ředitelkou České Miss stala podnikatelka Marcela Krplová. Ta později figurovala v kauze dotačního podvodu v Ústeckém kraji.

Na podzim 2016 se vedení České Miss chopila Eva Čerešňáková a Martin Ditmar. Po dvou ročnících skončili a jejich podíl v létě 2018 odkoupila mezinárodní kosmetická společnost Juliette Armand.

Která královna krásy se vám líbila?

celkem hlasů: 11607

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 31. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Ivana Christová
Ivana Christová 2418
Gabriela Kratochvílová
Gabriela Kratochvílová 2076
Monika Žídková
Monika Žídková 979
Jana Doleželová
Jana Doleželová 779
Taťána Kuchařová
Taťána Kuchařová 716
Terezie Dobrovolná
Terezie Dobrovolná 677
Helena Houdová
Helena Houdová 238
Kateřina Stočesová
Kateřina Stočesová 236
Silvia Lakatošová
Silvia Lakatošová 227
Jitka Nováčková
Jitka Nováčková 225
Renata Langmannová
Renata Langmannová 209
Eliška Bučková
Eliška Bučková 199
Jitka Válková
Jitka Válková 177
Kateřina Sokolová
Kateřina Sokolová 169
Zuzana Jandová
Zuzana Jandová 150
Lucie Váchová
Lucie Váchová 142
Kateřina Průšová
Kateřina Průšová 136
Iveta Lutovská
Iveta Lutovská 136
Lucie Králová
Lucie Králová 134
Michaela Habáňová
Michaela Habáňová 133
Tereza Chlebovská
Tereza Chlebovská 132
Aneta Vignerová
Aneta Vignerová 129
Diana Kobzanová
Diana Kobzanová 125
Renáta Gorecká
Renáta Gorecká 124
Pavlína Babůrková
Pavlína Babůrková 124
Lea Šteflíčková
Lea Šteflíčková 118
Eva Kotulánová
Eva Kotulánová 84
Michaela Salačová
Michaela Salačová 84
Kateřina Smejkalová
Kateřina Smejkalová 84
Andrea Bezděková
Andrea Bezděková 84
Petra Minářová
Petra Minářová 82
Michaela Maláčová
Michaela Maláčová 81
Gabriela Franková
Gabriela Franková 76
Lucie Hadašová
Lucie Hadašová 64
Nikol Švantnerová
Nikol Švantnerová 60

19. dubna 2014

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

10. dubna 2024  13:45

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Drbna z Babovřesk i teta Kateřina ze Saturnina. Jana Synková slaví 80

18. dubna 2024  12:20

Herečka Jana Synková, která dnes 18. dubna slaví osmdesátiny, patří k oporám divadla Studio...

Budu mít tolik dětí, kolik chce Bůh, říká zpěvačka Rihanna

18. dubna 2024  10:42

Zpěvačka Rihanna (36) prozradila, že chce mít velkou rodinu. S partnerem raperem A$AP Rockym (35)...

Odešla s pohlazením v naší blízkosti, rozloučila se s Mickou Eva Pavlová

18. dubna 2024  8:45

Eva Pavlová (59) se na sociálních sítích oficiálně rozloučila s kočkou Mickou, kterou našla před...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...