Městská policie zná výsledky průzkumu pocitu bezpečí! Strážníci sdělili, na co se v letošním roce zaměří
Ilustrační foto: MP Most
Most

Most - Město Most uspořádalo v prosinci 2018 již podruhé Průzkum pocitu bezpečí občanů města Mostu. Výsledky průzkumu pomohly městské policii získat přehled o vývoji pocitu bezpečí mosteckých občanů v porovnání s rokem 2017. Cílem průzkumu bylo také hodnocení efektivity práce městské policie z pohledu občanů, identifikace míst a skupin obyvatel, které vzbuzují obavy a zmapování vnímání nástrojů sociální a situační prevence veřejností. Zapojilo se 622 mosteckých občanů ve věku od 15 let.

Většina otázek se opakovala, a proto bylo možné porovnat hodnocení jednotlivých oblastí s odstupem 12 měsíců. „Zjistili jsme, ve kterých oblastech došlo oproti loňsku ke zhoršení nebo naopak zlepšení situace a můžeme na to reagovat,“ vysvětlil ředitel městské policie Jaroslav Hrvol důvod opakování průzkumu hned po roce. Průzkumem bylo například zjištěno, že špatné hodnocení bezpečnosti v parcích v roce 2017 se meziročně zhoršilo, přestože městská policie svoji pozornost na městské parky zaměřila již loni a parky denně procházely hlídky asistentů prevence kriminality i strážníků. Z průzkumu také vyplynulo, ve kterých konkrétních parcích se občané necítí bezpečně. „Ihned po vyhodnocení průzkumu jsme začali připravovat projekty, které reagují na zjištěné problémy. V únoru 2019 jsme podali žádost o dotaci do Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra na 4 kamerové body za cca 500 tisíc, které budou monitorovat městské parky Střed, Šibeník, park s Opavia hřištěm v ulici Jiřího Wolkera a park v sedmistovkách u restaurace Konírna. Zaměříme se také na ostatní problematické parky, například park v ul. Zd. Fibicha a chystáme další opatření pro zvýšení pocitu bezpečí návštěvníků parků a hřišť,“ představil jeden z plánovaných projektů připravený na základě podnětů občanů Jaroslav Hrvol. V případě, že město s projektem uspěje, kamery budou instalovány na podzim 2019.

Na základě průzkumu pocitu bezpečí městská policie již loni upravila práci strážníků a asistentů prevence kriminality tak, aby došlo ke zvýšení pocitu bezpečí všech občanů města na místech, která vnímají jako problematická. Z průzkumu vyplynulo, že občané oceňují zejména provedená opatření, která byla zaměřená a na sociálně vyloučené lokality a oproti roku 2017 se také zlepšilo hodnocení práce strážníků a městské policie ze strany občanů.

Sociálně vyloučené lokality jsou podle lidí nejméně bezpečná místa ve městě

Most má specifickou skladbu obyvatel a s tím spojené specifické problémy zejména v sociálně vyloučených lokalitách, které respondenti považují za nejméně bezpečná místa ve městě. „Práce městské policie v Mostě proto rozhodně není jednoduchá. Pozitivní je, že se pocit bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách nezhoršuje, naopak se oproti loňsku hodnocení pocitu bezpečí ze strany občanů dokonce mírně zlepšilo. Zejména obyvatelé těchto lokalit výrazně chválí asistenty prevence kriminality i rozšiřování kamerového systému pro zajištění veřejného pořádku. Výsledky průzkumu ukazují, že se vyplatí občany zapojit do plánování práce městské policie, že to funguje a také to umějí ocenit,“ pochválil spolupráci s veřejností primátor Jan Paparega.

Hodnocení bezpečnostní situace v Mostě obecně se meziročně zlepšilo o 9 %. V roce 2018 téměř polovina dotázaných hodnotí bezpečnostní situaci v Mostě jako stejnou nebo lepší než v jiných městech v Ústeckém kraji. Důležitým aspektem pocitu bezpečí je bezpečnost v místě bydliště a také sousedské soužití a soužití občanů ve městě. Bezpečnost ve vlastním domě byla respondenty průzkumu nejlépe hodnocenou oblastí ze všech. Soužití občanů je problém zejména v sociálně vyloučených lokalitách. Nejobávanější skupinou spoluobčanů jsou podle průzkumu lidé závislí na drogách a následují větší skupiny osob v sociálně vyloučených lokalitách. Respondenti v této souvislosti zdůrazňovali nutnost řešit problémy města s tzv. „obchodováním s chudobou“ důsledným prosazováním změny legislativy vedením města v rámci ČR i vydáváním přísnějších obecně závazných vyhlášek. Policie ČR by se pak měla více zaměřit na distributory drog v sociálně vyloučených lokalitách a celém městě. V roce 2018 uvedlo o třicet procent méně respondentů, že mají obavy z lidí romské menšiny, o polovinu se také snížil počet respondentů, kteří mají strach z imigrantů.

Zhoršení v Dobnerovce

Průzkum prokázal nejvýraznější meziroční zhoršení pocitu bezpečí občanů v sociálně vyloučené lokalitě M. G. Dobnera a v centru města, zejména v okolí OC Central. Problémem jsou mimo jiné skupiny dětí a mladistvých, které se zde shlukují a hlasitě a často vulgárně se projevují, někdy dochází i násilí či krádežím. Je patrné také zhoršení hodnocení pocitu bezpečí v MHD.

Tyto problémy jsou v současné době podle Jaroslava Hrvola prioritou městské policie: „Do lokality M. G. Dobnera jsme již v roce 2018 umístili dva nové kamerové body se záznamem, které nám velmi pomohou při odhalování přestupků a trestných činů. Letos jsme podali žádost o dotaci na projekt zaměřený na prevenci kriminality dětí a mládeže, který by nám měl pomoci snížit kriminalitu dětí ze sociálně vyloučených lokalit v centru města,“ představil další připravované projekty navazující na průzkum pocitu bezpečí ředitel městské policie Jaroslav Hrvol. „O bezpečnosti v městské hromadné dopravě budeme jednat s vedením města a zaměstnanci dopravního podniku, abychom zjistili, jaký mají cestující problém. Pak budeme společně pracovat na zlepšení bezpečnosti v MHD,“ doplnil Hrvol.

Chceme pořádek u popelnic

Strážníci by se měli podle občanů zaměřit vedle bezpečnosti na kontrolu popíjení alkoholu na veřejném prostranství a kontrolu heren. Mnohem více by se měli soustředit na postihování odkládání objemného odpadu mimo vyhrazená místa. Tuto možnost označilo na konci roku 2018 o 37 % respondentů více než v roce 2017.

V oblasti preventivních aktivit s veřejností by respondenti nejvíce uvítali projekty zaměřené na prevenci dětské kriminality, tuto možnost vybrala více než polovina respondentů. Další preferované projekty jsou pak změřeny na bezpečné chování na dětí ulici, sebeobrana pro děti a projekty proti šikaně. Více než třetina respondentů by uvítala projekty pro seniory zaměřené na obranu proti podvodným podomním prodejcům a dalším tzv. „šmejdům“ a rozšíření městského kamerového dohledového systému.

Plánování práce městské policie ve spolupráci s veřejností není zatím v České republice běžné a ředitel Městské policie Most tento inovativní přístup představil v dubnu 2018 na mezinárodní konferenci městských policií. Ve dnech 16. - 17. října 2019 bude Most reprezentovat Ústecký kraj na odborné konferenci v rámci Národního dne prevence, která se uskuteční v Brně. Příspěvek ředitele městské policie Jaroslava Hrvola „Participace veřejnosti na plánování práce městské policie v Mostě“ bude součástí panelu „Kriminalita, prevence kriminality a společnost“. (lou)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru